MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання Огляд № 10 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 30.09.2019–04.10.2019

05.04.2020   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Всього за цей тиждень зареєстровані 68 проектів законів і постанов Верховної Ради України, з яких 37 становлять проекти процедурних постанов щодо різних аспектів діяльності парламенту: пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, призначенням посадовців, проведеннями місцевих виборів тощо. Стан проходження проектів у цьому огляді визначається на кінець робочого дня 28.03.2020.

Всього за цей тиждень зареєстровані 68 проектів законів і постанов Верховної Ради України, з яких 37 становлять проекти процедурних постанов щодо різних аспектів діяльності парламенту: пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, призначенням посадовців, проведеннями місцевих виборів тощо.

Загальні засади, якими керуються автори огляду, див Вступні застереження до постійного моніторингу законопроектної діяльності Верховної Ради України ІХ скликання

Стан проходження проектів у цьому огляді визначається на кінець робочого дня 28.03.2020.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і ООС

 

Проект 2187 від 30.09.2019 (Ткаченко О.В., Кравчук Є. М. + 5) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо збереження культурних цінностей).

Основні зміни вносяться до статті 21 «Особливості трудових відносин та працевлаштування в закладах культури» Закону України «Про культуру», якими запроваджується особливий порядок призначення на посади керівників державних та комунальних закладів культури на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Проект порушує дуже складне питання, яке слід було вирішити ще кілька років тому. Його невирішеність, зокрема, була однією з причин судового конфлікту у Нідерландах через т. зв. скіфське золото, а також створює чимало інших складностей на місцевому і державному рівні. Проте належним предметом розгляду мав би бути загальний статус державних і комунальних закладів культури на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим і міста Севастополя та межі їх компетенції. Тим не менш, навіть у такій формі проект загалом отримав схвальну реакцію заінтересованих осіб.

Проект 30.10.2019 прийнятий у першому, а 14.01.2020 – у другому читанні як закон та невдовзі підписаний Президентом України.

 

Законотворчість, парламентаризм

та діяльність Верховної Ради України

 

Проект 2203 від 03.10.2019 (Сюмар В. П., Фріз І. В., Геращенко І. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження спільної роботи близьких осіб.

Пропонується уточнити, що під обмеження спільної роботи близьких осіб підпадає прийняття близької особи на роботу помічником-консультантом народного депутата України, помічником-консультантом депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим, помічником-консультантом депутата місцевої ради.

Проект видається цілком можливим за змістом, але форма подання, зокрема як «виключення з виключення», а також пропонований перелік актів, які слід уточнити (внесення безпосередньо законом змін до положення, затвердженого постановою) вимагають радикального доопрацювання проекту.

Проект 2228 від 04.10.2019 (Микиша Д. С.) про внесення змін до статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо зменшення строку оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування. 21.11.2019 подано доопрацьовану редакцію проекту, яка тут і розглядається.

Пропонується втричі (10 календарних днів замість 20 робочих до дати розгляду) скоротити строк для оприлюднення проектів нормативно-правових актів і рішень органів місцевого самоврядування, розроблених відповідними розпорядниками.

Проект значно обмежує можливість громадськості вчасно ознайомитися з проектами та належним чином вплинути на відповідні ініціативи. Зазначимо, що й самі ініціатори проекту фактично нічого не говорять про громадськість, звертаючи увагу у пояснювальній записці на таке: «Запропонований законопроектом строк у 10 календарних днів є достатнім для добросовісного опрацювання звичайного обсягу інших проектів рішень органів місцевого самоврядування, проектів нормативно-правових актів. Принаймні депутати місцевих рад, члени виконавчих комітетів рад, посадові особи місцевого самоврядування потребують меншого часу для такої роботи». Тим самим ігнорується, що громадяни, на відміну від посадовців, не витрачають весь свій час у пошуках і ознайомленні з ініціативами державних органів. Прирівнювати між собою строки, потрібні для належного ознайомлення громадськості та уповноважених осіб видається цілковито неприпустимим.

