MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Путін розставляє свої фігури на шахівницю Європи, — професор Рущенко

30.11.2019   
Денис Волоха
‘Путін намагається зруйнувати європейські цінності, обміняти їх на гроші, купити, продати, і розставляє свої фігури на шахівницю Європи: це ліві і праві радикали, які живуть за гроші Путіна та разом із ним руйнують ці цінності’.

‘Путін намагається зруйнувати європейські цінності, обміняти їх на гроші, купити, продати, і розставляє свої фігури на шахівницю Європи: це ліві і праві радикали, які живуть за гроші Путіна та разом із ним руйнують ці цінності’.

У Харкові вдруге відбувається безпековий форум. Тема цьогорічного заходу — «Боротьба за людей в умовах гібридної війни». Професор кафедри соціології та політології Харківського політехнічного інституту Ігор Рущенко вважає, що гібридна війна на сході буде тривати, навіть якщо припинити бойові дії. Таку позицію він аргументує фундаментальними відмінностями між цінностями Заходу та «східних імперій». 

«Що таке цінності номад, тобто кочівників? Вони відштовхуються від їхньої агресивної сутності. І це їх природа. Це їх абсолютно нормальний стан — стан війни. Якщо ти воюєш — ти не цінуєш життя людини, і це абсолютно передалося до сучасних кремлівських правителів, і до великої частини росіян. Не будемо кривити душею й казати, що в усьому винен Путін або його московська кліка: ні! 80 на 20. Вісімдесят відсотків росіян підтримують цю агресивну політику. Людське життя не цінується. Пригадаємо радянсько-фінську війну. Я взяв втрати росіян і порівняв із нашими сьогоднішніми втратами. Це 470 Іловайськів! Загиблі й поранені. А хто в Росії їх пам’ятає? Хто каже, що треба розслідувати? Що треба, можливо, когось покарати? Ніхто! Тому що людське життя — ніщо, воно обмінюється на територію. А територію вони захопили: 11% фінської території вони захопили», — сказав пан Рущенко.

На думку соціолога, в основі російських цінностей лежить принцип існування орди. «А що таке цінності орди? — запитує Рущенко. — Це цінності держави, війська, чиновників, несвободи. І імперія — це безальтернативний спосіб існування цього простору».

«Східні імперії не можуть не заперечувати європейські цінності. Жодна з них (цінностей, — ред.) не працює в Росії. Навіть якщо вони щось визнають формально, як демократія, — вони заявляють, що ця демократія буде в нас керована. Тобто це буде особлива форма демократії, яка влаштовує імперію.
Що зараз робить Росія? Що робить Путін? Він намагається не стільки накинути свої цінності європейцям, тому що вони (цінності, — ред.) занадто слабкі та архаїчні… Путін намагається зруйнувати європейські цінності, обміняти їх на гроші, купити, продати, і розставляє свої фігури на шахівницю Європи: це ліві і праві радикали, які живуть за гроші Путіна та разом із ним руйнують ці цінності».

Оптимальним планом дій для України в цій ситуації пан Рущенко вважає «триматися Європи та чекати на розвал імперії».

«Що нам робити? Нам треба триматися якомога ближче до тіла Європи. Чи прийняли нас до НАТО, чи не прийняли; чи стали ми повноправними членами Європейського союзу, чи ні, — ми європейці. І доки ми будемо себе ідентифікувати європейцями, триматися Європи ментальної, культурної, — ми будемо непідкорні для Росії. Треба розуміти, що якщо ми навіть зараз закінчимо гарячу фазу війни, гібридна війна — вона не зникне, вона більше перейде в культурну площину.

У всіх великих імперій завжди були проміжні періоди, коли стара імперія руйнується, а потім виникає нова. Оце є вікно можливостей. Останнє таке вікно було наприкінці 80-х — початку 90-х років. Більш розумні, більш згуртовані східні європейці і балтійські народи скористалися цією нагодою втекти від російського чобота. Вони сховалися в захисній оболонці Європи й НАТО. Ми цього не зробили. (…) Наше завдання — готуватися до цього періоду, він може настати коли завгодно, і тоді ми зможемо вирішити наші національні завдання», — підсумував Ігор Рущенко.

 Поділитися