MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

РФ: кримського блогера Нарімана Мемедемінова засудили на два з половиною роки

03.10.2019   
ХПГ-інформ
Громадянського журналіста, кримського блогера Нарімана Мемедемінова звинувачують у публічних закликах до тероризму.

Два роки і шість місяців у колонії-поселенні та заборона адмініструвати сайти протягом двох років – вирок Південного військового окружного суду Ростова-на-Дону кримському блогеру, громадянському журналісту Наріману Мемедемінову. Окупаційна влада звинувачує його у публічних закликах до тероризму. 


Наріман Мемедемінов (фото: «Кримська солідарність»)

За повідомленням «Крим.Реалії», напередодні вироку Наріман Мемедемінов виступив з останнім словом. Він заявив: «”Я Мемедемінов Наріман Ібраімовіч 7 травня 1983 року народження, уродженець Узбекистану, каюсь у вчинених мною злочинах і визнаю свою провину”, – ось це хочуть чути всі ті, хто причетний до переслідувань і репресій щодо кримських татар, мусульман Криму. Для чого? Все дуже просто, щоб говорити: "Ми заарештовуємо терористів-екстремістів". Як пам’ятаєте, тоді Поклонська заявила після арештів: "Це не татари, це терористи", – щоб виправдатися перед представниками інших країн, міжнародними організаціями, навіть перед своїми громадянами (хоч і не дуже віриться – про своїх громадян, але все ж)».


Нагадаємо, вранці 22 березня 2018 року співробітники ФСБ РФ провели хатній трус у Нарімана Мемедемінова в селі Холмівці Бахчисарайського району. Силовики зламали двері, поводилися грубо. Як стало відомо пізніше, проти громадського активіста порушено кримінальну справу за статтею про заклики до скоєння терористичного акту. Приводом став відеоблог на YouTube. З 2013 до 2015 рік Нариман Мемедемінов розміщував на ньому ролики, в яких коментував поточні політичні події, розповідав про іслам.

«Кримська солідарність» назвала затримання Мемедемінова «черговим ударом по роботі своїх громадських активістів і, в цілому, по громадській журналістиці в Криму». Мемедемінов є активним учасником «Кримської солідарності», відвідував судові засідання у справах кримських татар і бував при трусах співвітчизників. У сім’ї Мемедемінових – троє неповнолітніх дітей.

Раніше Наріман Мемедемінов уже зазнавав переслідувань з боку окупантів. Зокрема, його оштрафували за те, що він нібито брав участь у несанкціонованому мітингу 13 квітня 2017 року поблизу будинку Сейдамета Мустафаєва, де проходив трус. Тоді зібралася велика кількість кримських татар, які прийшли підтримати співвітчизника. Мемедемінов тоді виконував відеозйомку та намагався утримувати людей від реакції на провокації силовиків.

 Поділитися