MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Росія поширює фейки про коронавірус у соцмережах, — Держдеп США

22.02.2020   
Денис Волоха

Тисячі акаунтів, які раніше поширювали інформацію про Сирію та протести Жовтих жилетів, зараз масово розповідають, що вуханський коронавірус створили американці.

Росіяни використовували тисячі акаунтів у соцмережах для поширення теорій змов щодо коронавірусу пневмонії SARS-CoV-2.

Співробітники Держдепартаменту США, які займаються протидією дезінформації з боку Росії, розповіли агентству Франс Прес про виявлені ними акаунти Facebook, Twitter та Instagram, що масово розповсюджують російський погляд на спалах SARS-CoV-2.

Російські тролі поширювали думку про те, що коронавірус винайшли в ЦРУ, щоб використовувати як зброю в «економічній війні» з Китаєм та поширювати «антикитайські меседжі».

«Намір Росії полягає в тому, щоби поширити розбрат та підірвати американські інституції та спільноти зсередини, зокрема через таємні й примусово організовані наклепницькі кампанії, — говорить в. о. помічника Держсекретаря з питань Європи та Євразії Філіп Рікер. — Поширюючи дезінформацію про коронавірус, російські наклепники вкотре стають загрозою гдля громадської безпеки, відволікаючи від вирішення проблеми глобального здоров’я».

Кампанію виявили в середині січня, коли китайський уряд повідомив про третю смерть від SARS-CoV-2.

За даними американців, росіяни звинувачували у винайденні вірусу навіть співзасновника Microsoft Білла Ґейтса, який жертвує мільярди доларів на програми з покращення здоров’я на планеті та боротьби з недугами.

Акаунти, з яких зараз поширюють дезінформацію про вуханський коронавірус, раніше займалися поширенням інформації про війну в Сирії, протести Жовтих жилетів у Франції та масові демонстрації в Чилі.

Ці акаунти ведуться людьми й розповсюджують інформацію кількома мовами — Англійською, Іспанською, Італійською, Німецькою та Французькою. Їхні меседжі схожі з тими, що транслюються російськими каналами іншомовлення RT та Sputnik, — ідеться в доповіді Державного департаменту США.

Паралельно з кампаніями в соцмережах, антизахідні меседжі щодо коронавірусу почали активно просувати й на російських федеральних телеканалах.

Американські фахівці бачать у сьогоднішніх діях Росії паралелі з дезінформаційною кампанією КГБ, яка у 80-х роках переконувала людей в усьому світі, що американські науковці створили вірус імунодефіциту людини, що спричиняє СНІД.

 Поділитися