MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

24 квітня – День пам’яти жертв геноциду вірмен

24.04.2020   
ХПГ-інформ
Вирізалися цілі села, на кінець літа 1915 року була знищена значна частина вірменського населення Османської імперії, але вбивства й грабежі тривали. Загалом під час винищення загинуло близько 1,5 мільйона вірмен.

24 квітня – День пам’яти про геноцид вірмен у Османській імперії.

Меморіяльний комплекс Цицернакаберд (фото: newsarmenia.am)


Саме цього дня в 1915 році у Стамбулі почалися масові арешти вірменської інтелектуальної, релігійної, економічної та політичної еліти. Протягом кількох тижнів – арешти тривали до кінця травня з короткими перепинками – лише в турецькій столиці були арештовані близько 800 осіб різних політичних поглядів і професій: письменники, артисти, музиканти, вчителі, лікарі, юристи, журналісти, комерсанти, політичні та релігійні лідери. Серед них були і далекі від політики люди, а також цілком лояльні піддані Османської імперії. Жодних обвинувачень арештованим не висувалося. До кінця літа мало хто з них залишився серед живих.

Хоча повідомлялося про арешти та вбивства вірменських лідерів у провінції ще в лютому й березні, саме зі стамбульських арештів почалося повномасштабне знищення вірменської еліти по всій країні. Народ був обезголовлений. Потім почалося знищення решти.

На початку літа почалися масові депортації вірменського населення до пустель. Спочатку чоловіків відокремлювали від усіх інших і вбивали. Жінок і дітей відправляли далі, дорогою багато хто з них умирав від голоду та хвороб. До кінцевого пункту діставалася лише невелика частина, але на них так само чекала смерть від голоду, спраги та хвороб.

Вирізалися цілі села, на кінець літа 1915 року була знищена значна частина вірменського населення Османської імперії, але вбивства й грабежі тривали.

Загалом під час винищення загинуло близько 1,5 мільйона вірмен.

24 травня 1915 року Велика Британія, Франція та Російська імперія у спільній Декларації країн-союзниць уперше визнали вбивства вірмен злочином проти людства:

«З огляду на нові злочини Туреччини проти людства і цивілізації, уряди Союзних держав публічно заявляють Високій Порті про особисту відповідальність за ці злочини всіх членів Османського уряду, а також тих їхніх агентів, які залучені до такої різанини».

У 50-у річницю трагедії, 24 квітня 1965 року, у столиці Вірменської РСР Єревані відбулася багатолюдна демонстрація з вимогою відновлення історичної справедливости. Демонстрація завершилася мітингом біля могили Комітаса – видатного вірменського композитора, який дивом вижив під час різанини, але розум його помутився (останні роки життя він провів у психіятричній лікарні). Невдовзі по тому уряд республіки ухвалив постанову про спорудження в Єревані меморіялу жертв. У 1988 році Верховна Рада Вірменської РСР ухвалила «Закон про засудження геноциду вірмен 1915 року», згідно з яким 24 квітня оголошено Днем пам’яти жертв геноциду.

У 2015 році Європарламент оголосив 24 квітня європейським Днем пам’яти жертв геноциду вірмен в Османській імперії.

Геноцид вірмен визнаний багатьма державами світу, а також окремими провінціями та регіонами.

Сучасна Туреччина на державному рівні заперечує геноцид вірмен.


Зокрема використана інформація сайту genocide.ru

 Поділитися