MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Молоді російські дипломати цинічні й нерозбірливі, — Єльченко

21.12.2019   
Денис Волоха
Колишній постійний представник України в ООН та новопризначений посол у США Володимир Єльченко вважає, що половина росіян в ООН — агенти ФСБ, а також говорить, що в молодих російських дипломатів ‘немає гальм’.

Колишній постійний представник України в ООН та новопризначений посол у США Володимир Єльченко вважає, що половина росіян в ООН — агенти ФСБ, а також говорить, що в молодих російських дипломатів ‘немає гальм’.

В інтерв’ю агентству «Укрінформ» Володимир Єльченко, якого 18-го грудня президент призначив послом України в США, розповів про відкритий та прихований вплив Росії на роботу ООН, де він представляв Україну впродовж останніх чотирьох років.

«Більшість із тих 22-23 країн, які голосують в унісон із Росією проти наших резолюцій, на 100 відсотків залежать від неї. Або від поставок зброї, або від списання якихось боргів, або російських вливань, без яких економіка не працюватиме. Це Нікарагуа, Куба, Венесуела в Латинській Америці. Бурунді, Судан — в Африці. М’янма, Камбоджа — в Азії. Крім того, Росія впливає на роботу ООН приховано — через свої кадри. У секретаріаті Організації Об’єднаних Націй працює дві-три сотні росіян. Думаю, половина з них — це агентура ФСБ, явна чи відкрита», — сказав Єльченко.

Такий стан речей дипломат пояснює старими звичками часів Радянського союзу, а підтвердженням присутності агентів спецслужб серед росіян у лавах ООН вважає те, що їх час від часу висилають зі США, де розташована штабквартира Організації Об’єднаних Націй.

«Так склалося ще з радянських часів, коли кожен другий працівник із СРСР був ‘підписаний’, як тоді казали, або був прямим агентом. Зараз російські кадри працюють на спецслужби Росії або, у м’якшому варіанті – на постпредство РФ. Я взагалі вважаю, що це агентурна мережа, створена в межах ООН. (…) До речі, час від часу ми бачимо інформацію про те, що якогось співробітника ООН із Росії американські спецслужби попросили від’їхати додому. Тобто іноді їх відловлюють», — зазначає посол. 

Окрім цього, на думку Володимира Єльченка, нове покоління російських дипломатів є більш агресивним за покоління їхніх радянських попередників.

«Їхня позиція (позиція російських дипломатів, — авт.) не тільки не міняється, а з часом стає ще більш агресивною. Це ще й тому, що відходить покоління старих дипломатів, котрі пам’ятають життя в одній країні. Для них на ментальному рівні було складніше поводитися агресивно, по-ворожому щодо України. А молодше покоління цих гальм уже немає. Вони цинічні й нерозбірливі», — вважає пан Єльченко.

Український дипломат також назвав спробу Росії протиставити позицію українського постійного представництва позиції самої України «влучанням у штангу».

«Є гарний вислів — потрапити в штангу. Це було класичне потрапляння в штангу. Росія заявляла про це в залі, де присутні висококваліфіковані професійні дипломати зі 193 країн. Для них було дико чути, що якась делегація нібито може займати позицію, відмінну від позиції уряду своєї країни чи президента», — зазначив Володимир Єльченко.

Також пан Єльченко переконаний, що Україні варто звернутися до досвіду ООН у питанні відновлення зруйнованого війною Донбасу.

«Якщо взяти проблему відновлення Донбасу, яка рано чи пізно постане, то досвід ООН щодо відбудови економіки на територіях, які постраждали від збройних конфліктів по всьому світі, — унікальний і безцінний. Його треба взяти й використати. Тож ідеться не лише про виділення коштів», — сказав посол України в Сполучених Штатах.

18-го грудня Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про захист людських прав у окупованому Російською Федерацією Криму.

 Поділитися