MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Затриманим 11 березня обрали запобіжні заходи

13.03.2020   
ХПГ-інформ
Домовий арешт і тримання під вартою – такі запобіжні заходи обрали підозрюваним в участі у «Хізб ут Тахрір» кримським татарам, затриманим після слідчих дій у Бахчисарайському районі.

Підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя 12 березня обрав запобіжні заходи кримським татарам, затриманим напередодні після хатніх трусів.

Бахчисарай, 11 березня 2020 року (фото: «Кримська солідарність»)

Суд за клопотанням слідчого ФСБ РФ призначив домовий арешт Амету Сулейманову, – повідомив сайт проєкту «Крым.Реалии» з посиланням на адвокатку Лілю Гемеджі.

«Це перше рішення про домовий арешт у справах „Хізб ут-Тахрір“ у Криму. На жаль, це не результат професійної майстерности адвоката. У Амета дуже серйозне захворювання. Йому стало зле вже у судовій залі. А перебування в СІЗО – це реальна загроза його життю. Аметове захворювання входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає триманню під вартою. Так склалося, що слідчий не пішов проти закону і здорового глузду, сам вийшов із постановою про обрання запобіжного заходу у вигляді домового арешту», – розповіла адвокатка.

Вона зазначила, що «не вважаючи на радість» з приводу судового рішення, позиція захисту залишається незмінною – незгода з таким запобіжним заходом і тим паче з обвинуваченнями через невинуватість підзахисних.

Того ж дня той самий суд арештував на два місяці трьох інших кримських татар, затриманих 11 березня – Османа Сейтумерова, Сейтумера Сейтумерова та Рустема Сейтмеметова. Про це проєкту «Крым.Реалии» розповів адвокат Едем Семедляєв.

«Ми вважаємо рішення незаконним і необґрунтованим. Як власне було необґрунтованим клопотання слідчого російської ФСБ Криму {про арешт}. Хтось з адвокатів просив для свого підзахисного запобіжний захід, не пов’язаний із узяттям під варту, хтось – домовий арешт. Я просив взагалі відмовити в задоволенні клопотання слідчого», – розповів адвокат.

Адвокат сказав, що захист оскаржить усі три рішення. Арештовані перебуватимуть у СІЗО до 10 травня.


Нагадаємо, 11 березня 2020 року у Бахчисарайському районі окупованого Російською Федерацією Криму відбилися сім хатніх трусів, за фактом яких були затримані п’ятеро людей: Енвер Мустафаєв, Сейтумер Сейтумеров, Осман Сейтумеров, Амет Сулейманов і Рустем Сейтмеметов. Затриманих повезли до відділення ФСБ.

Після допиту у відділенні ФСБ відпустили Енвера Мустафаєва, батька громадського журналіста «Кримської солідарности» Сейдамета Мустафаєва.

Активісти «Кримської солідарности» повідомляли, що під час трусів «вилучають телефони та підкидують літературу».

Пресслужба ФСБ повідомила, що затримані кримчани «вели активне вербування кримських мусульман і поширювали терористичну ідеологію». Також у ФСБ відзвітували, що «припинили діяльність осередку „Хізб ут-Тахрір“».


Міжнародна ісламська політична організація «Хізб ут-Тахрір» називає своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн у ісламськім халіфаті, але відкидає терористичні засоби досягнення цього. Верховний суд Російської Федерації заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, занісши до списку з 15 об’єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

 Поділитися