MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як застосувати «Закон Савченко» та зарахувати один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі

27.04.2020   
ХПГ
Кожен засуджений, ситуація якого відповідає умовам, встановленим законом, може отримати перерахунок.

За Кримінальним кодексом України попереднє ув’язнення (іншими словами, тримання у слідчому ізоляторі), зараховується у строк покарання у разі засудження до позбавлення волі. В різних редакціях кодексу існували різні правила зарахування. На час вербування жертв торгівлі людьми та примушення їх до вчинення злочинів існувало правило зарахування «день за два». Воно застосовується і до українців засуджених в інших країнах.

Кожен засуджений, ситуація якого відповідає умовам, встановленим законом, може отримати перерахунок. Це дозволить скоротити фактичний строк позбавлення волі, наблизити можливе умовно-дострокове звільнення, заміну невідбутої частини покарання більш м’яким, зміну умов тримання та інш.

Для того, щоб зарахувати один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі необхідно:

1. З’ясувати, чи маєте ви право на зарахування «день за два»

a. Ви маєте право на зарахування одного дня попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі якщо:

i. Злочин вчинено до 20 червня 2017 року (включно).

ii. Попереднє ув’язнення тривало після 21 червня 2017 року.

b. Якщо злочин вчинено після 21 червня 2017 року (включно), зарахування відбувається «день за день».

c. Важливо пам’ятати, тримання у слідчому ізоляторі зараховується у строк призначеного покарання з моменту затримання і тільки до набрання вироком законної сили.

2. Скласти клопотання про зарахування строку

a. Приклад клопотання ви можете скачати на сайті khpg.org за цим посиланням:
files/docs/1587974685.pdf

b. Клопотання має бути адресоване місцевому суду, у межах територіальної юрисдикції якого засуджений відбуває покарання. На Інтернет-сайті судової влади (court.gov.ua/sudova-vlada/sudy) ви можете знайти відповідний місцевий суд.

c. До клопотання треба додати копії:

i. Вироку суду Російської Федерації.

ii. Ухвали українського суду про приведення вироку суду Російської Федерації у відповідність із законодавством України.

3. Подати клопотання до суду

a. Подати до суду клопотання про зарахування строку попереднього ув’язнення може сам засуджений, члени його сім’ї або захисник.

b. Засуджений подає клопотання через адміністрацію установи відбування покарання. Члени сім’ї та захисник можуть надіслати клопотання поштою на адресу суду або подати через канцелярію суду.

c. Якщо клопотання подається поштою, зробіть це рекомендованим відправленням (з повідомленням про вручення та описом вкладення). Не забудьте зберегти другий примірник опису вкладення, чек про відправлення листа, а після надходження на вашу адресу повідомлення про вручення, також і його.

d. Якщо клопотання подається через канцелярію суду, один примірник клопотання залишається в суді, а на іншому працівник канцелярії суду ставить відмітку про прийняття (штамп, дату та підпис). Другий примірник клопотання зберігайте – це підтвердження вашого звернення.

4. Взяти участь у судовому засіданні

a. Після надходження вашого клопотання суд повинен відкрити провадження та викликати вас до суду. Засуджений доставляється в суд через адміністрацію установи виконання покарань або забезпечується його участь у засіданні в режимі відеоконференції.

b. Запишіть собі прізвище судді та номер справи, це може знадобитися вам у подальшому.

c. Під час судового розгляду клопотання ви повинні:

i. Підтримати клопотання.

ii. Пояснити суду, що у вашому випадку має бути застосований «Закон Савченко».

iii. Просити зарахувати у строк покарання строк попереднього ув’язнення з розрахунку один день перебування під вартою за два дні позбавлення волі.

5. Отримати судове рішення

a. За результатами розгляду вашого клопотання суд постановляє ухвалу. Цей документ суд має надіслати вам та адміністрації установи виконання покарання.

b. Якщо суд не надіслав вам ухвалу, подайте на його адресу заяву про надання вам копії ухвали.

c. У разі відмови суду застосувати «Закон Савченко» ви можете оскаржити це рішення в апеляційному суді. Апеляційна скарга подається через суд першої інстанції протягом 7 днів з дня проголошення ухвали.

ВАЖЛИВО!

Ви маєте право на безоплатну правову допомогу адвоката. Для цього ви можете самостійно або через адміністрацію установи виконання покарань звернутись до найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Як запросити адвоката, ви можете дізнатись у Координаційному центрі з надання правової допомоги (legalaid.gov.ua та 0 800 213 103).

Із будь-яких питань щодо допомоги жертвам торгівлі людьми ви або ваші близькі можуть звернутись також до Харківської правозахисної групи.

khpg.org (057) 700 62 81

fb.com/khpgorgtwitter.com/khpg


Дана публікація була профінансована грантом від Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань (INL) Державного департаменту США. Думки, результати та висновки, викладені в цій публікації, є авторськими і не обов’язково відображають позицію Державного департаменту США.

This publication was funded by a grant from the Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL) United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the authors and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.

 Поділитися