MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання Огляд № 8 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 16.09.2019–20.09.2019

01.03.2020   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Всього за цей тиждень зареєстровані 60 проектів законів і постанов Верховної Ради України, з яких 20 становлять проекти процедурних постанов щодо різних аспектів діяльності парламенту: прийняття за основу, відхилення або повернення на доопрацювання окремих законопроектів, створення тимчасових слідчих комісій, призначенням позачергових виборів тощо. Стан проходження проектів у цьому огляді визначається на кінець робочого дня 28.02.2020.

Всього за цей тиждень зареєстровані 60 проектів законів і постанов Верховної Ради України, з яких 20 становлять проекти процедурних постанов щодо різних аспектів діяльності парламенту: прийняття за основу, відхилення або повернення на доопрацювання окремих законопроектів, створення тимчасових слідчих комісій, призначенням позачергових виборів тощо.

Загальні засади, якими керуються автори огляду, див Вступні застереження до постійного моніторингу законопроектної діяльності Верховної Ради України ІХ скликання

Стан проходження проектів у цьому огляді визначається на кінець робочого дня 28.02.2020.

 

Законотворчість, парламентаризм

та діяльність Верховної Ради України

 

Проект 2148 від 17.09.2019 (Стефанчук Р. О.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України.

Кримінальний кодекс України пропонується доповнити статтею 364-2 «Здійснення народним депутатом України голосування замість іншого народного депутата України» такого змісту: Здійснення народним депутатом України будь-яким способом голосування на пленарному засіданні Верховної Ради України замість іншого народного депутата України (неособисте голосування) – карається штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Відповідні зміни вносяться до Закону України «Про статус народного депутата України» та до Регламенту Верховної Ради України. Зокрема, зазначається, що апарат Верховної Ради забезпечує здійснення відеофіксації пленарних засідань Верховної Ради в такий спосіб, що уможливлює підтвердження чи спростування порушення народними депутатами вимог щодо особистого голосування.

Проект 29.10.2019 прийнятий у першому читанні, 19.12.2019 – у другому читанні, а 13.01.2020 повернутий з підписом Президента України.

 

Діяльність вищих органів влади

 

Проект 2116-1 від 17.09.2019 (Устінова О. Ю., Юрчишин Я. Р. + 5) про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань» щодо покращення діяльності Державного бюро розслідувань.

Альтернативний проекту 2116 від 10.09.2019 (Президент України) про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань» щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань (див. Огляд № 7). Як зазначає ГНЕУ, відмінність альтернативного проекту від основного головним чином полягає у необхідності проведення у 90-денний строк з дня набрання чинності пропонованим законом нового конкурсу на зайняття посади Директора ДБР та в іншому порядку комплектування складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора ДБР.

17.10.2019 прийнятий у першому читанні основний проект.

Проект 2151 від 17.09.2019 (Івченко В. Є., Цимбалюк М. М. + 2) про внесення змін до Закону України «Про Антимонопольний комітет України» щодо кадрових питань діяльності Антимонопольного комітету України.

Проект містить ряд принципових ініціатив. Зокрема, пропонується встановити, що на Голову Антимонопольного комітету України і державних уповноважених не поширюються обмеження, встановлені Законом України «Про державну службу». Запроваджуються додаткові вимоги до таких осіб, а саме: Головою комітету, державним уповноваженим, головою територіального відділення Антимонопольного комітету може бути громадянин України, який має повну вищу освіту (юридичну або економічну), високі професійні та моральні якості, позитивний досвід роботи у системі органів Антимонопольного комітету не менше трьох років, у тому числі на керівних посадах не менше двох років, володіє державною мовою. Передбачаються додаткові вимоги щодо максимальної кількості строків, на які можуть призначатися Голова комітету, державні уповноважені та голови територіальних відділень Антимонопольного комітету України, а також дається широкий перелік підстав для достроково припинення їхніх повноважень. Повністю змінюється порядок та процедура призначення Голови комітету, його заступника, державних уповноважених та голів територіальних відділень. Зазначається, що вони призначаються на посаду та звільняються Верховною Радою України за поданням Прем’єр-міністра України.

Ініціативи дуже серйозні і помітно зміщують баланс у роботі контролюючих органів. Дуже сумнівними видаються ініціативи щодо того, що на Голову Антимонопольного комітету України і державних уповноважених не поширюються обмеження, встановлені Законом України «Про державну службу» тощо.

