MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Amnesty International: Google і Facebook загрожують правам людини

21.11.2019   
ХПГ-інформ
Їхня бізнес-модель, заснована на стеженні за користувачами, абсолютно несумісна з правом на приватне життя та несе загрозу для низки інших прав, йдеться в доповіді «Гіганти стеження».

Їхня бізнес-модель, заснована на спостереженні за користувачами, абсолютно несумісна з правом на приватне життя та несе загрозу для низки інших прав, серед яких – право на свободу думки і самовираження, право на рівність і недискримінацію, йдеться в доповіді «Гіганти спостереження».



CEO Facebook Марк Цукерберг. © AFP / Josh Edelson

«Двадцять років тому, коли Google та Facebook тільки починали, обидві компанії мали радикально інші бізнес-моделі, які не залежали від усюдисущого стеження. Поступове руйнування приватності з боку Google та Facebook є прямим результатом того, що компанії встановлюють ринкову владу і контроль над глобальною публічною сферою», – пишуть правозахисники і закликають інтернет-гігантів відмовитися від стеження за користувачами.

Уряди зобов’язані захищати людей від порушення їхніх прав корпораціями і мають вжити заходів, щоб зменшити шкоду, яку спричиняють суспільству бізнес-моделі, які ґрунтуються на стеженні, вважають в Amnesty International. Останні два десятиліття технологічні компанії здебільшого самі себе регулювали. 

У Facebook уже відреагували на доповідь. Представники компанії відкидають звинувачення правозахисників.  «Вибір особи користуватися послугами Facebook, а також способи, у який ми збираємо, отримуємо або використовуємо дані, чітко викладені та визнані користувачами і не можуть уподібнюватися до недобровільного (а часто і незаконного) стеження уряду», – цитує директора з питань публічної політики Facebook Стіва Саттерфілда Deutsche Welle.

 

 Поділитися