MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Російські пропагандисти навчатимуть захищати демократію?

31.10.2019   
ХПГ-інформ
Українські медійники та громадські активісти у відкритому листі висловилися проти виступу на Світовому форумі за демократію заступниці головного редактора російського пропагандистського каналу Russia Today Анни Бєлкіної. Цьогорічна тема заходу – «Чи знаходиться демократія в небезпеці в епоху інформації?»

Українські медійники та громадські активісти у відкритому листі висловилися проти виступу на Світовому форумі за демократію заступниці головного редактора російського пропагандистського каналу Russia Today Анни Бєлкіної.

Світовий форум за демократію щороку проводить у Стразбурзі Рада Європи. Зазвичай на ньому політики, експерти, громадянські активісти обговорюють складні проблеми, з якими стикаються сучасні демократії. Цьогорічна тема заходу – «Чи знаходиться демократія в небезпеці в епоху інформації?» На порядку денному – такі проблеми, як достовірність інформації та її вплив на політичні процеси. 

Серед спікерів цього року – головний редактор російської радіостанції «Эхо Москвы» Олексія Венедиктова та заступниця головного редактора RT Анна Бєлкіна. Зокрема остання виступить 6 листопада із доповіддю «Відновлення довіри до новин».

Це не могло не обурити українських учасників Форуму. У відкритому листі вони звернулися до Постійного представництва України у Раді Європі, Генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич, Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, Міжнародних медійних організацій – партнерів Платформи Ради Європи з захисту журналістики та безпеки журналістів. 

«Ми виявили, що серед спікерів першого дня World Forum for Democracy, який пройде за підтримки Офісу Ради Європи у Стразбурзі 6-8 листопада 2019 року, виступає представниця Russia Today Anna BELKINA...  – йдеться в листі. – ...На нашу думку, така практика підбору спікерів є вкрай небезпечною із наступних причин:

  • неодноразове порушення правил неупередженості щодо висвітлення політичних подій, 

  • поширення фейкових новин, 

  • щоденний потоп дезінформації, що виробляється RT є компонентом тактики, яку застосовує Росія для маніпулювання громадською думкою на заході».

Учасники і спікери Форуму закликали «не допустити, щоби представники пропагандиського ЗМІ Russia Today брали участь у World Forum for Democracy та виступали під час сесії, в якій йдеться про відновлення довіри до новин». Звернення підписали Наталія Лигачова, голова ГО «Детектор медіа», Єлизавета Кузьменко, гендерна експертка для медіа, Голова ГО “Асоціація «Жінки в медіа», Олександр Бурмагін, медіаексперт, виконавчий директор ГО «Платформа прав людини», Ольга Юркова, медіаекспертка, співзасновниця StopFake тощо.


RT – російська державна багатомовна телевізійна компанія, орієнтована на закордонну аудиторію. Фінансується російським урядом.  Веде мовлення англійською, арабською, іспанською, російською та німецькою мовами. Компанію неодноразово звинувачували у систематичній пропаганді. У липні 2019 року Міністерство закордонних справ Великої Британії не допустило Russia Today та Sputnik до участі у Глобальній конференції про свободу ЗМІ у Лондоні через їхню активну роль у поширенні дезінформації. 

 Поділитися