Проект перебуває на розгляді у профільному парламентському комітеті.

Проект 1208-2 від 18.09.2019 (Василевська-Смаглюк О. М., Монастирський Д. А.) про Бюро фінансових розслідувань.

Альтернативний проектам 1208 від 30.08.2019 (Гетманцев Д. О.) про Бюро фінансових розслідувань (див. Огляд № 3) та 1208-1 від 10.09.2019 (Южаніна Н. П., Фріз І. В. + 15) про Національне бюро фінансової безпеки України (див. 7).

Проект містить чимало як редакційних, так і змістовних уточнень порівняно з основним проектом, але загалом зберігає найважливіші його положення. Втім, проаналізувати ці уточнення через значні обсяги обох проектів не видається можливим.

Проект 02.10.2019 прийнятий у першому читанні, але 17.01.2020 відхилений під час другого читання.

Проект 2143-1 від 19.09.2019 (Алєксєєв С. О., Кіт А. Б. + 7) про внесення змін до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ».

Альтернативний однойменному проекту 2143 від 13.09.2019 (Клочко А. А., Корявченко Ю. В. + 37) (див. Огляд № 7).

Головна пропозиція (вона ж головна відмінність від основного проекту) полягає в тому, щоб ліквідувати Київську міську державну адміністрацію та районні у місті Києві державні адміністрації. Ідея видається занадто радикальною і загалом антиконституційною, через що викликала слушну критику ГНЕУ.

03.10.2019 прийнятий у першому читанні альтернативний проект 2143-3 від 24.09.2019.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і ООС

 

Проект 2045-1 від 19.09.2019 (Тищенко М. М., Василенко Л. В. + 54) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції. Проект 22.10.2019 визначений Президентом України як невідкладний.

Альтернативний проекту 2045 від 03.09.2019 (Фріз І. В. + 4) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції (див. Огляд № 5), а також фактично альтернативний проекту 1197 від 29.08.2019 (Синютка О. М., Климпуш-Цинцадзе І. О. + 7) про внесення змін до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо забезпечення прав військовослужбовців Військово-морських сил та Повітряних сил Збройних Сил України на отримання статусу учасника бойових дій) (див. Огляд № 3).

Проекти дуже близькі за змістом, але мають ряд принципових відмінностей. Так, у визначенні кола осіб, які визнаються учасниками бойових дій, пропонується формулу основного проекту «добровільно захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і безпосередньо виконували бойові завдання антитерористичної операції» замінити такою: «у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції». Друга значна відмінність стосується іншого порядку підтвердження факту участі, якщо відсутні передбачені законом документи. А саме пропонується таке: У разі відсутності зазначених документів підставою для надання статусу учасника бойових дій особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту: Для осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, – нотаріально завірені свідчення не менш ніж трьох свідків про період безпосередньої участі такої особи у виконанні завдань антитерористичної операції в районах її проведення. Одним із свідків має бути командир підрозділу, під керівництвом якого особа, зазначена в абзаці першому цього пункту, здійснювала виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення. Для осіб, які отримали поранення, контузії, каліцтва, – нотаріально завірені свідчення не менш ніж двох свідків про період безпосередньої участі такої особи у виконанні завдань антитерористичної операції в районах її проведення, а також медична документація, що підтверджує отримання особою поранення, контузії, каліцтва під час безпосереднього залучення до виконання завдань антитерористичної операції. До уваги беруться свідчення осіб, яким встановлено статус учасника бойових дій відповідно до абзацу першого пункту 19 частини першої цієї статті та/або статус особи з інвалідністю внаслідок війни відповідно до пункту 11 частини другої статті 7 цього Закону, та які мають документальне підтвердження своєї участі в антитерористичній операції за період, за який вони свідчать. До періоду безпосереднього залучення до виконання особою, зазначеною в абзаці першому цього пункту, завдань антитерористичної операції в районах її проведення береться період, який одночасно підтверджений всіма свідками. Також пропонується установити, що особи, яким було надано статус особи з інвалідністю внаслідок війни відповідно до пункту 13 частини другої статті 13 цього Закону та яким після повторного огляду медико-соціальною експертною комісією не було встановлено інвалідність користуються спрощеним порядком надання статусу учасника бойових дій, який встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Проблема фіксації діяльності добровольців і добровольчих формувань у перші місяці відбиття агресії РФ проти України лишається дуже складною. Будь-який із запропонованих варіантів визнання таких осіб учасниками бойових дій матиме як певні переваги, так і недоліки. Власне, це було відзначено і у висновку ГНЕУ, який пропонував повернути обидва проекти на доопрацювання. Щодо названого альтернативного проекту, то, як видається, технічно він є досконалішим за основний.

