MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Український диверсант» Олексій Стогній повернувся в Україну

20.02.2020   
ХПГ-інформ
Засуджений в окупованому Криму в липні 2017 року фігурант «справи українських диверсантів» відбув покарання в російській колонії.

Засуджений в окупованому Криму фігурант «справи українських диверсантів» Олексій Стогній відбув покарання в російській колонії й вже повернувся в Україну. Про це повідомила Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова, – передає сайт проєкту «Крым.Реалии».

Олексій Стогній (кадр з відео ФСБ РФ)

«Український політв’язень Олексій Стогній, якого окупаційна влада незаконно затримала у листопаді 2016 року, а згодом засудила – у Києві. // Всі ці роки наш громадянин утримувався у нестерпних умовах місць несвободи країни-окупанта, що сильно позначилося на стані його здоров’я. // Терміново вживатиму відповідних заходів щодо проведення висококваліфікованого медичного обстеження та наданню необхідної лікарської допомоги Олексію», – написала Л. Денісова у фейсбуку.

Нагадаємо, 10 листопада 2016 року у ФСБ РФ заявили, що напередодні в Севастополі затримали «членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України» – Дмитра Штиблікова, Олексія Бесарабова та Володимира Дудку.

21 листопада 2016 року російські ЗМІ назвали імена ще двох «українських диверсантів» – Олексія Стогнія та Гліба Шаблія. Стверджувалося, що Стогній і Шаблій були пов’язані з «групою Штибликова».

Арештовані севастопольці зробили відеовизнання, на яких сказали, що виконували завдання ГУР МО України.

У липні 2017 року підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя засудив Стогнія до трьох з половиною років позбавлення волі.

В ухвалених вироках ані Стогнію, ані Шаблію навіть не поставили обвинувачення у шпигунстві. Стогнія засудили за «незаконне придбання, передачу, збут, зберігання, перевезення чи носіння зброї, її головних частин, боєприпасів» (ч. 1 ст. 222 КК РФ) та за «незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї і боєприпасів» (ч. 1 223 КК РФ).

Олексій Стогній відомий службою на флагмані українських ВМС фрегаті «Гетьман Сагайдачний».

 Поділитися