MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд зобов’язав Мін’юст оприлюднити ЄДР у форматі відкритих даних

03.12.2019   
Денис Волоха

Суд констатував, що Міністерство юстиції порушило право на доступ до публічної інформації, не оприлюднивши реєстр юросіб та ФОП у машиночитаному форматі.

У листопаді минулого року активісти надіслали до Мін’юсту запит на отримання публічної інформації, у якому просили міністерство надати їм у повному обсязі Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань у форматі відкритих даних.

Як пояснює координаторка ініціативи OpenUp Надія Бабинська-Вірна, дані з цього реєстру можна вільно отримати через сервіс «Безкоштовний запит», проте в машиночитаному форматі (тобто такому, який дозволить стороннім розробникам створювати сервіси та візуалізації на основі даних із реєстру) надається лише 30% від усієї інформації.

Інші опції (пошук організацій за іменами засновників та керівників, а також вибір дати, станом на яку отримувати дані з реєстру) доступні лише через платний «Електронний витяг», за який Мін’юст просить заплатити 70 гривень. Для ініціатив на кшталт Opendatabot та Clarity Project це суттєво ускладнює отримання цих даних, адже повна база реєстру через платні запити, за словами Бабинської-Вірної, обійдеться в приблизно мільйон гривень.

ЄДР мав бути оприлюднений у формі відкритих даних відповідно до постанови кабміну №835.

Відповідаючи на запит активістів, міністерство, запросивши оптичний диск для копіювання даних реєстру, надало лише частину цих даних, чим, на думку суду, порушило право на доступ до публічної інформації.

Тепер, якщо Мін’юст не буде оскаржувати рішення Окружного адмінсуду в апеляційному суді, він має надати відповідь на запит, надіславши активістам усі відомості з ЄДР у форматі відкритих даних.

8-го листопада Міністр юстиції Денис Малюська вже підписав наказ, згідно з яким Єдиний державний реєстр юридичних осіб та ФОП має бути оприлюднений у форматі відкритих даних.

Як зазначають представники OpenUp, в ініціативи зараз тривають суди з Держархбудконтролем за доступ до даних із Реєстру дозвільних документів,  з Держземкадастром щодо доступу до кадастрової карти, а також готується позов до Державної податкової служби щодо доступу до даних фінансової звітності підприємств. Окрім цього, уже понад два роки тривають суди щодо доступу до транспортних даних у містах.

 Поділитися