Проект 29.10.2019 прийнятий за основу із скороченням строку підготовки до другого читання, 04.12.2019 прийнятий як закон і 23.12.2019 повернутий з підписом Президента України.

Проект 2161 від 20.09.2019 (Бакумов О. С., Чорний Д. С. + 16) про внесення змін до Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» щодо вдосконалення діяльності Державної прикордонної служби України.

Пропонується змінити перелік оперативних підрозділів Державної прикордонної служби України, якими здійснюється оперативно-розшукова діяльність, а саме залишити її за: розвідувальним органом спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у справах охорони державного кордону (агентурної розвідки, оперативно-технічним, власної безпеки), підрозділами забезпечення внутрішньої безпеки і власної безпеки, оперативного документування, оперативно-розшуковими та оперативно-технічними.

Зауважимо, що в частині переліку оперативних підрозділів Державної прикордонної служби України як текст чинного (на момент внесення проекту) закону, так і пропозиції проекту викладені доволі плутано, що помітно утруднює їх розуміння і до певної міри спричинило критику ГНЕУ, яка тим не менш не була взята парламентарями до уваги.

Проект 17.10.2019 прийнятий за основу із скороченням строку підготовки до другого читання, 12.11.2019 закон прийнятий як закон і 25.11.2019 повернутий з підписом Президента України.

 

Соціальний захист та пільги

 

Проект 1173-1 від 16.09.2019 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збільшення розміру допомоги при народженні дитини, відновлення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, збільшення розміру державної соціальної допомоги на дитину.

Альтернативний проекту 1173 від 29.08.2019 (Тимошенко Ю. В. + 17) про внесення змін до статті 12 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо збільшення розміру допомоги при народженні дитини (див. Огляд № 3).

Проект досить великий і містить багато ініціатив щодо відновлення чи збільшення розмірів виплат при народженні дитини, по догляду за дитиною, державної соціальної допомоги на дитину тощо.

Проект 12.11.2019 знятий з розгляду.

Проект 1175-2 від 16.09.2019 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В.) про внесення змін Закону України «Про прожитковий мінімум» щодо встановлення прожиткового мінімуму на рівень, не нижчий рівня фактичного прожиткового мінімуму.

Альтернативний проектам 1175 від 29.08.2019 (Тимошенко Ю. В., Соболєв С. В. + 16) про внесення змін до статті 4 Закону України «Про прожитковий мінімум» щодо затвердження прожиткових мінімумів на рівні фактичного розміру (див. Огляд № 3) та 1175-1 від 03.09.2019 (Папієв М. М.) про внесення змін до статті 4 Закону України «Про прожитковий мінімум» (див. Огляд № 5).

Проект не стільки повторює попередників, скільки містить аналогічні ініціативи до проекту 2146 від 16.09.2019 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В. + 21) див. нижче.

Проект 1175-3 від 18.09.2019 (Третьякова Г. М., Струневич В. О. + 3) про внесення змін до Закону України «Про прожитковий мінімум».

Альтернативний наведеним вище. Проект пропонує ряд змін щодо дефініції, принципів визначення, порядку встановлення тощо прожиткового мінімуму. Серед найцікавіших ініціатив слід назвати таку: Розмір прожиткового мінімуму не може становити менше 40 відсотків середньої заробітної плати в державі за грудень року, що передує року формування Державного бюджету України на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року.

Всі три проекти 02.10.2019 включені до порядку денного, але досі не розглянуті.

Проект 2003-1 від 16.09.2019 (Лопушанський А. Я., Княжицький М. Л.) про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання економічного розвитку та забезпечення соціальної стабільності гірських та високогірних населених пунктів.

Альтернативний проекту 2003 від 03.09.2019 (Шкрум А. І., Волинець М. Я. + 8) про внесення змін до деяких законів України щодо посилення державних гарантій для громадян, які проживають в гірських та високогірних населених пунктах (див. Огляд № 5).

