MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Верховний Суд визнав законним видворення Саакашвілі до Польщі

21.11.2019   
Денис Волоха

Експрезидент Грузії позивався проти МВС, просивши суд визнати його реадмісію на початку 2018-го року незаконною.

12-го лютого 2018-го року співробітники Державної прикордонної служби не дали Міхеілу Саакашвілі доїсти свій обід у київському ресторані «Сулугуні», схопивши його та заштовхавши до мікроавтобуса.

Пізніше з’ясувалося, що Саакашвілі відправили чартером до Польщі за процедурою реадмісії (договір між державами, за яким вони зобов’язуються приймати назад осіб, які незаконно прибули з їхньої території). Речник прикордонної служби тоді назвав дії служби «доведенням до Міхеіла Саакашвілі рішення компетентного органу про його повернення до країни попереднього перебування», зазначивши, що на правоохоронців накинулися «невідомі з оточення Саакашвілі».

Невдовзі після видворення Саакашвілі оскаржив рішення та дії прикордонної та міграційної служб у Окружному адміністративному суді Києва. Проте як суд першої інстанції, так і апеляційний, а тепер і Верховний Суд, — відмовили колишньому очільнику Одеської облдержадміністрації в задоволенні його вимог.

У пресрелізі суду зазначається, що рішення було прийняте 19-го листопада, проте сам текст постанови виготовлять та оприлюднять протягом п’яти днів.

У 2015-му році Петро Порошенко надав Міхеілу Саакашвілі українське громадянство, проте у 2017-му році — позбавив. Невдовзі після перемоги на цьогорічних президентських виборах Володимир Зеленський повернув Саакашвілі громадянство, внісши зміни до указу Порошенка про втрату ним громадянства.

 Поділитися