MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Слухання щодо МН-17 відклали до 8 червня

23.03.2020   
Ірина Скачко
Через карантинні заходи сьогоднішнє засідання відбувалося у порожній залі.

Через карантинні заходи сьогоднішнє засідання суду щодо збитого у 2014 році пасажирського літака  відбувалося у порожній залі – без представників громадськості та журналістів. Воно тривало лише 45 хвилин. Наступне слухання відбудеться на початку літа.

Як повідомляє Радіо Свобода, суддя оголосив кілька попередніх рішень суду і розповів, що ухвалення рішень щодо деяких запитів прокурорів відкладено, щоб захисники мали час для підготовки одного з чотирьох обвинувачених. Кого саме – наразі невідомо. 

У справі про катастрофу рейсу МН-17 на даний момент звинуваченими є чотири людини: громадяни Росії колишній міністр оборони так званої ДНР Ігор Гіркін, його заступник Сергій Дубінський, підполковник запасу ПДВ ВС РФ Олег Пулатов, а також громадянин України Леонід Харченко. Усі вони, на думку слідства, були причетні до транспортування з Росії до України установки «Бук». На першому засіданні стало відомо, що про захист попросив лише Пулатов. Тож, скоріш за все, саме його адвокати вивчатимуть матеріали справи у найближчі два з половиною місяці.

Судовий процес щодо подій 17 липня 2014 року розпочався 9 березня у судовому комплексі «Схіпхол», недалеко від аеропорту Амстердама. Очікувалося, що перший етап засідань триватиме до кінця тижня. Проте наступного ж дня суддя переніс чергові засідання на 23 березня. Причина – необхідність розібратися, чи потрібне додаткове розслідування і допит нових свідків. 

Пасажирський літак, що виконував рейс з Амстердаму до Куала-Лумпуру, був збитий 17 липня 2014 року. Більшість із 298 загиблих були громадянами Нідерландів. Міжнародна слідча група знайшла свідків, які бачили поруч із ракетною установкою «Бук», з якої збили літак, співробітників російських спецслужб. Імена свідків засекречені, щоб убезпечити їх від можливого впливу з боку Росії і влади так званих ДНР та ЛНР.  Прокурор Тейс Бергер назвав реальним сценарієм спроби російських спецслужб розкрити особи свідків.

 Поділитися