Проект загалом повторює основний, але має ряд новел: від незначних уточнень (згадка серед гірських населених пунктів також і присілків) до окремого блоку приписів щодо сприяння в гірських і високогірних населених пунктах використання енергії, виробленої з альтернативних джерел. Передбачені також нові гарантії різних пільг.

Проект досі перебуває на розгляді у профільному парламентсьому комітеті.

Проект 2146 від 16.09.2019 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В. + 21) про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення і затвердження окремих державних соціальних гарантій. 10.02.2020 подано доопрацьовану редакцію проекту, яка далі і розглядається.

Проект містить ряд цікавих положень. Зокрема, пропонується установити, що набір продуктів харчування, набір непродовольчих товарів і набір послуг щороку затверджуються Кабінетом Міністрів України після проведення їх науково-громадської експертизи і до початку розгляду Верховною Радою України проекту закону про Державний бюджет України на наступний рік. Названі набори не можуть бути меншими, ніж затверджені у попередньому році. Порядок проведення науково-громадської експертизи встановлюється на принципах соціального партнерства та затверджується Кабінетом Міністрів України. Зазначається, що прожитковий мінімум на одну особу, а також окремо для тих, хто належить до основних соціальних і демографічних груп населення, встановлюється Кабінетом Міністрів України на основі затверджених набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг. Пропозиції щодо його вартісної величини подаються у проекті закону про Державний бюджет України на відповідний рік. У разі перевищення розміру фактичного прожиткового мінімуму протягом двох місяців затвердженого розміру прожиткового мінімуму Кабінет Міністрів України протягом 15 днів ініціює перед Верховною Радою України внесення змін до Державного бюджету України на відповідний рік щодо підвищення розміру прожиткового мінімуму з урахуванням прогнозного рівня інфляції до кінця бюджетного року з метою забезпечення його коригування залежно від зростання цін. Прожитковий мінімум публікується в офіційних виданнях загальнодержавної сфери розповсюдження. Також пропонується установити, що під час представлення проекту закону про Державний бюджет України на наступний рік у Верховній Раді України мають бути присутні представники відповідних органів об’єднань профспілок та сторони роботодавців, які на національному рівні висловлять свої позиції щодо розміру державних мінімальних соціальних гарантій.

Проект 1143-1 від 19.09.2019 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В.) про внесення змін до Закону України «Про прожитковий мінімум» щодо встановлення прожиткового мінімуму на рівень, не нижчий рівня фактичного прожиткового мінімуму.

Альтернативний проекту 1143 від 29.08.2019 (Шпенов Д. Ю.) про внесення змін до Закону України «Про прожитковий мінімум» щодо встановлення прожиткового мінімуму на рівень не нижчий рівня фактичного прожиткового мінімуму (див. Огляд № 2).

Одна половина проекту загалом повторює основний проект, а інша містить вимоги аналогічні ряду вимог проекту 2146 від 16.09.2019 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В. + 21).

Проект 11.10.2019 повернутий суб’єкту ініціативи.

Проект 1141-1 від 20.09.2019 (Королевська Н. Ю.) про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо зменшення пенсійного віку та страхового стажу як умов призначення пенсії за віком та відновлення розміру коефіцієнту страхового стажу 1,35.

Альтернативний проекту 1141 від 29.08.2019 (Шпенов Д. Ю.) про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо зменшення пенсійного віку та страхового стажу як умов призначення пенсії за віком (див. Огляд № 2).

Одна половина проекту загалом повторює основний проект із певними відмінностями щодо вимог до трудового стажу (здебільшого на відміну від основного проекту пропонується не однаковий для обох статей стаж, а диференційований). Однак також проект включає в себе ініціативи проекту 8187-1 від 10.04.2018 (Королевська Н. Ю.) про внесення зміни до статті 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо коефіцієнту страхового стажу (див. Бюлетень № 171).

Проект 11.10.2019 повернутий суб’єкту ініціативи.

Проект 2008-1 від 19.09.2019 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В.) про внесення змін до Закону України «Про соціальний захист дітей війни» щодо відновлення (підвищення) рівня пенсійного забезпечення дітей війни, пільг при платі за користування комунальними послугами та безплатного проїзду.