Незважаючи на негативний висновок ГНЕУ, профільний Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики пропонує прийняти проект за основу.

 

Діяльність вищих органів влади

 

Проект 2110-1 від 30.09.2019 (Фролов П. В., Монастирський Д. А.) про основні засади упорядкування та розбудови національного інформаційно-комунікаційного простору.

Формально альтернативний проекту 2110 від 10.09.2019 (Крячко М. В., Соха Р. В. + 2) про публічні електронні реєстри (лив. Огляд № 7). Фактично проект спрямований на врегулювання значно ширшого кола питань і має стати програмним актом для розвитку усієї національної інформаційно-комунікаційної галузі України. Проект є досить великим (64 сторінки) і належним чином прокоментувати його в даному огляді не видається можливим. Так, лише один перелік основних зауважень від ГНЕУ становить 10 сторінок. Зазначимо, що проект викликав вельми критичну оцінку спеціалістів як через конкретні спірні положення, так і тим, що для врегулювання такої широкої теми він є занадто обмеженим і багатьох питань, як то захист персональної інформації тощо, торкається дуже побіжно.

Втім 31.10.2019 у першому читанні прийнятий основний проект.

 

Місцеве самоврядування

 

Проект 2189 від 30.09.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей).

Пропонується установити, що добровільне об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст здійснюється відповідно до перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, області. Перспективний план формування територій громад Автономної Республіки Крим, області затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, відповідної обласної державної адміністрації. Реалізація проекту, як видається, остаточно перетворює реформу місцевого самоврядування з добровільної місцевої ініціативи громад на цілковито контрольований процес з боку держави, її центральних і регіональних органів управління.

Проект 12.11.2019 прийнятий у першому читанні за основу із скороченням строку підготовки, а вже 05.12.2019 прийнятий у другому читанні як закон і невдовзі підписаний Президентом України.

 

Соціальний захист та пільги

 

Проект 2191 від 30.09.2019 (Фріз І. В., Зінкевич Я. В. + 4) про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо актуалізації статусів та пільг ветеранів війни та членів їх сімей.

Проектом пропонується подати нову редакцію зазначеного закону. Змін дуже багато, зокрема навіть назву планується змінити на «Про статус ветеранів війни та членів їх сімей, членів сімей загиблих та померлих ветеранів, учасників війни,  постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей загиблих (померлих) учасників Революції Гідності  та гарантії їх соціального захисту».

Цілком погоджуючись із необхідністю удосконалення названого закону, адже він створений задовго до того, як Україна стала об’єктом військової інтервенції, слід однак зазначити, що об’єднання в одному законі положень щодо соціального захисту ветеранів війни і бойових дій та учасників громадського протесту (а це не тільки учасники Революції Гідності) є вкрай сумнівним.

Проект 26.11.2019 повернутий суб’єкту ініціативи.

 

Питання сільського господарства та земельних справ

 

Проект 2178-2 від 30.09.2019 (Тимошенко Ю. В., Соболєв С. В., Крулько І. І.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно обігу земель сільськогосподарського призначення.

Проект 2178-3 від 01.10.2019 (Івченко В. Є.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України з приводу обігу земель сільськогосподарського призначення.

Проект 2178-4 від 02.10.2019 (Савчук О. В.) про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Альтернативні проектам 2178 від 25.09.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення та 2178-1 від 27.09.2019 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В.) про внесення змін до Земельного кодексу України щодо запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення за результатами Всеукраїнського референдуму (див. Огляд № 9).

Проблема викликала низку альтернативних проектів, один з яких (2178-10) 13.11.2019 прийнятий у першому читанні, що позбавило актуальності всі інші проекти. А 31.03.2020 названий проект прийнято як закон у другому читанні.

Проект 2194 від 01.10.2019 (Заблоцький М. Б., Сольський М. Т. + 10) про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин.

