MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У 25-й колонії адвокатку не пускають до підзахисних

13.01.2020   
Ірина Скачко
Адвокатам Харківської правозахисної групи обмежено доступ до клієнтів, що перебувають в Олексіївській колонії № 25. Подано заяву до Поліції.

13 січня адвокатка Харківської правозахисної групи Таміла Беспала вже вкотре не змогла зустрітися зі своїми підзахисними. 9 і 11 січня  адміністрація Олексіївської колонії №25 так само перешкоджала їй та адвокату ХПГ Геннадію Токареву у здійсненні професійної діяльності.

– 9 січня у мене взяли документи, я чекала дві години, потім вийшов оперативник і повідомив, що начальник наказав мене не пропускати у зв’язку з особливим станом. 11 січня ситуація повторилася, але навіть ніхто не вийшов до мене, – розповідає Таміла Беспала.

Сьогодні адміністрація колонії надала їй витяг з наказу «Про відміну побачень із засудженими на період режиму особливих умов». У ньому, посилаючись на вимоги статті 105 КВКУ, наказу Міністерства юстиції №2823/5 та наказу начальника Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, скасовуються побачення з ув’язненими з восьмої години 8 січня «до особливого розпорядження».  

У зв’язку з недопуском адвоката до клієнтів Таміла Беспала звернулася до Національної Поліції із заявою про порушення статті 397 Кримінального кодекса України – «Втручання в діяльність захисника чи представника особи». Крім того, у заяві вона вимагає визнати потерпілими себе та чотирьох своїх клієнтів і внести відомості про злочин до ЄРДР. 

На питання до представників адміністрації, чи не порушує колонія таким чином право засуджених на адвоката, начальник охорони Володимир Івасюк відповів досить дивно: 

–  Якщо ви дивитесь новини, ви бачите – правозахисники до нас приїжджають, до нас  усі приїжджають.

– А нас чому не пропускаєте?

– Не пропускаємо. Тому що у нас особливий стан.


Нагадаємо, другого і третього січня адвокати ХПГ Геннадій Токарев, Таміла Беспала та Володимир Глущенко зафіксували в Олексіївській колонії №25 чимало свідчень про тортури і нелюдське поводження: зґвалтування, побиття, понаднормову і безоплатну працю. Крім того, люди скаржилися, що адміністрація закладу через добровільних помічників постійно вимагає у засуджених гроші. 

Вночі 8 січня до колонії ввели групу швидкого реагування та територіальне воєнізоване формування для «попередження бунту».

9 та 10 січня юристи та журналісти ХПГ не змогли потрапити на територію 25-ї і 43-ї колоній (до ВК-43 перевели кількох засуджених з Олексіївської ВК). 

11 січня ДБР розпочало слідство за фактом побиття ув’язнених під час обшуку в Олексіївській колонії №25. 

13 січня Генеральна прокуратура України відкрила провадження за фактом викритих Харківською правозахисною групою фактів катувань в Олексіївській колонії №25.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»
 Поділитися