Альтернативний проекту 2008 від 03.09.2019 (Цимбалюк М. М., Івченко В. Є. + 3) про внесення змін до Закону України «Про соціальний захист дітей війни» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення дітей війни та збільшення для них пільг за користування комунальними послугами (див. Огляд № 5).

Дітям війни пропонується установити такі пільги: безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області (Автономної Республіки Крим) за місцем проживання; право на 25-відсоткову знижку при платі за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо) у межах середніх норм споживання; до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, виплачується підвищення у розмірі надбавки, встановленої для учасників війни.

Проект 04.11.2019 повернутий суб’єкту ініціативи.

Проект 2010-1 від 19.09.2019 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо дострокового виходу на пенсію.

Альтернативний проекту 2010 від 03.09.2019 (Цимбалюк М. М., Пузійчук А. В. + 3) про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо дострокового призначення пенсій багатодітним матерям та особам, які втратили роботу до досягнення пенсійного віку (див. Огляд № 5).

Проекти співпадають в частині змін до перших двох абзаців пункту 3 частини першої статті 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Альтернативний проект також містить в цьому ж пункті таку ініціативу: За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей чи дитини з інвалідністю здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менше 20 років. Пропонується також доповнити Закон України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» статтею 21 «Достроковий вихід на пенсію» такого змісту: Особам, трудовий договір з якими розірвано за півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», або віку, що дає право на призначення пенсії відповідно до Законів України «Про державну службу», «Про статус народного депутата України», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність» (за наявності відповідних умов), з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ та організацій, скороченням чисельності або штату працівників, а також виявленою невідповідністю працівника займаній посаді за станом здоров’я, гарантується право на достроковий вихід на пенсію за півтора року до встановленого законодавством строку, якщо вони мають страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбачений абзацом першим частини першої статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Виплата пенсій особам, звільненим у зв’язку з виявленою невідповідністю працівника займаній посаді за станом здоров’я, зазначеним у частині першій цієї статті, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України до досягнення ними пенсійного віку.

Проект 11.10.2019 повернутий суб’єкту ініціативи.

Проект 2025-1 від 19.09.2019 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення умов призначення пенсій.

Альтернативний проекту 2025 від 03.09.2019 (Тимошенко Ю. В., Кабаченко В. В. + 6) про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо підвищення розмірів трудових пенсій внаслідок збільшення величини оцінки одного року страхового стажу та відсотку підвищення пенсій за понаднормовий страховий стаж (див. Огляд № 5).

Окрім ініціатив основного проекту, в Законі України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пропонується статтю 26 «Умови призначення пенсії за віком» викласти в такій редакції: 1. Особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення чоловіками 60 років, жінками – 55 років та наявності страхового стажу не менше 15 років. 2. Зміна умов призначення пенсії в частині підвищення пенсійного віку та збільшення страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, забороняється. Відповідно через такі кардинальні зміни вносять зміни і до інших статей цього закону та статті 1 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», щодо нівелювання особливостей виходу на пенсію в різні роки, у різному віці та з різним стажем.

Проект 11.10.2019 повернутий суб’єкту ініціативи.

Проект 2031-1 від 19.09.2019 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В.) про внесення змін до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» щодо підвищення розміру допомоги.

Альтернативний проекту 2031 від 03.09.2019 (Тимошенко Ю. В., Волинець М. Я. + 5) про внесення змін до статті 3 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд (див. Огляд № 5).

Повторює основний проект, а також містить такі додаткові ініціативи: Державна соціальна допомога призначається у таких розмірах: особам з інвалідністю з дитинства I групи – 200 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність; особам з інвалідністю з дитинства II групи – 160 відсотків; особам з інвалідністю з дитинства III групи – 120 відсотків; на дітей з інвалідністю віком до 18 років – 140 відсотків. Надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю підгрупи А встановлюється в розмірі: на дитину з інвалідністю підгрупи А віком до 6 років – 200 відсотків прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, а на дитину з інвалідністю підгрупи А віком від 6 до 18 років – 200 відсотків прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років. Надбавка на догляд за іншою дитиною з інвалідністю встановлюється в розмірі: на дитину з інвалідністю віком до 6 років – 100 відсотків прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років; на дитину з інвалідністю віком від 6 до 18 років – 100 відсотків прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років.

29.10.2019 прийнятий у першому читанні основний проект.