Проект є великим за обсягом (69 сторінок) і масштабним за призначенням. Згідно з пояснювальною запискою метою і основним завданням проекту заявлено «реформування системи управління у сфері земельних відносин та зняття штучних обмежень господарської діяльності для спрощення доступу до земельних ресурсів населення та бізнесу, скасування зайвих дозволів та дублювання процедур перевірки документації із землеустрою; запровадження незалежного контролю документації із землеустрою через громадську експертизу або рецензування; надання відомостей документації із землеустрою статусу публічних, відкритих та загальнодоступних даних; інтеграція та уніфікація землевпорядної, топографо-геодезичної та картографічної діяльності; запровадження страхування професійної відповідальності виконавців робіт із землеустрою як альтернативи державному контролю; зменшення вартості робіт та тривалості часу, що витрачається на виконання процедур, пов’язаних з проведенням землеустрою; зменшення ризиків хабарництва та корупції». Пропонується внести зміни до 28 законодавчих актів, серед яких: Земельний, Водний, Лісовий, про адміністративні правопорушення кодекси України, Закони України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», «Про оренду землі», «Про оцінку земель», «Про державний контроль за використанням та охороною земель», «Про охорону земель», «Про Державний земельний кадастр», «Про землеустрій», «Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність», «Про регулювання містобудівної діяльності» та ін. Ініціатори називають близько тридцяти основних пропозицій проекту, найсуттєвішими з яких видаються: передати землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій)  до комунальної власності сільських, селищних, міських рад; відмовитися від існування спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, із передбаченням існування натомість центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кадастрової діяльності та геопросторових даних; надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності та затвердження планів детального планування території за межами населених пунктів; скасувати інститути державної експертизи землевпорядної документації та агрохімічної паспортизації земель; виключити із Земельного кодексу України норми, які обмежують можливість іноземців та іноземних юридичних осіб придбавати вільні від забудови земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів.

Пропозицій багато і вони є далеко не однозначними, тому проект, на нашу думку, потребує неквапливого фахового і громадського обговорення.

Проект 14.11.2019 прийнятий у першому читанні.

Проект 2195 від 01.10.2019 (Підласа Р. А., Мовчан О. В. + 9) про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони.

Проектом пропонується запровадити обов’язковий продаж земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони. На думку ініціаторів, це забезпечить не лише підвищення кількості проданих та орендованих об’єктів, а й їхні більші вартість та розмір орендної плати. Крім цього, продаж та передача в користування земельних ділянок через електронні торги забезпечить прозорість процедур, оскільки суб’єктивний вплив на земельні торги буде мінімізований та замінений автоматичними діями електронної системи.

Відповідно до пропонованих змін у Земельному кодексі України та Законі України «Про оренду землі» , земельні торги будуть проводитись в єдиній електронній торговій системі у формі електронного аукціону в режимі реального часу в мережі Інтернет, за результатами проведення якого укладатиметься договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з переможцем земельних торгів, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку, що продається, або найвищу плату за користування нею, зафіксовану в ході проведення земельних торгів (цінову пропозицію). Передбачається  змінити розміри реєстраційного та гарантійного внесків для участі в торгах, урегулювати ряд інших організаційних та процедурних питань.

Втім, як свідчить значна кількість зауважень ГНЕУ, наведені пропозиції не завжди є юридично коректними. Особливо дивує те, що Розділ ІІ «Прикінцеві положення» проекту не містить жодного пункту. Лукавим видається й твердження у пояснювальній записці, що «реалізація акта не потребує додаткових витрат із державного бюджету України або місцевих бюджетів».

Попри всі ці недоліки, проект 14.11.2019 прийнятий у першому читанні.

 

Охорона здоров’я

 

Проект 2199 від 02.10.2019 (Неклюдов В. М., Медяник В. А.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері обігу та вживання тютюнових виробів.

