MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чому не запакували ромів або про стать пана Марцінківа

22.04.2020   
Євген Захаров, Олександр Павліченко
Реакція на ксенофобний виступ мера Івано-Франківська.

«Цигани, … вірніше, особи ромської статІ… стАті…

Ми ж уже бус давали, вивезли їх на Закарпаття, чого вони далі тут?

Що значить відмовились їхати?

А чому не запакували?»

 

Це дослівно виступ мера Івано-Франківська на, як зазначено, оперативній нараді. Відеопосилання на цей виступ тут.

Передовсім привітаємо пана Марцінківа з його належністю до української стАті за його ж класифікацією, в той час як більшість людства відносить себе, відповідно, до чоловічої чи жіночої статі. В окремих країнах зазначається інколи й міжстать (intersex), але пан Марценків доповнює цей перелік своїм баченням статевої належності.

Це ставить питання про прогресивну глибину знань пана Марцінківа з огляду на цілісний зміст усього виступу.

Тому що йдеться про заклик вчинити неправомірні дії, які межують з кримінальними.

Чи знає пан Марцінків, що будь-яке примусове переміщення особи є позбавленням свободи і має бути здійснене виключно на законних підставах, ба більше, за рішенням суду? В іншому випадку це є КРИМІНАЛЬНИМ злочином. Відповідно до статті 146 Кримінального кодексу України «незаконне позбавлення волі або викрадення людини караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк… караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.».

Є ще стаття 5 Європейської конвенції з прав людини, яка також забезпечує право особи на свободу та особисту недоторканність. Як дослівно визначено в пункті 1 статті 5, «нікого не може бути позбавлено свободи, крім … випадків і відповідно до процедури, встановленої законом». Тобто, навіть якщо особу може бути затримано, то має бути використана встановлена законом процедура, що, вочевидь, бракувало в цьому івано-франківському випадку.

Виникає декілька простих питань – з яких-таких законних підстав пропонувалось перевезти ромів з Івано-Франківська до саме Закарпаття?

Чому саме ромів?

Чому роми не могли відмовитись від запропонованої поїздки?

Чому пропонувалось застосувати силу і «запакувати»?

Чому ніхто не сказав пану Марцінківу під час цієї наради, що його виступ має всі ознаки ромофобії і є підстави вважати, що скоєне кримінальне правопорушення за статтею 161 Кримінального кодексу – порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками?

Окрім глибокого занепокоєння ХПГ і УГСПЛ слідкують за розвитком ситуації та готові надавати правову допомогу ромам, права яких порушені в результаті подібних неправомірних висловлювань та дій.

 

Є. Захаров, Харківська правозахисна група

О. Павліченко, Українська Гельсінкська спілка з прав людини

 Поділитися