Проект 2166 від 20.09.2019 (Петруняк Є. В., Гетманцев Д. О. + 3) про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (щодо усунення дискримінації за колом платників).

Пропонується установити, що особи, які провадять незалежну професійну діяльність звільняються від сплати за себе єдиного внеску, за умови взяття їх на облік фізичних осіб – підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно в якості осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та як фізична особа - підприємець.

Проект 04.02.2020 прийнятий у першому читанні.

 

Судова влада і прокуратура

 

Проект 2154 від 18.09.2019 (Поляков А. Е.) про внесення змін до статті 249 Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку винесення окремих ухвал суду.

Пропонується затвердити, що у разі, якщо суд виявить під час розгляду справи порушення закону, то він не «може», а «зобов’язаний» постановити окрему ухвалу і направити її відповідним суб’єктам владних повноважень для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону. Також суд зобов’язаний постановити окрему ухвалу про наявність підстав для розгляду питання щодо притягнення до відповідальності осіб, рішення, дії чи бездіяльність яких визнаються протиправними, у разі виявлення таких підстав під час розгляду справи.

Ініціатива, як видається, покликана переважно загальною недовірою до суддів, а відтак і спробою не давати їм вирішувати певні питання на власний розсуд, а передбачити чіткий безальтернативний порядок дій. Такий підхід навіть за сучасних умов видається щонайменше дискусійним.

 

Кримінальне і кримінальне процесуальне законодавство

 

Проект 2155 від 18.09.2019 (Фріс І. П.) про внесення змін до Розділу ІІ «Перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22 листопада 2018 р. № 2617-VІІІ (щодо відтермінування часу вступу в дію).

Пропонується відкласти вступ у дію названого закону ще на рік, до 1 січня 2021 року.

Проект 03.12.2019 послідовно проголосований за основу та в цілому, а 18.12.2019 повернутий з підписом Президента України.

Проект 2164 від 20.09.2019 (Неклюдов В. М.) про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв’язку із здійсненням спеціального досудового розслідування.

Загалом повторює однойменний проект 9353 від 30.11.2018 (Алєксєєв С. О.) (див. Бюлетень № 202). Проекти є ідентичними, окрім такої ініціативи нового проекту: абзац восьмий пункту 20-1 розділу XI «Перехідні положення» викласти у такій редакції: «Кримінальні провадження (справи), у яких до дня початку діяльності Державного бюро розслідувань одержано відповідну ухвалу слідчого судді на здійснення спеціального досудового розслідування та/або направлено до суду обвинувальний акт, та/або розпочато та триває підготовче судове провадження, судовий розгляд, ухвалення та проголошення судового рішення чи його оскарження, розслідуються, надсилаються до суду та розглядаються судами першої, апеляційної, касаційної інстанції із застосуванням тимчасових особливостей спеціального досудового розслідування та судового провадження, передбачених цим пунктом».

Проект, як і його попередник, видається дуже дискусійним. Водночас аргументація його ініціаторів є занадто загальною і не містить аналізу окремих ініціатив.

Проект 2165 від 20.09.2019 (Дурдін М. Є., Копитін І. В. + 3) про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку зміни обвинувачення в суді.

Пропонується установити, що в разі зміни обвинувачення, якщо під час судового розгляду встановлені нові фактичні обставини кримінального правопорушення, прокурор письмово повідомляє суд та учасників провадження, які саме нові фактичні обставини кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується особа, були встановлені під час судового розгляду. Також пропонується запровадити строк, хоча і не виключний, для того, якщо в ході судового розгляду прокурор дійде переконання, що необхідно відмовитися від підтримання державного обвинувачення, змінити його, висунути додаткове обвинувачення або розпочати провадження щодо юридичної особи, він міг погодити відповідні процесуальні документи з прокурором вищого рівня. За замовчуванням такий строк може бути до 30 днів, але він може бути зменшений або збільшений судом за погодженням сторін.

Загалом питання вкрай дискусійне, особливо в частині пропонованих строків. Як видається, мали б бути передбачені також запобіжники від прокурорської сваволі, зокрема, якщо до обвинуваченого застосоване обмеження чи позбавлення волі.

 

Медицина та захист довкілля

 

Проект 1152-1 від 20.09.2019 (Бакумов О. С.) про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів.

Альтернативний проекту 1152 від 29.08.2019 (Шпенов Д. Ю.) про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за закупівлю за рахунок бюджетних коштів завідомо неякісних лікарських засобів (див. Огляд № 2).

