MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання Огляд № 17 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 18.11.2019–22.11.2019

23.06.2020   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Всього за цей тиждень зареєстровані 42 проекти законів і постанов Верховної Ради України, з яких 7 становлять проекти процедурних постанов щодо різних аспектів діяльності парламенту, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, проведенням парламентських слухань тощо. Стан проходження проектів у цьому огляді визначається на кінець робочого дня 23.06.2020.

Всього за цей тиждень зареєстровані 42 проекти законів і постанов Верховної Ради України, з яких 7 становлять проекти процедурних постанов щодо різних аспектів діяльності парламенту, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, проведенням парламентських слухань тощо.

Загальні засади, якими керуються автори огляду, див Вступні застереження до постійного моніторингу законопроектної діяльності Верховної Ради України ІХ скликання

Стан проходження проектів у цьому огляді визначається на кінець робочого дня 23.06.2020.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

 

Проект 2466 від 16.11.2019 (Забродський М. В., Завітневич О. М., Безугла М. В.) про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про Стройовий статут Збройних Сил України».

Суть проекту в його назві. У пояснювальній записці думка загалом зводиться до того, що усі питання передбачені названим законом мають бути впорядковані підзаконними актами, що, в свою чергу, має сприяти наближенню до стандартів НАТО.

Проект 05.02.2020 прийнятий за основу та в цілому, однак Президент України 27.02.2020 наклав на нього вето і повернув до парламенту зі своїми зауваженнями.

Проект 2467 від 19.11.2019 (Зінкевич Я. В., Геращенко І. В. + 10)про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання додаткових соціальних гарантій медичним працівникам, які брали безпосередню участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції та/або здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил.

Загалом пропонується надати медичним працівникам, які брали безпосередню участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції та/або здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил ті самі пільги, що передбачені для осіб, статус учасника бойових дій яким надано відповідно до пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Це стосується права на державну підтримку у придбанні житла; права на отримання земельних ділянок державної чи комунальної власності; права дострокового виходу на пенсію; права на додаткові гарантії із працевлаштуваня; їх діти отримують статус дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки тощо.

Фактично проект є альтернативним більш ранньому проекту 2341 від 29.10.2019 (Василевська-Смаглюк О. М.) про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо надання статусу учасника бойових дій медичним працівникам (див. Огляд № 14).

Проект 2398-1 від 22.11.2019 (Безугла М. В., Завітневич О. М., Араханія Д. Г.)

Формально альтернативний проекту 2398 від 07.11.2019 (Копитін І. В., Завітневич О. М. + 8) про оборонні закупівлі (див. Огляд № 15), але фактично є його розвитком з доволі незначними змінами.

Як і основний проект, відхилений на користь доопрацьованого проекту 2398-д від 27.11.2019, підготовленого профільним комітетом, який 05.12.2019 і був прийнятий у першому читанні.

Проект 2491 від 22.11.2019 (Медведчук В. В., Бойко Ю. А. + 7) про внесення змін до Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Проект пропонує дві групи змін. Перша пов’язана з тим, що Закон України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» мав втратити чинність після 31.12.2019. Було запропоновано повністю переглянути час дії закону, а саме закріпити, що закон набирає чинності о 20.00 за місцевим часом в день голосування  на місцевих виборах в окремих районах Донецької і Луганської областей, які призначені і проведені у відповідно до Конституції України і спеціального закону України, що регулює позачергові місцеві вибори у зазначених районах. Він має діяти на тимчасовій основі до дня публікації підсумкової доповіді місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі (далі – БДІПЛ ОБСЄ) зі спостереження за виборами у відповідності із встановленою практикою БДІПЛ ОБСЄ про відповідність у цілому позачергових місцевих виборів стандартам ОБСЄ і міжнародним стандартам для демократичних виборів, а також українському законодавству, в якому дається відповідь на питання, узгоджене в «Нормандському форматі», затверджене тристоронньою контактною групою та спрямоване Україною у її запрошувальному листі і Головуванням ОБСЄ Директору БДІПЛ. Цей Закон продовжуватиме діяти на постійній основі в разі, якщо у підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде зроблено висновок у відповідності  до встановленої практики  БДІПЛ ОБСЄ, що позачергові місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей було проведено в цілому у відповідності до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, при відповіді на питання, узгоджене в «Нормандському форматі», затвердженому тристоронньою контактною групою та спрямованою Україною в її запрошувальному листі і Головуванням ОБСЄ Директору БДІПЛ. Другий блок змін переважно спрямований на скасування вимог чинної редакції закону до порядку і умов проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей. Обидва блоки змін видаються загалом вкрай дискусійними і такими, відповідність яких Конституції України є дуже сумнівною.

Проект офіційно профільним комітетом  не розглядався. Фактично замість нього було прийнято проект 2569 від 10.12.2019, який буде розглянуто далі в порядку хронології.

