MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові відкрили дошку «кадебісту». Ненадовго

05.11.2019   
ХПГ-інформ
Юрій Шрамко відпрацював в органах радянської держбезпеки понад чверть століття. За кілька днів пам’ятний знак зняли «Національні дружини».

Пам’ятний знак з’явився першого листопада у центрі Харкова, на вулиці Свободи,8. За чотири дні його зняли представники «Національних дружин». Почесний громадянин міста Харкова і області генерал-майор Юрій Шрамко відпрацював в органах радянської держбезпеки понад чверть століття.



«Національні дружини» знімають меморіяльну дошку Юрію Шрамку

Як повідомляє сайт Харківської обласної ради, у відкритті меморіяльної дошки взяли участь ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Тацій, екс-міністр внутрішніх справ України Юрій Смирнов, голова Ради Почесних громадян Харківської області Микола Тітов та голова Ради почесних громадян міста Харкова Михайло Пилипчук.

Міськрада Харкова заявила про намір увічнити пам’ять Юрія Шрамка ще у серпні. Тоді в Інституті національної пам’яті висловилися однозначно: це порушує українські закони.

«Частину життя він присвятив роботі в органах державної безпеки на керівних посадах. У 1987–1991 р. – начальник Управління КДБ Української РСР по Києву і Київській області. Ми будемо звертатися до Харківської міської ради з тим, щоб не встановлювати цю дошку, – розповідала влітку телеканалу Суспільне:UA голова  територіального відділення Інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова. – Ми виступаємо проти, оскільки таке рішення суперечить нормам чинного законодавства. Йдеться про закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні»

Згідно із цим законом, символікою, комуністичного тоталітарного режиму, поміж іншим, є «зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), особам, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів».

Юрій Шрамко

Юрій Шрамко працював у Комітеті державної безпеки від 1963 року і аж до розпаду Радянського Союзу. У 1980–1987 роках він очолював управління КДБ у Харківській області. Саме в цей час у місті арештували і засудили до семи років таборів правозахисника Генріха Алтуняна та психіатра Анатолія Корягіна.

«Національні дружини» пообіцяли доправити меморіяльну дошку до Харківської міської ради.

 Поділитися