Проект містить ряд різносторонніх ініціатив. Найбільш загальною є системна заміна в ряді законодавчих актів слів «тютюнопаління» та похідних на «вживання тютюнових виробів». Також пропонується віднести до числа «тютюнових виробів» електронні сигарети, тютюнові вироби для електричного нагрівання та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, вдихання, смоктання чи жування. Більшість змін стосуються радикально, у 4–8 разі збільшення розміру штрафів за порушення різних правопорушень у сфері реалізації та вживання виробів з тютюну. Є й така ініціатива, як вимога продажу сигарил в упаковках не менше 10 одиниць тощо.

Проект вельми неоднозначний. Більшість ініціатив вже неодноразово пропонувалися і не є новими. Стосовно посилення санкцій слід наголосити, що вони можуть запроваджуватися лише за умови попереднього забезпечення відповідних умов для курців, як щодо місць паління так і в формі державних програм для сприяння у відмові від цієї звички. Прирівнювання до тютюнових виробів також і виробів із замінників тютюну, без визначення, про які замінники йдеться, видається дуже невдалим, адже є і відповідні медичні засоби, спрямовані на позбавлення від тютюнової залежності, які вживаються так само, як і тютюнові вироби.

 

Господарська діяльність та ринковий нагляд

 

Проект 2188 від 30.09.2019 (Деркач А. Л., Дубіль В. О. + 2) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо підтримання реалізації натуральних молочних продуктів).

Зміни стосуються запровадження категорії молоковмісних продуктів, які визначаються як харчові продукти, вироблені з молочної сировини та з сировини немолочного походження, яка повністю або частково замінює будь-яку складову молока (молочний жир, молочний білок, лактозу), а також з додаванням або без додавання харчових добавок. Запроваджується заборона виробництва та реалізації молоковмісних продуктів масова частка молочних жирів в яких складає менше 50%. Щодо таких продуктів запроваджується і атестація, і вимоги до маркування. Зокрема, зазначається, що на етикетці, упаковці та інших видах маркування під основною назвою молоковмісного продукту та знаком для товарів і послуг обов’язково має міститися текст такого змісту: «Продукт із змінниками складових молока». Самі ж молоковмісні продукти мають розміщуватися окремо (на інших секціях, стелажах, прилавках) від молочних продуктів та традиційних молочних продуктів. Місця, де розміщені такі продукти (секції, стелажі, прилавки), інформаційно позначаються як місця розміщення продуктів із замінниками складових молока. Також змінами до Кодексу України про адміністративні правопорушення пропонується запровадити статті 156-4 «Порушення правил маркування, виробництва молоковмісних продуктів та правил торгівлі ними» та 156-5 «Порушення встановленого мінімально допустимого рівня закупівельних цін на молоко та  молочну сировину».

Проект 04.02.2020 знятий з розгляду.

Проект 2190 від 30.09.2019 (Гетманцев Д. О.) про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (щодо справедливості справляння єдиного соціального внеску).

Пропонується установити, що єдиний соціальний внесок не нараховується у разі отримання контролюючим органом відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, платників єдиного внеску – фізичних осіб-підприємців, про припинення підприємницької діяльності або заяви платників єдиного внеску, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» про зняття з обліку, на період проведення передбачених законодавством перевірок платників, звірення розрахунків та проведення остаточного розрахунків. Також запроваджується заборона стягнення штрафних санкцій за несплату єдиного соціального внеску у вищеназваних обставина у період до початку дії цього закону. У пояснювальній записці ініціатори проекту зазначають, що, як свідчить практика, значна кількість самозайнятих осіб та фізичних  осіб-підприємців, які не отримують доходу і фактично не здійснюють будь-якої підприємницької діяльності, досі не ініціювали процедуру державної реєстрації припинення підприємницької діяльності  чи зняття з  обліку, як самозайнятих осіб, а отже, таким особам будуть нараховані штрафні санкції та пеню за несплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Відповідно зазначається, що цей проект розроблений з метою унеможливлення застосування несправедливих штрафних санкцій щодо фізичних осіб-підприємців та самозайнятих осіб, які не сплачували ЄСВ за періоди, протягом яких ними не було отримано доходів.

