MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

7 найпоширеніших міфів про аутизм та їх спростування

02.04.2020   
Ліза Джо Руді
Сьогодні Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму. Авторка пропонованого матеріялу, консультант у сфері інклюзії, впевнена, що терпіння, гнучкість, здоровий глузд і почуття гумору завжди матимуть добру ціну.

Діягноз «аутизм» – не кінець любові та надії і не гарантія надзвичайних «савантичних» здібностей. Проте публікації у ЗМІ спекулюють на найбільш застрашливих, екстраординарних та жахливих подробицях. Ось лише деякі з міфів, увічнених через телевізію, журнали і фільми – міфів, які заважають розумінню, мало того, ускладнюють можливість дати собі раду у реальному світі аутизму.

Читаючи це, майте на увазі, що переважна більшість людей з аутизмом – не генії і не інваліди. Вони так само різняться між собою. Але вони мають спільні проблеми в певних сферах життєдіяльности, що є доволі серйозними, щоб зробити повсякденне життя надзвичайно складним.

1. Усі аутичні люди схожі між собою

Міф. Якщо я зустрічав аутичну людину (або дивився фільм «Людина дощу»), я чудово розумію, що всі люди з аутизмом подібні поміж собою.

Факт. Аутичні люди настільки ж різняться між собою, наскільки це можливо. Єдиною спільною рисою всіх людей з аутизмом є, здається, надзвичайні труднощі із соціальною комунікацією. Вислів «коли ти зустрів людину з аутизмом, ти зустрів одну людину з аутизмом» є абсолютно точним.

2. Аутичні люди нечутливі

Міф. Аутичні люди не здатні відчувати або виявляти любов або співчуття.

Факт. Переважна більшість аутичних людей чудово здатні відчувати й виявляти любов, хоча інколи специфічним способом. Мало того, багато людей з аутизмом набагато спочутливіші за пересічну людину, хоча вони не завжди можуть виявляти співчуття типово.

Деякі люди з аутизмом потребують допомоги в розвитку емпатії, тому що їм важко вгадати, що можуть відчувати інші люди, базуючись на мові власного тіла. Коли в когось опущені очі або він повернувся спиною – це не обов’язково сигнал про смуток або гнів для людини з аутизмом. Утім, коли почуття іншої особи стають зрозумілими, більшість аутичних людей реагують зі справжньою емпатією.

3. Аутичні люди не будують стосунків

Міф. Аутичні люди не здатні будувати міцних взаємин.

Факт. Хоча навряд аутична дитина стане першою скрипкою, є велика ймовірність, що вона матиме міцні стосунки принаймні із найближчими членами своєї сім’ї. Також багато аутичних людей будують міцні дружні стосунки на ґрунті спільних пристрасних інтересів.

Є безліч аутичних людей, які одружуються і мають цілком задовільні романтичні стосунки. Тут ключовим моментом, безумовно, є те, щоб людина з аутизмом знаходила партнерів з такими ж захопленнями. Часто люди з аутизмом потребують допомоги у складній роботі з розвитку, а так само керування в соціальному житті.

4. Аутичні люди становлять небезпеку для суспільства

Міф. Аутичні люди – небезпечні.

Факт. Резонансні новини у ЗМІ про окремих людей із синдромом Аспергера, які скоюють насильницькі дії, призвели до страхів, що пов’язують аутизм з насильством. Хоча є багато людей з аутизмом, які проявляють агресію, вона часто спрямована на себе, а не на інших. Крім того, агресивна поведінка людей з аутизмом майже завжди викликана фрустрацією, фізичним та/або сенсорним перевантаженням або подібними проблемами.

Дуже рідко особа з аутизмом вчиняє насильницькі дії із злости. Треба зазначити, що переважна більшість аутичних людей спокійні, доброзичливі й готові допомогти, коли їх попросять.

5. Аутичні люди – ґенії

Міф. Аутичні люди мають дивовижні «савантичні» здібності, як от виняткова математична або музична обдарованість.

Факт. Це правда, що порівняно небагато аутичних людей (менше ніж 10 %) є «савантами». Є діти, які можуть запам’ятати телефонну книгу, вирахувати, на який день тижня припаде певна дата у тому чи іншому році в майбутньому, віртуозно грати на музичному інструменті або вирішувати складні завдання, які заганяють у сліпий кут обдарованих дорослих.

Хоча деякі аутичні саванти здатні використовувати свої дивовижні здібності у практичних цілях, більшість – ні. Для цього є кілька причин. По-перше, існує багато здібностей, які просто не мають практичного застосування. По-друге, багато людей з аутизмом виявляють свої здібності дуже специфічно у вузьких межах. Наприклад, особа може знати всю статистику кожного гравця «Yankees» за всю історію, але не мати жодного інтересу до статистики «Mets». По-третє, навіть такі, що мають практичні навички, можуть бути нездатними або не бажати застосовувати їх для досягнення цілей, поставлених іншими.

Переважна більшість людей з аутизмом мають усе ж таки ординарні чи навіть менші за ординарні здібності.

6. Аутичні люди не мають мовних навичок

Міф. Більшість аутичних людей невербальні або майже невербальні.

Факт. Це правда, що деякі люди, яким діягностований аутизм, є невербальними або майже невербальними. Але у спектрі аутизму є також індивіди, які чудово розмовляють і прекрасно читають. Кількість діягнозів на верхньому краї спектра збільшується набагато швидше, ніж на нижньому.

7. Малоймовірно, що аутичні люди будуть успішними

Міф. Я не повинен багато очікувати від аутичної людини.

Факт. Аутичні індивіди можуть підкорити вершини, але лише за підтримки людей, які вірять у їхній потенціял. Люди з аутизмом часто є творчими новаторами. Вони бачать світ крізь іншу призму, і коли їхній погляд поважають, вони можуть змінити світ. Але для цього все ж таки їм може знадобитися практична підтримка та допомога в соціальній комунікації.

Якщо ви зустріли одну людину з аутизмом…

Існує популярна приказка: «Якщо ти зустрів людину з аутизмом, ти зустрів одну людину з аутизмом». Наступного разу, коли вам на очі потрапить публікація у ЗМІ, що презентує людей з аутизмом як трагічних або шалено обдарованих, майте на увазі, що ця історія стосується лише однієї людини. Дитина на вулиці або у вашому класі, певно, зовсім інша.


Кілька слів про авторку

Ліза Джо Руді (Lisa Jo Rudy) працює консультантом у сфері інклюзії, матір аутичного юнака. З 2005 року пише і публікує статті, книжки, блоґи, навчальні матеріяли тощо на теми, пов’язані з аутизмом. Її праці публікувалися в Asperger’s Sensory Digest, The New York Times, Autism Parenting Magazine, Homeschooling News та інш.

Робота Лізи зосереджена на меті надання інформації, підтримки, творчих ідей та новацій для людей з аутизмом та їхніх родин. Вона впевнена, що терпіння, гнучкість, здоровий глузд і почуття гумору завжди матимуть добру ціну.


Опубліковано мовою оригіналу 19 листопада 2019 року

Переклад: В. Б.

Головне зображення: Triptych: 1. Celtic – 2. Il Nome Della Rosa – 3. Per Aspera Ad Astra © Arn Kuzari (arnkro.wixsite.com/ahrn)

Читайте також: Мел (Аманда) Беґґз. Аутичні дорослі та підлітки

 Поділитися