MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Перший день Ради: порушення регламенту та присяга на нечинній Конституції

01.09.2019   
Денис Волоха
Про те, як депутати присягнули на ‘віртуальній’ Конституції, як Сергій Щетинін намагався цьому запобігти та чому Віталій Кличко змушений був тікати від нього на велосипеді.

Про те, як депутати присягнули на ‘віртуальній’ Конституції, як Сергій Щетинін намагався цьому запобігти та чому Віталій Кличко змушений був тікати від нього на велосипеді.

Під час свого першого засідання Верховна Рада ІХ скликання призначила нового Генерального прокурора, голову СБУ, сформувала кабінет міністрів, обрала прем’єра.

Але всі ці рішення протирічать закону, — вважає вінничанин Сергій Щетинін, який разом з Іваном Войцехівським подав до суду на Центральну виборчу комісію, вимагаючи, щоб та надала апарату Верховної Ради адреси новообраних депутатів, щоби їм могли надіслати низку документів (зокрема Конституцію та регламент) до початку їхнього першого засідання в парламенті, як того вимагає регламент Верховної Ради.

Апарат ВР порушення регламенту пояснює якраз відсутністю в нього поштових адрес обраних народних депутатів, а ЦВК не хоче надавати ці адреси, посилаючись на закон Про захист персональних даних, тому всі необхідні документи депутатам було вирішено видати уже під час першого засідання нової Ради.

Щетиніна обурила така бездіяльність ЦВК, і вирішив звернутися до суду, вимагаючи не лише змусити ЦВК виконати норми закону, але й на час розгляду справи припинити дію Конституції, на якій мали би присягати новообрані народні депутати, а окрім цього — залучити самих депутатів до справи в якості третьої сторони, — про це свідчить його з Войцехівським заява про забезпечення позову, надіслана до Шостого апеляційного суду, який розглядав позов як перша судова інстанція.

Після того як суд відмовив Щетиніну та Войцехівському в задоволенні позову, вони подали апеляційну скаргу до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду України.

Але самими лише позовами Сергій Щетинін та Іван Войцехівський не обмежилися: 29-го серпня, у день першого засідання парламенту ІХ скликання, — вони склали звернення до новообраних народних депутатів, у якому закликали їх не присягати на нечинній версії Конституції України, яку їм разом із текстом присяги та іншими передбаченими законом документами видали того дня в синіх пакетах.

Це звернення Сергій Щетинін передав на той час іще голові Верховної Ради Андрієві Парубію. І допоміг йому в цьому… мер Києва Віталій Кличко.

Оскільки Щетиніна не пускають до будівлі на Грушевського, він попросив Кличка взяти його з Войцехівським звернення та вручити його Парубію. Узявши звернення та свій електровелосипед, мер Києва увійшов до будівлі Верховної Ради, пообіцявши Щетиніну виконати його прохання.

Вийшовши з Ради та побачивши Сергія Щетиніна, Кличко запевнив його, що передав звернення Парубію, після чого припинив спілкування з журналістами та зі словами «цей хлопець від мене не відчепиться» втік від запитань Щетиніна на електроровері.

Проте, незважаючи на старання Київського міського голови, новообрані нардепи все ж присягнули на вірність народові України, зобов’язавшись дотримуватися… нечинної версії Конституції.

Нагадаємо: версія Конституції, яку можна переглянути на сайті zakon.rada.gov.ua, — не є чинною, оскільки цей сайт сам собою не є офіційним друкованим виданням (ними є газети «Офіційний вісник України», «Голос України», «Урядовий кур’єр» та «Відомості Верховної Ради України»), у якому має бути опублікований будь-який закон, щоби він міг вступити в силу. Президент Зеленський під час інавгурації присягнув на «правильній» Конституції (від 28.06.1996), оскільки цей раритетний її примірник, який використовують для урочистостей, — і є офіційно опублікованою версією Основного закону.

Окрім цього, паперовий примірник «віртуальної» версії Конституції був виданий депутатам із порушенням закону про регламент, на чому наголошує Сергій Щетинін. Через таке порушення, вважає Щетинін, уся подальша діяльність Верховної Ради дев’ятого скликання, з юридичної точки зору — є нікчемною.

«З наведеного випливає, що будь-яка Ваша діяльність у складі Верховної Ради України дев’ятого скликання, якщо після усвідомлення інформації викладеної у цьому зверненні Ви все ж таки складете присягу народного депутата України, а діяльність ваша буде продовжена, Ви маєте знати, що цим Ви поповните ряди узурпаторів виключного права народу та державної влади, а діяльність ваша буде нікчемною, непотрібною народу України та кожне ваше рішення буде нами оскаржено в судах, включаючи ЄСПЛ», — ідеться у зверненні Щетиніна та Войцехівського, яке вони просили зачитати перед присягою, що, вочевидь, не було зроблено.

Як з’ясувалося пізніше, Касаційний адмінсуд також відмовив Щетиніну та Войцехівському в задоволенні їхнього позову проти ЦВК.

Тепер Сергій Щетинін має намір оскаржити цю відмову до Великої Палати Верховного Суду. Якщо відмовлять і там — додасть це рішення суду до індивідуальної конституційної скарги, яку вже давно має намір подати до Конституційного Суду України.

 Поділитися