Здебільшого проект повторює проект 8467 від 11.06.2018 (Ляшко О. В.) про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів (див. 180). Також пропонується в абзаці першому частини 2 статті 321-1 Кримінального кодексу України після слів та знаків «групою осіб» доповнити словами та знаками «або службовою особою шляхом зловживання службовим становищем, медичним або фармацевтичним працівником, або за допомогою засобів великомасштабного поширення, зокрема інформаційних систем, у тому числі Інтернету».

Проект 17.10.2019 прийнятий за основу із скороченням строку підготовки до другого читання, 12.11.2019 прийнятий як закон і 25.11.2019 повернутий з підписом Президента України.

 

Інші питання

 

Проект Постанови 2145 від 16.09.2019 (Шахов С. В., Вельможний С. А., Сухов О. С.) про поновлення соціально орієнтованих тарифів на електроенергію для потреб міського електричного транспорту та зовнішнього освітлення населених пунктів.

Повністю повторює однойменний проект 8376 від 18.05.2018 (Шахов С. В.) (див. Бюлетень № 176).

Проект 04.02.2020 повернутий на доопрацювання ініціатору внесення.

Проект 1232-1 від 16.09.2019 (Южаніна Н. П., Павленко Р. М. + 8) про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо добровільного одноразового декларування активів фізичних осіб.

Альтернативний проекту 1232 від 02.09.2019 (Гетманцев Д. О.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей застосування спеціального декларування за порушення фізичними особами податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, що мали місце до 31 грудня 2018 року (див. Огляд № 3). Проект дослівно повторює раніше поданий проект 1183 від 29.08.2019 (Южаніна Н. П., Кіт А. Б. + 12) про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо добровільного одноразового декларування активів фізичних осіб (див. Огляд № 3).

Проект 2051-1 від 18.09.2019 (Кривошеєв І. С., Юрченко О. М. + 7) про обмеження обігу пластикових пакетів на території України.

Альтернативний проекту 2051 від 04.09.2019 (Шпенов Д. Ю.) про зменшення кількості пластикових пакетів в цивільному обігу (див. Огляд № 5).

В основі альтернативного проекту, як і основного, лежить проект 9507 від 28.01.2019 (Береза Б. Ю.) про зменшення кількості пластикових пакетів у цивільному обігу (див. Бюлетень № 210).

Альтернативний проект значно розширений і досконаліший технічно, однак головні ініціативи щодо вимог до пакетів лишилися цілком тими самими, що і в названому проекту 9507. Головні зміни стосуються, як вже зазначалося, кращого технічного опрацювання проекту, а також розширених і доволі детальних статей щодо контролю за дотриманням законодавства у сфері розповсюдження пластикових пакетів і відповідальністю за порушення вимог законодавства у названій сфері. Зокрема, Кодекс України про адміністративні правопорушення пропонується доповнити новою статтею 155-3 «Порушення правил маркування біорозкладних пластикових пакетів, що реалізуються через роздрібні торгівельні мережі та мережі ресторанного господарства», якою запровадити відповідальність за викладені в назві діяння.

Проект 12.11.2019 прийнятий у першому читанні.

Проект 1193-1 від 20.09.2019 (Кісєль Ю. Г., Корявченков Ю. В. + 3) ро внесення змін до деяких законів України щодо приведення їх у відповідність із законодавством Європейського Союзу у сфері перевезення небезпечних вантажів.

Альтернативний проекту 1193 від 29.08.2019 (Величкович М. Р. + 5) про внесення змін до деяких законів України щодо приведення їх у відповідність із законодавством Європейського Союзу у сфері перевезення небезпечних вантажів (див. Огляд № 3).

Проект демонструє дещо відмінний підхід порівняно з основним. Зокрема, помітна частина змін пов’язана з повноваженнями центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань безпеки на наземному транспорті. Багато новел заплановано для Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Профільний комітет 19.02.2020 висловився за направлення проекту на повторне перше читання, але відповідне рішення в сесійній залі ще не було прийнято.

Проект 1222-1 від 20.09.2019 (Бакумов О. С., Медяник В. А. + 5) про обіг зброї.

Альтернативний проекту 1222 від 02.09.2019 (Фріс І. П., Матусевич О. Б.) про зброю (див. Огляд № 3).

