MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

С14 проти Громадського телебачення: журналісти планують звернутися до ЄСПЛ

22.01.2020   
Ірина Скачко
Касаційний суд у складі ВСУ став на бік радикалів і залишив без задоволення скаргу Громадського у справі проти правої організації С14.  

Називати членів С14 неонацистами не можна – Касаційний суд у складі Верховного суду став на бік радикалів і залишив без задоволення скаргу Громадського у справі проти правої організації С14, йдеться в повідомленні на сайті каналу. Журналісти планують звернутися до ЄСПЛ. 

У Касаційному суді юристи Громадського оскаржували рішення, яке у листопаді ухвалив Апеляційний суд Києва, залишивши у силі постанову Господарського суду. Йдеться про позов організації С14 проти Громадського телебачення: праворадикали вимагали зобов’язати Громадське телебачення видалити твіт, у якому організацію називають неонацистською. 

Повідомлення, яке обурило С14, з’явилося минулого року в англомовному твіттері Громадського. У ньому йдеться про затримання бразильця Рафаеля Лусваргі, колишнього бойовика так званої ДНР. С14 у твіті названо «неонацистською організацією». У серпні Господарський суд Києва зобов'язав Громадське спростувати інформацію шляхом публікації рішення суду та стягнути на користь С14 3,5 тисячі грн судового збору.

«Це рішення несе в собі величезну загрозу свободі слова в Україні, воно фактично забороняє журналістам давати політичні характеристики, що є неприпустимим для європейської країни», – заявила шеф-редакторка каналу Ангеліна Карякіна після рішення Апеляційного суду. 


С14 не вперше пов’язують з неонацизмом. Так Washington Post називає організацію «нацистською групою», назва якої походить від гасла «14 слів Девіда Лейна»: фрази відомого американського расиста  «We must secure the existence of our people and a future for white children» (Ми маємо захистити існування нашого народу і майбутнє білих дітей). 

Британський парламент також відносить С14 до неонацистських організацій, зважаючи на її довгу історію насильства: напади на представників ЛГБТ-спільноти, ромів, журналістів. У тогорічному Звіті про дотримання прав людини в Україні Бюро з питань демократії, прав людини та праці Державного департаменту США згадує С14 як «групу ненависті».

Згідно із «Законом України про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», пропаганда нацистського режиму визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв та заборонена.

 Поділитися