MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Time» назвав Ґрету Тунберґ людиною року

11.12.2019   
Ірина Скачко

«Кліматичній активістці Ґреті Тунберґ вдалося перетворити несвідомі занепокоєння щодо планети у світовий рух, що закликає до глобальних змін», – пояснюють вибір у впливовому виданні.

Таким чином 16-річна екоактивістка Ґрета Тунберґ стала наймолодшою людиною, яка будь-коли ставала людиною року за версією журналу «Time».

Рік тому дівчина почала щоп’ятниці замість школи виходити з пікетом до будівлі Шведського парламенту. Вона вимагала, щоб політики звернули увагу на проблеми довкілля. «Я не можу голосувати, тому це єдиний спосіб примусити себе почути», — так Грета пояснювала свій вчинок. Згодом дівчина стала відомою серед однолітків, рух «П’ятничних протестів за майбутнє» набув популярності, а саму Грету було номіновано на отримання Нобелівської премії миру.

Ґрета неодноразово зустрічалася з генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттеришем, який схвалив страйки школярів: «Моєму поколінню не вдалося належним чином відреагувати на серйозну проблему зміни клімату. Це було прийнято близько до серця молоддю. Не дивно, що вони розгнівані».

23 вересня 2019 року дівчина виступила на саміті ООН з питань клімату в Нью-Йорку з палкою промовою, в якій звинуватила світові уряди в ігноруванні екологічних проблем: «Ви не виправдовуєте наших сподівань. Ви зі своїми порожніми словами, украли моє дитинство і мої мрії! Мені ще пощастило. Люди страждають, люди помирають, руйнуються цілі екосистеми. Ми на порозі масового вимирання. І все, що вас цікавить, – це гроші і казки про економічне зростання. Як ви смієте!»  

У вересні Ґрета Тунберґ отримала найвищу нагороду правозахисної організації Amnesty International – звання «Посол сумління».

 

 Поділитися