MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Про вигнання з Росії організації «Людина в біді»

16.11.2019   
ХПГ-інформ
Цими днями чеська організація «Людина в біді» (надає гуманітарну допомогу населенню, що опинилося в зонах, охоплених воєнними конфліктами) визнана російською владою «небажаною». Читайте заяву російських громадських організацій.

Цими днями чеська організація «Людина в біді» (Člověk v tísni, заснована 1992 року) визнана російською владою «небажаною». Організація надає гуманітарну допомогу населенню, що опинилося в зонах, охоплених воєнними конфліктами у різних країнах, а також займається освітніми та соціяльними програмами для незаможних. «Людина в біді» відома так само роботою на Сході України. Нижче – український переклад заяви російських громадських організацій на знак протесту проти дій влади РФ.


Заява російських громадських організацій

12 листопада 2019 року Мін’юст Росії заніс організацію «Člověk v tísni, o. p. s» («People In Need», «Людина в біді») (Чеська Республіка) до переліку організацій, діяльність яких визнана небажаною на території Російської Федерації.

Мін’юст при цьому посилається на Федеральний закон «Про заходи впливу на осіб, причетних до порушень основоположних прав і свобод людини, прав і свобод громадян Російської Федерації» і на рішення заступника Генерального прокурора Російської Федерації від 7 листопада 2019 року.

Ми, представники російських громадських організацій, добре знаємо роботу наших чеських друзів і колег. У певному сенсі організація «Člověk v tísni» справді «причетна» до порушень прав і свобод, оскільки послідовно і безкомпромісно бореться з такими порушеннями.

У багатьох країнах у різні роки наші чеські колеги самовіддано допомагали людям, які потребували допомоги, – у тому числі і в Росії. Занесення цієї гуманітарної організації до списку «небажаних» – демонстрація огидної невдячності з боку російської влади.

Ми обурені рішенням анонімного заступника Генерального прокурора і вимагаємо, щоби воно було скасовано, а також складені офіційні вибачення.

Ми вважаємо неприпустимою практику позасудових обмежень конституційних прав, що поширюється.

Заборона діяльности громадської організації без заявлення будь-яких претензій, на підставі непублічного адміністративного рішення – це порушення основ конституційного ладу.

У XX столітті саме скасування всіх незалежних громадських структур уможливило масовий терор, жертвами якого стали мільйони наших співгромадян.

Останні події ставлять перед очі: трагедія минулого так і не осмислена владою нашої країни. І це – реальна загроза для майбутнього Росії.

15.11.2019

Міжнародне товариство «Меморіял»
Московська Гельсінкська група
Комітет «Громадянське сприяння»
Сахаровський центр
Рух «За права людини»
Правозахисний центр «Меморіял»
Ініціативна громадянська група «Молодіжний Меморіял» (Перм)
Центр розвитку демократії і прав людини
Санкт-Петербурзька громадська правозахисна організація «Громадський контроль»
Міжрегіональна громадська правозахисна організація «Людина і Закон»
Солдатські матері Санкт-Петербурга
Фонд «Громадський вердикт»
Центр захисту прав ЗМІ
Центр сприяння міжнародному захисту
Інститут прав людини
Асоціація «Сприяння у правовому захисті населення „Правова основа“» (м. Єкатеринбург)
Молодіжний правозахисний рух (російська група)
ОВД-Инфо

Правозахисний центр «Ёрдам» (Допомога)
Правозахисна організація «МАШР»


Заява відкрита для підписання організаціями

 Поділитися