MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Фігуранти ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» – в’язні сумлінняКримчанин Сервер Мустафаєв визнаний в’язнем сумлінняРФ: Умови утримання Мустафаєва в СІЗО Краснодара адвокатка називає «тортурними»Крим: Підконтрольний Кремлю суд визнав арешт Мустафаєва правомірнимКрим: Експертиза нібито виявила сліди ДНК Бекирова на пакованнях набоїв та вибухівкиКрим: Хворого активіста Едема Бекирова залишили в СІЗОКрим: Бекирова перевели до медчастини СІЗОКрим: Стан Едема Бекирова не кращаєКрим: Едем Бекиров заявив, що умовами тримання в СІЗО відверто принижують його людську гідністьКрим: Едема Бекирова тримають у неналежних умовахКрим: Едема Бекирова повернули до СІЗОКрим: Активіста Бекирова вивезли з СІЗО до лікарніДеякі кримські події останніх днівКрим: «Тримання в ізоляторі – повільне вбивство»Крим: Асана Чапуха терміново госпіталізували (ОНОВЛЕНО)Крим: у Кязіма Аметова погіршився стан здоров’яКрим: Асану Чапуху змінили запобіжний західКрим останнім часом (21.08.–30.08.2018)Крим: Олександра Стешенка засудили до 2 років позбавлення воліКрим останнім часом (15.05.–22.05.2018)

Шестеро кримських мусульман – політв’язні

17.06.2020   
ХПГ-інформ
ПЦ «Меморіял» вважає, що Акрамжона Абдуллаєва, Айдера Джеппарова, Нематжона Ісроїлова, Різу Омерова, Енвера Омерова та Енвера Сейтосманова переслідують з політичних мотивів у зв’язку з ненасильницьким здійсненням ними прав на свободу совісті, віросповідання та асоціяцій.

Правозахисний центр «Меморіял» вважає, що кримських татар Акрамжона Абдуллаєва, Айдера Джеппарова, Нематжона Ісроїлова, Різу Омерова, Енвера Омерова та Енвера Сейтосманова переслідують з політичних мотивів у зв’язку з ненасильницьким здійсненням ними прав на свободу совісті, віросповідання та асоціяцій. Їх позбавили волі, щоб вони припинили публічну діяльність і критику влади. Згідно з міжнародними критеріями, вони є політичними в’язнями. ПЦ «Меморіял» вимагає їхнього негайного звільнення.

Арешти і суди

Двох громадян Киргизії, що жили в Севастополі, – Акрамжона Абдуллаєва і Нематжона Ісроїлова – заарештували влітку 2016 року. Восени 2018 року військовий суд засудив їх до 15 і 13 років колонії суворого режиму відповідно.

Ще одного севастопольця, активіста кримськотатарського національного руху Енвера Сейтосманова, ФСБ затримала навесні 2018 року. У грудні 2019 року Південний окружний військовий суд засудив його до 17 років колонії суворого режиму.

Кримських татар з Білогірського району – Айдера Джеппарова, Енвера Омерова та його сина Різу – взяли під варту влітку минулого року. Зараз їхня справа розглядається в суді.

ФСБ: членство в «Хізб ут-Тахрір» – терористична діяльність

Акрамжон Абдуллаєв і Нематжон Ісроїлов, за даними ФСБ, бувши з 2000 року учасниками міжнародної організації «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» («Партія ісламського визволення», далі – ХТ; у Росії визнана терористичною і заборонена), в 2013–2014 роках прибули до Севастополя «під виглядом трудових мігрантів». Вони «підшукали» кількох мусульман і «під виглядом вивчення традиційного ісламу» проводили збори, у яких пропагували ідеологію цієї партії, і у такий спосіб, згідно з вироком, скоїли злочини за ст. 205.5 КК РФ (організація діяльности терористичної організації і участь у ній).

Енвер Сейтосманов, як стверджує слідство, пристав до іншого севастопольського осередку «Хізб ут-Тахрір» восени 2014 року. «Бувши в даному осередку заступником керівника, Сейтосманов, організовуючи її діяльність, здійснював пропагандистську роботу серед населення», переступивши, як свідчить вирок, ч. 1 ст. 205.5 КК (організація діяльности терористичної організації).

Енвер Омеров, якого ФСБ вважає членом ХТ, не пізніше лютого 2017 року утворив підрозділ партії в Білогірську і разом з Айдером Джеппаровим керував ним. До участі вони залучили сина Енвера Омерова Різу. Як і в інших випадках, їхня партійна діяльність полягала у проведенні зборів з вивчення ісламу та ідеології ХТ. Слідство зафіксувало їхнє бажання в майбутньому створити ідеальну державу мусульман (відродження всесвітнього ісламського Халіфату), тому, крім ст. 205.5 КК, Омерова і Джеппарова обвинуватили також за ч. 1 ст. 30, ст. 278 КК РФ (приготування до насильницького захоплення влади організованою групою).

Чому «Меморіал» вважає їх політв’язнями

Засуджені мусульмани виявилися винними тільки в тому, що були учасниками громадського об’єднання. Їм не ставили за вину підготовку терактів або озвучування терористичних погроз. Їх переслідування порушує ст. 28 Конституції Росії, яка гарантує кожному «свободу совісті, свободу віросповідання».

«Меморіял» вважає незаконним оголошення ХТ терористичною організацією. У рішенні Верховного суду від 2003 року ХТ присвячений один абзац з трьох речень. У них не міститься жодних доказів її терористичної діяльности.

За роки, що минули з визнання ХТ терористичною організацією в РФ, до кримінальної відповідальності за звинуваченнями, пов’язаними з участю в ній, були притягнуті сотні мусульман. З кожним роком суди призначають вірним все більш тривалі терміни позбавлення волі (до 24 років колонії суворого режиму). У цей час за обвинуваченнями у причетності до ХТ переслідують близько 300 осіб.

Несправедливість і незаконність переслідування мусульман, яких обвинувачують у причетності до ХТ в ситуації Криму ускладнюється тим, що за українським законодавством ця організація є легальною.

Обвинувачені кримські татари брали участь у підтримці переслідуваних російською владою кримчан та їхніх сімей. Зручне і звичне звинувачення у причетності до ХТ стало інструментом для придушення громадської солідарності жителів Криму.


Визнання особи політв’язнем або переслідуваним за політичними мотивами не означає ані згоди ПЦ «Меморіял» з її поглядами та висловлюваннями, ані схвалення її висловлювань або дій.

 Поділитися