MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Адвокатка родин Небесної сотні оголосила голодування

22.11.2019   
ХПГ-інформ
Євгенія Закревська вимагає скликання позачергового засідання Ради, на якому депутати зможуть проголосувати за переведення до ДБР слідчих ГПУ, які кілька років вели справи Майдану – відучора слідство призупинено.

Євгенія Закревська вимагає скликання позачергового засідання Ради, на якому депутати зможуть проголосувати за переведення до ДБР слідчих ГПУ, які кілька років вели справи Майдану – відучора слідство призупинено.

Євгенія Закревська (фото з фейсбук-сторінки адвокатки)

Йдеться про поправку №318 до законопроєкту №2116 про внесення змін до Закону «Про Державне бюро розслідувань». Згідно з нею, «для забезпечення безперервності та ефективності досудових розслідувань слідчі органів прокуратури, прокурори можуть бути переведені за їхньою згодою до Державного бюро розслідувань без обов’язкового проведення конкурсу, якщо вони на день набрання чинності цим Законом проводять досудове розслідування або здійснюють процесуальне керівництво (не менше чотирьох місяців поспіль входили до складу груп слідчих або прокурорів) у кримінальних провадженнях щодо подій, які мали місце під час мирних акцій протесту у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, які підлягають передачі за підслідністю до Державного бюро розслідувань, але не пізніше 11 січня 2020 року». 

20 листопада цього року Генпрокуратура втратила функцію слідства у «справах Майдану», які відтепер мають перейти до органів досудового розслідування, зокрема ДБР. 

Раніше, 8 листопада, правозахисники, юристи і рідні загиблих на Майдані прийшли до Офісу Президента з вимогою завадити саботажу в розслідуванні «справ Майдану». Адвокатська дорадча група вказувала, що допоки за поправку не проголосують депутати Верховної Ради, справи не можна передавати до ДБР, адже невиключений вплив на бюро Андрія Портнова, що у лютому 2014 року був першим заступником глави Адміністрації Президента.

18 листопада директор ДБР Роман Труба у Телеграм-каналі повідомив, що в його відомстві створено підрозділ з розслідування злочинів, вчинених під час масових протестів у 2013–2014 роках. «Ми відібрали кращих, професійних слідчих, які ефективно працюватимуть над „справами Майдану“ далі, – написав він. – Як тільки ГПУ завершить усі процесуальні дії та передасть нам матеріали кримінальних проваджень, слідчі приступлять до роботи».

«З сьогоднішнього дня, коли зупинилося це розслідування, я не буду їсти до того моменту, поки не приймуть цю поправку, не створять це управління і не переведуть туди цих слідчих», – цитує Закревську Радіо Свобода. 

На своїй сторінці у фейсбуці адвокатку підтримав Олег Сенцов: «Це не жест і не хайп, це позиція небайдужої людини».

Депутатка від фракції «Слуга Народу» Ірина Верещук заявила, що розгляд у Верховній Раді поправки №318 заплановано на 5 грудня.

Тим часом у Генпрокуратурі запевняють, що слідство не зупинятиметься. «Прокурори спеціально створеного департаменту процесуального керівництва в цих провадженнях зможуть проводити невідкладні процесуальні дії для розслідування, поки не завершиться передача матеріалів справ до відповідних органів», – йдеться у повідомленні на сайті ГПУ. Всього до органів досудового розслідування надійде 114 проваджень: 50 – до ДБР, 43 – до НАБУ, решта – до поліції, СБУ та податківців.


До кінця 2017 року Генпрокуратура встановила причетність до масових розстрілів 18–20 лютого 2014 року в центрі Києва тридцяти чотирьох осіб. Справу п’ятьох із них – «ексберкутівців» П. Аброськіна, С. Зінченка, О. Маринченка, С. Тамтуру та О. Янішевського – розглядає Святошинський суд Києва, решту оголосили в розшук.

 Поділитися