MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як домогтися видачі свідоцтва про народження дитини, що народилася на окупованій території

20.09.2019   
Юрій Чумак
Але якщо факт народження відбудеться на тимчасово окупованій або непідконтрольній уряду України території (Кримський півострів, ОРДЛО), то громадянину України потрібно пережити низку поневірянь. Правник підготував позовну заяву про встановлення факту народження дитини на окупованій території та представляв інтереси заявниці на всіх етапах розгляду справи.

Якщо громадянину України потрібно зареєструвати факт народження або смерті, він звернеться до органів реєстрації актів цивільного стану (РАЦС), і цього ж дня отримує відповідне свідоцтво. Але якщо факт народження або смерті відбудеться на тимчасово окупованій або непідконтрольній уряду України території (Кримський півострів, ОРДЛО), то громадянину України потрібно пережити низку поневірянь: спочатку піти до РАЦСу, одержати відмову, потім звернутись до суду, дочекатись позитивного рішення, і тільки після того з’явиться можливість, ще раз адресувавшись до РАЦСу, отримати відповідне свідоцтво.

У липні 2014 року на світ народилася нова маленька людина – Рустем*. Батьки, звісно тішилися, але…

Радісна подія відбулася на території анексованого Росією Криму, звідкіля молоді разом із дитиною незабаром виїхали на контрольовану урядом України територію. У вересні 2015 року батько й мати уклали шлюб, офіційно зареєструвавши нову українську сім’ю.

Однак при зверненні до Чугуївського відділу РАЦС з метою отримання свідоцтва про народження дитини, їм було відмовлено, бо пред’явлений документ про народження був виданий на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Мало того, чиновники окупаційної адміністрації Криму примудрилися в папірці, виданому «відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Білогірського районного управління юстиції», замість справжнього прізвища батька малого Рустемчика вказали… дівоче прізвище матері. Відтак, і самого малюка оформили не під правильним прізвищем.

До того ж, батьків записали як громадян Російської Федерації, хоча вони громадянства Росії не набували та ніколи й не мали такого бажання.

Оскільки мати Рустема набула з грудня 2015 року статус внутрішньо переміщеної особи (що дає право на безоплатну вторинну правову допомогу), їй Чугуївським місцевим центром з надання БВПД було призначено адвоката.

Правник Микола Мазницький підготував позовну заяву про встановлення факту народження дитини на окупованій території та представляв інтереси заявниці на всіх етапах розгляду справи.

Довелося посилатися на Консультативний висновок Міжнародного суду ООН, в якому сформульовано «намібійський виняток» (полягає в тому, що не можуть визнаватися недійсними всі документи, видані на окупованій території, адже це може зашкодити правам мешканців такої території), на практику Європейського суду з прав людини (зокрема, на справу «Кіпр проти Туреччини», в якій зазначено, що, виходячи з інтересів мешканців, які проживають на окупованій території, треті держави та міжнародні організації, особливо суди, не можуть просто ігнорувати дії фактично існуючих на такій території окупаційних органів влади).

2 рази адвокат готував апеляційні скарги, позаяк Чугуївський міський суд приймав ухвали про повернення позовної заяви… Утім, зрештою справедливість восторжествувала: нещодавно той же суд виніс-таки довгоочікуване рішення:

«Встановити факт народження громадянкою України ОСОБА_1, о 05 годині 00 хвилини у м. Білогірськ Автономної Республіки Крим першої дитини чоловічою статі, вагою 3070 г, довжиною тіла 52 см., батьком якого є громадянин України ОСОБА_7 (зазначено правильне прізвище чоловіка позивачки – прим. автора). Рішення допустити до негайного виконання».

Щаслива мати з даним рішенням суду повторно звернулася до РАЦСУ й нарешті отримала свідоцтво про народження Рустема – з усіма правильними відомостями.

*Ім’я змінено з етичних міркувань.

 Поділитися