MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Британії переводять залізницю на енергію від сонячних панелей

25.08.2019   
Денис Волоха

Британська залізниця прагне зменшити використання дизельних поїздів. Це допоможе уникнути забруднення повітря й викидів парникових газів, а також економитиме кошти.

Від п’ятниці приблизно 100 сонячних панелей постачають відновлювальну електроенергію для живлення систем освітлення та сигнальних вогнів на ділянці Вессекс роут залізничної урядової компанії Network Rail, — пише Guardian.

Уперше залізнична лінія живиться безпосередньо від енергії, отриманої через сонячні панелі, що постачається в обхід загальної електромережі. Мова йде про колії неподалік англійського міста Олдершот.

Передбачається, що з наступного року 30-кільвольтна пілотна мережа буде живити локомотиви, які курсуватимуть лінією. Енергія «сонячних ферм» уже використовується для роботи депо в центральному Лондоні.

Схему, яку розробила екоініціатива 10:10 Climate Action спільно з Імперським коледжем Лондона, Network Rail планує застосовувати на коліях у всьому Сполученому Королівстві.

«У нас є амбіції надалі розвивати цю технологію в усій мережі, якщо цей пілотний проект виявиться успішним, — говорить директор Network Rail Стюарт Кістрак, — Ми можемо представити зеленішу, ліпшу залізницю як для наших пасажирів, так і для більш широкої публіки».

Дослідники змогли отримати державне фінансування на свій проект Riding Sunbeams після того, як змогли довести, що під’єднання джерел сонячної енергії — панелей, безпосередньо до транспортних мереж, — здатне забезпечити значну частку потреб в енергії цих мереж.

Їхній проект почав набувати цікавості після того як виявилося, що загальна електрифікація британської залізниці обійдеться надто дорого, і через це її вирішили скасувати.

Дедалі менша ціна на сонячну енергію може означати, що цей спосіб забезпечення роботи транспортних мереж (під'єднання сонячних панелей одразу до колій) виявиться дешевшим за живлення від електромережі.

Команда Riding Sunbeams очікує, що 15-20% потреб на залізничних маршрутах Королівства будуть забезпечувати сонячні панелі.

Директор Riding Sunbeam Лео Мюррей говорить, що майбутні проекти будуть власністю місцевих громад, які отримуватимуть в місцеві бюджети додаткові кошти від експлуатації сонячих панелей. До кінця 2020-го року Riding Sunbeam планує побудувати першу в світі повномасштабну мережу комунальних «сонячних ферм» та під’єднати її до залізниць Сполученого Королівства. 

За словами Мюррея, унаслідок цього залізниця зможе зменшити вартість її послуг, наповнити місцеві бюджети та зробити свій внесок у стримування кліматичної кризи. Лео Мюррей також зазначає, що цю модель можна використовувати в усьому світі, особливо в сонячних країнах на кшталт Індії та держав у Південній Америці.

В Індії, проте, вже застосовуються сонячні панелі, які розміщують на дахах поїздів. Проте Індійська залізниця також планує будівництво сонячних ферм, оскільки нинішня модель вимагає використання поїздами більшої кількості енергії через вагу сонячних панелей. Зараз у Індії є 250 поїздів, які мають встановлені панелі на даху.

Індійці заявляють про плани стати першою в світі країною зі 100% «зеленою» залізницею протягом десяти років, «виростивши» 51 000 га сонячних панелей, загальною потужністю 30 гігават. 

Раніше ми писали про те, що Рига планує відмовитися від тролейбусів через їхню «неекологічність». 

 Поділитися