Як видається, доцільно не просто скасовувати відповідальність, а й спростити порядок зняття з реєстрації, щоб сама ситуація більше не повторювалася. Крім того, пропозиції черговий раз показують безсистемний підхід і нерозуміння законодавців і контролюючими органами суті інституту самозайнятої особи.

Проект 2190-1 від 04.10.2019 (Третьякова Г. М., Струневич В. О.  + 5) про внесення змін до деяких Законів України щодо усунення дискримінації фізичних осіб-підприємців.

Альтернативний попередньому. Пропонується установити, що особи, зазначені у пункті 4 частини першої статті 4 «Платники єдиного внеску» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони працюють відповідно до закону за трудовим договором та отримують за основним місцем роботи та/або роботи за сумісництвом заробітну плату у загальному розмірі не менше гарантованої державою мінімальної заробітної плати, встановленої на відповідний рік. Відновлюється право таких осіб самостійно визначати розмір внеску залежно від розміру доходу. Інша важлива ініціатива: пропонується надати право органам доходів і зборів звертатися до державного реєстратора із заявою про припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця, яка більше ніж шість місяців не здійснює господарської діяльності та не сплачує податків і зборів, про що фізична особа-підприємець повинна бути повідомлена за 30 календарних днів до такого звернення.

Проект видається доволі цікавим і дійсно подає альтернативний підхід до проблеми. Проте обидва проекти містять у собі певні цікаві ініціативи і видається логічним підготовка на їх основі зведеного проекту для внесення до сесійної зали.

Проект 2230 від 04.10.2019 (Фріс І. П., Прощук Е. П. + 10) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав операторів ринку харчових продуктів, в управлінні яких перебувають малі потужності.

Пропонується внести зміни до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», спрямовані на скасування обов’язковості запровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) для окремої, найменш незахищеної групи операторів ринку харчових продуктів (крім тимчасових споруд торговельного призначення для здійснення підприємницької діяльності: кіосків, павільйонів, торговельних лотків, тощо). При цьому у статті 21 «Вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках» запроваджується загальна норма, а у Розділі ХІІ «Перехідні положення» – тимчасове обмеження до 1 січня 2025 року.

Проект потребує належної оцінки спеціалістів стосовно адекватності ініціатив, однак форма їх викладення є неналежною: автори мають чітко визначити повний перелік виключень і строки, на які вони запроваджуються аби не створювати неоднозначності тлумачення.

Проект 2233 від 04.10.2019 (Камельчук Ю. О., Жупанин А. В., Шипайло О. І.) про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії».

Проектом пропонується запровадити такі ініціативи: За рішенням Кабінету Міністрів України про покладення спеціальних обов’язків гарантований покупець спрямовує різницю між доходами та витратами, що виникла під час виконання гарантованим покупцем покладених на нього Кабінетом Міністрів України спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів у розмірі, затвердженому Регулятором, на покриття витрат пов’язаних з виконанням інших спеціальних обов’язків. На період до 1 липня 2023 року: а) у випадках, встановлених правилами ринку, Регулятор має право приймати рішення про обов’язковість подання виробниками пропозицій (заявок) на продаж електричної енергії на ринку «на добу наперед» і такі пропозиції (заявки) не можуть перевищувати граничні ціни на ринку «на добу наперед»; б) Регулятор має право встановлювати граничні ціни на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку для кожної торгової зони; в) вартість послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел, яка надається гарантованим покупцем, визначається з врахуванням різниці між доходами та витратами, що виникла під час виконання гарантованим покупцем покладених на нього Кабінетом Міністрів України спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів, крім спеціальних обов’язків для забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії. До 1 квітня 2020 року Регулятор має право встановлювати тариф на рівні собівартості на відпуск електричної енергії виробникам, що здійснюють комбіноване виробництво електричної та теплової енергії на теплоелектроцентралях, у випадках передбачених рішенням Кабінету Міністрів України про покладання спеціальних обов’язків.

