MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Катування заручників у ОРДЛО – ЄС вимагає розслідувань

27.03.2020   
ХПГ-інформ
«Розповіді звільнених заручників про умови їхнього утримання жахливі. ЄС очікує негайного та всебічного розслідування повідомлень про ці злочини», – заявив речник із закордонних справ і політики безпеки Європейської служби зовнішніх справ Петер Стано.

На Сході України триває практика свавільних затримань, тортур і жорстокого поводження із бранцями. Про це свідчить останній звіт Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

«Розповіді звільнених заручників про умови їхнього утримання у звітах УВКПЛ жахливі. ЄС очікує негайного та всебічного розслідування повідомлень про ці порушення», – заявив речник із закордонних справ і політики безпеки Європейської служби зовнішніх справ Петер Стано. 

Звіт УВКПЛ, зокрема, підтвердив послідовну практику довільних затримань, які часто є рівнозначними насильницьким зникненням, а також тортури та жорстоке поводження із затриманими у так званих ЛНР та ДНР.  

Ці злочини та безкарність щодо тих, хто їх скоює, слід припинити, йдеться в заяві Петера Стано. Крім того, він вимагає надати УВКПЛ та  Міжнародному комітету Червоного Хреста повний і безумовний доступ до всіх затриманих та місць позбавлення волі в регіоні. 

«У цьому контексті ЄС очікує, що Росія вплине на збройні формування, які вона підтримує, щоб досягти стійкого і мирного політичного вирішення конфлікту на сході України, – зазначив речник Європейської служби зовнішніх справ. – Європейський Союз повністю підтримує незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів».


Нагадаємо, Харківська правозахисна група презентувала результати проєкту «Насильницькі зникнення та зникнення безвісти під час збройного конфлікту на сході України у 2014–2018 роках». Організація задокументувала 4 649 випадків зникнень безвісти, в основному в боях на сході України. Серед зниклих 3 135 – чоловіки, 645 – жінки, 239 – діти, стать 630 осіб не визначено через брак інформації.

 Поділитися