Великий комплексний проект, який, однак, як і попередники, в технічній частині є досить поверхневим, слабко опрацьованим і викликає чимало критики. Один з головних недоліків усіх проектів такого кшталту це відсутність чіткого розуміння меж поділу зброї на бойову, мисливську, історичну тощо, що лишає простір для різночитання. Проект отримав негативні висновки як ГНЕУ, так і профільного Комітету з питань правоохоронної діяльності.

Проект 04.02.2020 повернутий на доопрацювання ініціатору внесення.

Проект 1228-1 від 20.09.2019 (Галушко М. Л., Медяник В. А.) про детективні послуги.

Альтернативний проекту 1228 від 02.09.2019 (Кожем’якін А. А.) про приватну детективну (розшукову) діяльність (див. Огляд № 3). Проект викликав серйозну і цілком слушну критику ГНЕУ, зокрема, за численні мовні негаразди.

Проект 04.02.2020 повернутий на доопрацювання ініціатору внесення.

 

Проекти, які подаються без коментарів

 

Проект 1172-1 від 16.09.2019 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В.) про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо підвищення розміру мінімальної пенсії за віком до розміру фактичного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність та підвищення рівня соціального захисту малозабезпечених сімей та дітей із таких сімей.

Альтернативний проекту 1172 від 29.08.2019 (Тимошенко Ю. В., Соболєв С. В. + 16) про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо підвищення розміру мінімальної пенсії за віком до розміру фактичного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (див. Огляд № 3).

Проект 04.02.2020 знятий з розгляду.

Проект 2078-1 від 16.09.2019 (Заблоцький М. Б., Воронько О. Є. + 3) про внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів» щодо міжнародних екологічних вимог для деяких транспортних засобів.

Альтернативний проекту 2078 від 05.09.2019 (Горват Р. І., Батенко Т. І.) про внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів» (див. Огляд № 6).

Проект 03.12.2019 прийнятий за основу і в цілому, а 24.12.2019 повернутий з підписом Президента України.

Проект 2131-1 від 16.09.2019 (Тарасенко Т. П., Мовчан О. В.) про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства.

Альтернативний однойменному проекту 2131 від 12.09.2019 (Скорик М. Л.) (див. Огляд № 7).

Проект 12.11.2019 відхилений.

Проект 2144 від 16.09.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Бюджетного кодексу України.

Проект 18.10.2019 прийнятий у першому, 14.11.2019 – у другому читанні і 11.12.2019 повернутий з підписом Президента України.

Проект 2147 від 16.09.2019 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В.) про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо встановлення прожиткового мінімуму на рівень, не нижчий рівня фактичного прожиткового мінімуму.

Проект 04.02.2020 повернутий на доопрацювання ініціатору внесення.

Проект 2149 та 2150 від 16.09.2019 (Івченко В. Є., Шкрум А. І. + 2) про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення державної підтримки підприємницької діяльності самозайнятих осіб у сфері послуг та розвитку малого і середнього підприємництва та про внесення змін до Податкового кодексу України щодо надання пільг в оподаткуванні доходів, отриманих самозайнятими особами у сфері послуг.

Повторюють проекти 1424 та 1425 від 11.12.2014 (Кужель О. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення державної підтримки підприємницької діяльності самозайнятих осіб у сфері послуг та про внесення змін до Податкового кодексу України щодо надання пільг в оподаткуванні доходів, отриманих самозайнятими особами у сфері послуг (див. Бюлетень № 1), а до того, до Верховної Ради України VII скликання вони вносилися як проекти 2191 та 2192 від 05.02.2013 (Кужель О. В.).

Проект 1209-1 від 19.09.2019 (Ковальов О. І.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві.

Альтернативний однойменному проекту 1209 від 30.08.2019 (Гетманцев Д. О.) (див. Огляд № 3).

Проект 03.12.2019 прийнятий у першому, 16.01.2020 – у другому читанні і 24.02.2020 повернутий з підписом Президента України.

Проект 1210-1 від 19.09.2019 (Ковальов О. І.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві.

Альтернативний однойменному проекту 1210 від 30.08.2019 (Гетманцев Д. О.) (див. Огляд № 3).

Проект 03.12.2019 знятий з розгляду у зв’язку з прийняттям у першому читанні основного проекту.

 

 

 Поділитися