MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Онлайн-дискусія «Проблематика відбування кримінальних покарань в Україні»

07.05.2020    джерело: ukd.edu.ua
Захід відбуватиметься 15 травня за сприяння ХПГ в межах ІV Всеукраїнського науково-практичного симпозіуму «Концептуальні проблеми розвитку сучасної гуманітарної та прикладної науки», який проводить Університет Короля Данила.

15 травня Університет Короля Данила проводить ІV Всеукраїнський науково-практичний симпозіум «Концептуальні проблеми розвитку сучасної гуманітарної та прикладної науки», в межах якого відбуватиметься за сприяння Харківської правозахисної групи (ХПГ) публічна дискусія «Проблематика відбування кримінальних покарань в Україні» в онлайн-режимі на базі платформи Zoom.

Початок о 10:00 (час може коригуватися), попередня реєстрація обов’язкова. Заявку можна заповнити до 12.05.2020 за посиланням https://forms.gle/xHV9AVfZqq5hZR2T9 Запрошення буде надіслано на електронну адресу, вказану в заявці.

Теми для дискусій вкрай актуальні і потребують вирішення як на законодавчому, так і на виконавчому рівні влади.

Запрошуємо для участі експертів і журналістів для висвітлення позицій, представлених під час дискусії.

1. Коронавірус в місцях позбавлення волі як загроза національній безпеці

Представниками Національного превентивного механізму (Омбудсман+) зафіксовані випадки зараження COVID-19 в різних установах пенітенціарної системи України – як персоналу, так і ув’язнених. Якщо державою не буде вжито термінові і адекватні заходи реагування, то ризики зараження коронавірусом для десятків тисяч осіб, що перебувають у місцях позбавлення волі, і працівників установ є дуже великими.

Про заходи протидії та превенції поширенню COVID-19 розкажуть: директор ХПГ Євген Захаров; Михайло Романов, к. ю. н., доцент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (за згодою); запрошені представники Міністерства юстиції, офісу Генерального прокурора, Омбудсмана.

2. Порушення права на апеляцію для осіб, засуджених довічно

Близько тисячі осіб, засуджених до вищої міри покарання – довічного позбавлення волі у першій інстанції обласним судом, були позбавлені права на перегляд вироку в апеляційному порядку на відміну від засуджених за незначні правопорушення.

Буде презентовано історії свавільно засуджених успішного колись бізнесмена Володимира Панасенка і пастора християнської церкви Ярослава Мисяка їхніми адвокатами Олегом Левицьким (за згодою) і Юрієм Вакулою (за згодою).

Цю проблематику обговорюватимуть: Андрій Діденко – координатор програм ХПГ, Олександр Острогляд, к. ю. н., проректор з наукової роботи Університету Короля Данила; Роман Куйбіда, к. ю. н., заступник голови правління Центру політико-правових реформ (за згодою); адвокат Тетяна Козаченко (за згодою); Ірина Гловюк – д. ю. н., професор, адвокат, НУ «Одеська юридична академія» (за згодою); Іван Тітко – д. ю. н., професор, Полтавський юридичний інститут Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (за згодою); Василь Луцик – к. ю. н., доцент, Львівський державний університет внутрішніх справ.

3. Стаття 391 КК України як карально-репресивний рудимент радянського минулого

Буде обґрунтовуватись необхідність скасування даної статті, оскільки вона застосовує адміністративну (дисциплінарну) преюдицію як умову кримінальної відповідальності і використовується персоналом пенітенціарних установ як інструмент залякування і тиску на засуджених.

Спікери: Євген Захаров, директор ХПГ; запрошені представники Мінюсту, профільного Комітету Верховної Ради України.

 Поділитися