Отже, фактично запроваджується тотальний контроль за «ринком», роблячи саму ідею саморегуляції ринку не функціонуючою. Крім того, такі важелі в руках Регулятора та Уряду відкривають можливості до корупції на найвищому рівні. Ініціатори проекту цілком слушно звернули увагу на проблему ТЕЦ та опалювального сезону, але її слід вирішувати не такими шляхами ручного керування, а закладаючи відповідні положення щодо особливості діяльності таких установ до постійно діючого законодавства, залишаючи систему управління прозорою і виключаючи потенційну корупційну складову.

Проект 12.11.2019 прийнятий у першому читанні за основу із скороченням строку підготовки, і вже 04.12.2019 прийнятий у другому читанні як закон та невдовзі підписаний Президентом України.

 

Інші питання

 

Проект 2201 від 02.10.2019 (Ватрас В. А., Заславський Ю. І. + 3) про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух» щодо створення належних умов для реалізації права громадян на допуск до складання іспиту, керування транспортними засобами та підвищення рівня підготовки водіїв.

Основні зміни можна звести до таких: дозволяється самопідготовка до складання теоретичного іспиту керування транспортними засобами. Особа, що пройшла самопідготовку та не склала теоретичний іспит, допускається до повторного складання іспиту не раніше ніж через 3 місяця з моменту складання попереднього іспиту. На автомобільних дорогах та вулицях загального користування забороняється навчати водінню транспортних засобів осіб, які не склали теоретичний іспит.

Ідея проекту принципових заперечень не викликає, але його формулювання не завжди є належними, зокрема висновок ГНЕУ із оглядом окремих неточностей та дискусійних моментів займає 5 сторінок, що більш ніж вдвічі більше за текст проекту.

 

Проекти, які подаються без коментарів

 

Проект 2200 від 02.10.2019 (Ватрас В. А.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування самозайнятих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Є розвиненою версією проекту 2720 від 23.04.2015 (Чижмарь Ю. В.) про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єктами, які провадять незалежну професійну діяльність) (див. Бюлетень № 19).

Проект Постанови 2204 від 03.10.2019 (Савчук О. В.) про Концепцію створення обороноздатної Української держави та суспільства.

Дослівно повторює однойменний проект 1078 від 27.11.2014 (Левченко Ю. В.).

Проект Постанови 2205 від 03.10.2019 (Савчук О. В.) про День Незалежності України.

Дослівно повторює однойменний проект 9192 від 10.10.2018 (Іллєнко А. Ю.) (див. Бюлетень № 195).

Проект 2206 від 03.10.2019 (Савчук О. В.) про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо Дня Незалежності України.

Дослівно повторює однойменний проект 9193 від 10.10.2018 (Іллєнко А. Ю.) (див. Бюлетень № 195).

Проект 2207 від 03.10.2019 (Скороход А. К., Галушко М. Л. + 4) про управління побутовими та іншими відходами.

Проект з незначними змінами повторює урядовий проект 10411 від 02.07.2019 про управління відходами (див. Бюлетень № 229).

Проект 2208 від 03.10.2019 (Дубінський О. А.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження загальнодержавного збору на розвиток спорту.

Вже за тиждень, 10.10.2019 проект відкликаний.

Проект 2209 від 03.10.2019 (Кінзбурська В. О.) про внесення змін до статей 294 та 298 Податкового кодексу України (щодо спрощення започаткування підприємницької діяльності фізичними особами, які планують здійснювати таку діяльність як платники єдиного податку першої або другої групи).

Проект 2229 від 04.10.2019 (Савчук О. В.) про Прапор Національної Гідності.

Дослівно повторює однойменний проект 8207 від 28.03.2018 (Іллєнко А. Ю.) (див. Бюлетень № 169).

Проект 2232 від 04.10.2019 (Качура О. А.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України, які стосуються підготовки собак мисливських порід до полювання, а також регулювання чисельності деяких видів диких тварин.

Проект майже повністю повторює проект 8256 від 10.04.2018 (Каплін С. М.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання відносин, які стосуються підготовки собак до полювання (див. Бюлетень № 171).

 Поділитися