MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ВК-25: ХПГ вимагає захистити потерпілих

05.02.2020   
ХПГ-інформ
Забезпечити захист 34 засуджених, що є потерпілими у кримінальному провадженні щодо подій в Олексіївській виправній колонії № 25 – з таким клопотанням звернулися адвокати Харківської правозахисної групи до ДБР та Офісу Генерального прокурора.

Забезпечити захист 34 засуджених, що є потерпілими у кримінальному провадженні щодо подій в Олексіївській виправній колонії №25  – з таким клопотанням звернулися адвокати Харківської правозахисної групи до ДБР та Офісу Генерального прокурора. 

Всі ці люди продовжують відбувати покарання в ОВК-25, де перебувають під контролем службових осіб, стосовно яких вони раніше подали заяви про вчинення кримінальних правопорушень. На засуджених постійно чинять психологічний та фізичний тиск, їм погрожують, їх залякують, б’ють. 

Учора, 4 лютого, представники адміністрації ОВК-25 зібрали всіх засуджених, які  подавали скарги та заяви про злочини, та повідомили, що у них є два дні на відмову від своїх заяв. Якщо такої відмови не буде, їм загрожує жорстока фізична розправа.

Крім того, на засуджених здійснюють тиск оперативні співробітники Північно-східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації. Підтвердженням цього є безпідставні відмови потерпілих від підтримання своїх заяв про вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи особливо вразливий правовий статус потерпілих – вони є засудженими та перебувають під контролем службових осіб, відносно яких подали заяви про вчинення кримінального правопорушення, а також враховуючи тиск з боку службових осіб Північно-східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації, усі потерпілі потребують негайного переведення їх до іншої установи поза межами Сумської, Полтавської, Харківської та Луганської областей або хоча б ізоляції в окремому житловому приміщенні під цілодобовою охороною співробітниками Національної поліції.

Крім того, адвокати ХПГ сьогодні надіслали до ДБР та Офісу Генерального прокурора чергову, вже дев’яту за рахунком, заяву про порушення законодавства в ВК №25. У цьому документі 16 нових скарг ув’язнених.  

Загалом з початку року із заявами про скоєні в Олексіївській колонії злочини до ХПГ звернулося 39 потерпілих. 17 із них скаржаться на незаконні дії адміністрації колонії до січневих подій. Ідеться про катування, побиття, вимагання грошей, понаднормову працю. На жорстоке поводження групи швидкого реагування під час профілактики так званого бунту 8 січня поскаржилися 24 ув’язнених. Ще двоє потерпілих написали заяви про побиття 18 та 29 січня (засуджених примушували відмовитися від попередніх заяв та допомоги адвокатів).


Нагадаємо, 2 і 3 січня адвокати ХПГ Геннадій Токарев, Таміла Беспала та Володимир Глущенко зафіксували в Олексіївській колонії №25 чимало свідчень про тортури і нелюдське поводження: зґвалтування, побиття, понаднормову і безоплатну працю. Крім того, люди скаржилися, що адміністрація закладу через добровільних помічників постійно вимагає у засуджених гроші. 

Вночі 8 січня до колонії ввели групу швидкого реагування та територіальне воєнізоване формування для «попередження бунту».

9 та 10 січня юристи та журналісти ХПГ не змогли потрапити на територію 25-ї і 43-ї колоній (до ВК-43 перевели кількох засуджених з Олексіївської ВК). 

11 січня ДБР розпочало слідство за фактом побиття ув’язнених під час обшуку в Олексіївській колонії №25. 

13 січня Генеральна прокуратура України відкрила провадження за фактом викритих Харківською правозахисною групою фактів катувань в Олексіївській колонії №25.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні».
 Поділитися