MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Знову слідчі дії у кримськотатарських господах (ОНОВЛЕНО)

11.03.2020   
ХПГ-інформ
Сьогодні в окупованому Російською Федерацією Криму відбилися сім хатніх трусів, за фактом яких затримані п’ятеро людей. // Оновлення 1. Одного затриманого відпустили після допиту. // Оновлення 2. ФСБ РФ підозрює чотирьох затриманих кримських татар в участі в організації «Хізб ут-Тахрір».

Сьогодні, 11 березня, у Бахчисарайському районі окупованого Російською Федерацією Криму відбилися сім хатніх трусів, за фактом яких затримані п’ятеро людей: Енвер Мустафаєв, історик Сейтумер Сейтумеров, Осман Сейтумеров, Амет Сулейманов, Рустем Сейтмеметов. Затриманих повезли до відділення ФСБ. Про це повідомляє сайт проєкту «Крым.Реалии», посилаючись на кримську правозахисницю Луфтіє Зудієву.

Бахчисарай, 11 березня (фото: «Кримська солідарність»)

За інформацією Зудієвої, усім затриманим інкримінують ст. 205.5 КК РФ (організація діяльности терористичної організації та участь у діяльності такої організації). Серед затриманих – громадський журналіст «Кримської солідарности» Амет Сулейманов. Також трусили домівку громадського журналіста Сейдамета Мустафаєва.

«Самого Сейдамета не було вдома, зараз заарештований його батько. Стосовно ж слідчих заходів у журналіста телеканалу „ATRСейтумера Сейтумерова, він був змушений залишити півострів через репресії. Під час трусу в хаті була присутня тільки його літня мати», – розповіла правозахисниця.

Раніше активісти «Кримської солідарности» повідомляли, що під час трусів «вилучають телефони та підкидують літературу».

«Амета Сулейманова повезли на трус у крамницю, де він працює менеджером у крамниці мобільного зв’язку, протокол трусу він не підписав. У Амета та його брата – Айдера Сулейманова виличули телефони, підкинули літератру. Підкинули 2 нові книжки, акуратно загорнуті в обкладинки, на стіл, де діти робили шкільні уроки», – наводять активісти слова дружини Сулейманова.

Також повідомлялося про недопуск адвокатів у домівки, які трусили силовики.

Коментарів від російських силових структур про труси у Бахчисараї та Бахчисарайському району поки не було.

Оновлення 1

Після допиту у відділенні ФСБ відпустили Енвера Мустафаєва, батька громадського журналіста «Кримської солідарности» Сейдамета Мустафаєва. Про це повідомила адвокатка Еміне Авамілєва, – передають «Крым.Реалии».

Енвер Мустафаєв (фото: Ілля Тарасов, krymr.org)

«Допит мого довірителя був проведений без присутности адвоката. Його допитали в якості свідка. За словами Мустафаєва, вони цікавилися кількома людьми, тими, хто був затриманий раніше у Криму», – розповіла адвокатка.

Оновлення 2

ФСБ РФ підозрює чотирьох затриманих кримських татар в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», яка заборонена в Росії, – передають «Крым.Реалии» з посиланням на російські та кримські ЗМІ.

У повідомленні пресслужби відомства йдеться, що затримані кримчани «вели активне вербування кримських мусульман і поширювали терористичну ідеологію». Також у ФСБ відзвітували, що «припинили діяльність осередку „Хізб ут-Тахрір“».

Стверджується, що під час хатніх трусів вилучено «значну кількість заборонених у Росії пропагандистських матеріялів „Хізб ут-Тахрір“, засоби зв’язку, електронні носії інформації, які використовувалися під час ведення терористичної діяльности».

Кримінальні справи вже порушені, але оперативно-розшукові заходи та слідчі дії ще тривають – уточнили у ФСБ.


Після окупації Криму навесні 2014 року на півострові регулярно відбуваються хатні труси в активістів, громадських журналістів, членів Меджлісу кримськотатарського народу, активістів кримськотатарського національного руху, а також у кримських мусульман, яких підозрюють в участі у організації «Хізб ут-Тахрір», визнаної в РФ екстремістською.

 Поділитися