MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

РФ: У Пермському Меморіялі – слідчі дії

31.10.2019   
ХПГ-інформ
Повідомлено, що труси відбуваються в рамках кримінальної справи про незаконну вирубку дерев, порушену після серпневої волонтерської експедиції «Річками пам’яти», учасники якої збиралися упорядкувати цвинтар литовських і польських спецпереселенців.

Сьогодні поліція прийшла зі слідчими діями до офісу Пермського Меморіялу та до хати його голови Роберта Латипова. Сайт Міжнародного Меморіялу передає, що труси відбуваються в рамках кримінальної справи про незаконну вирубку дерев на підставі рішення Кудимкарського міського суду від 25 жовтня біжучого року з метою знайти «знаряддя та предмети злочину, що мають значення для кримінальної справи».

Мова мовиться за кримінальну справу, порушену після серпневої волонтерської експедиції «Річками пам’яти», учасники якої збиралися упорядкувати цвинтар литовських і польських спецпереселенців у селищі Галяшор в Кудимкарському районі Пермського краю, а також установити в селищі Велва-База та в селі Шарволь, розташованому неподалік, пам’ятні знаки.

Восени Пермський Меморіял отримав повідомлення про штраф у 200 тисяч рублів, а його керівник Роберт Латипов – про штраф у 50 тисяч рублів – від Мінприроди Пермського краю.

Правління Міжнародного Меморіялу виступило із заявою, опублікованою сьогодні на його офіційному сайті. Нижче – її українська версія.


31 жовтня 2019 року, наступного дня після Дня пам’яті жертв політичних репресій, до офісу Пермського Меморіялу та на квартиру його голови прийшли з трусом поліціянти. За наявними відомостями, трус проводиться в рамках кримінальної справи про незаконну вирубку дерев. Нібито ці дерева були вирубані експедицією Пермського Меморіялу – під час розчищення цвинтаря польських і литовських спецпоселенців поблизу колишнього села Галяшор.

Викликає здивування сам привід для трусуу – що шукають поліціянти: вирубані дерева чи, можливо, «знаряддя злочину»?

Але факт порушення кримінальної справи викликає і подив, і обурення. Варто нагадати, що минулого тижня Міністерство природних ресурсів Пермського краю виписало Пермському Меморіялу попередження і два штрафи на загальну суму 250 тисяч рублів. Особливого звучання сюжету надає назва статті 7.9. КоАП, за якою виписані штрафи: «Самовільне зайняття лісових ділянок».

Нинішні чиновники не можуть змиритися з тим, що спецпоселенці зайняли під свої могили ділянки землі, на якій опинилися не з власної волі, на якій ніколи не думали ні жити, ні померти.

Злочинці, з вини яких ці люди померли далеко від рідних місць, залишилися безкарними, а сьогодні переслідують тих, хто намагається спокутувати провину держави перед загиблими та їхніми рідними.

Навряд чи можна знайти цивілізовану країну, де на такий спосіб переслідували б тих, хто доглядає за могилами загиблих – цивільних осіб або солдат.

Ми вимагаємо негайно припинити обурливі дії приміських силовиків і покарати винних у знущанні з закону та пам’яти жертв.

Інакше чесніше буде просто скасувати Концепцію державної політики з увічнення пам’яти жертв політичних репресій.

 Поділитися