 

Законотворчість, парламентаризм

та діяльність Верховної Ради України

 

Проект 2472 від 19.11.2019 (Совгиря О. В.) про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо приведення у відповідність до Конституції України).

У проекті пропонується в кількох статтях Регламенту Верховної Ради України» вилучити вказівку про можливість висловлення Конституційним Судом України застережень щодо законопроекту про внесення змін до Конституції України. На думку ініціатора проекту, така можливість прямо не випливає з норм Конституції України. Фактично йдеться про те, щоб позбавити Конституційний Суд України можливості зробити висновок, що переважна більшість положень законопроекту відповідають вимогам статей. 157 і 158 Конституції України з одночасним застереженням, що деякі положення проекту не відповідають цим статтям.

Як видається, слід погодитися з думкою експертів ГНЕУ,  що у цьому разі приписи Регламенту щодо «застережень» Конституційного Суду України доцільно не вилучати, а уточнити, зазначивши, що йдеться про висновки Конституційного Суду України про невідповідність окремих положень законопроекту приписам статей 157, 158 Конституції України. Проект також містить типову для подібних ініціатив помилку, коли плутаються приписи відповідного Закону і приписи власне Регламенту, затвердженого цим Законом

 

Діяльність вищих органів виконавчої влади

 

Проект 2490 від 22.11.2019 (Кучеренко О. Ю.) про внесення змін до Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» та інших законів (щодо приведення у відповідність до вимог Конституції України).

Проект цілком присвячений Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Зміни стосуються компетенції Уряду та парламенту щодо добору її членів, порядку формування складу, компетенції тощо.

Проект відхилено на користь альтернативного проекту 2490-1 від 25.11.2019, який буде розглянуто у наступному огляді.

 

Права громадян та громадських об’єднань

 

Проект 2478 від 21.11.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» щодо подання іноземцями та особами без громадянства біометричних даних для оформлення віз.

Запроваджується вимога подання іноземцями та особами без громадянства біометричних даних для оформлення віз. Неподання такої інформації має бути підставою у відмові для надання візи.

У зв’язку з відставкою Уряду проект відкликаний 04.03.2020.

Проект 2480 від 21.11.2019 (Третьякова Г.М., Безгін В. Ю. + 2) про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо умов розгляду звернень.

Проектом пропонується передбачити право звернення громадян України до органів державної влади, місцевого самоврядування, а також об’єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб, виключно з питань, віднесених законодавством до сфери їх компетенції. Звернення, що належним чином оформлене, проте адресоване органам державної влади, місцевого самоврядування тощо, до повноважень яких не належить вирішення порушених у зверненні питань, проектом пропонується повертати заявникові з відповідними роз’ясненнями без розгляду по суті не пізніше як через десять днів від дня його отримання. Також  пропонується скасувати чинне положення Закону щодо обов’язку органів державної влади, місцевого самоврядування тощо у разі, якщо питання, порушені в одержаному зверненні, не входять до їх повноважень, у п’ятиденний термін пересилати таке звернення за належністю відповідному органу чи посадовій особі, та повідомляти про це громадянина, який його подав. Крім цього, автори пропонують не розглядати звернення по суті, якщо воно «очевидно є беззмістовним та/або стосується питань, вирішення яких не належить до повноважень цього органу».

Аргументація авторів проекту на користь зазначених змін видається абсолютно непереконливою. Цілком слушно і профільний комітет, і ГНЕУ висловилися за відхилення проекту. Втім, у ньому є й одна давно назріла ініціатива – установити, що скарга в інтересах неповнолітніх і недієздатних осіб може подаватися ними не лише через їх законних представників, а й особисто.

Проект 2481 від 21.11.2019 (Третьякова Г.М., Бабак С. В. + 4) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо кваліфікації, як фактору адаптації та мобільності українця.

Метою проекту проголошено стимулювання розроблення та розвитку системи професійних стандартів, як сучасних механізмів у сфері кваліфікацій, а також появи часткових кваліфікацій та механізмів їх присвоєння. Для  цього пропонується доповнити Кодекс законів про працю України новою статтею 4-1 «Вид занять (професія), кваліфікація, класифікатор професій», де серед різного роду дефініцій буде і термін «часткова кваліфікація». Рядом інших змін до цього Кодексу та Закону України «Про оплату праці» передбачається визначення професійних стандартів, встановлення пріоритетності професійних стандартів над кваліфікаційними характеристиками (нині вони фактично рівноправні), зміна суб’єкту, уповноваженого на затвердження професійних стандартів, тощо.

ГНЕУ висловило ряд слушних зауважень до проекту, зокрема поставило під сумнів ініціативу щодо покладення  повноважень із  затвердження  професійних стандартів на організації роботодавців у погодженні з профспілками, вважаючи доцільнішим закріпити їх за державою в особі центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері праці, трудових відносин та зайнятості населення.

Проект розглянутий 17.06.2020 і направлений на повторне перше читання (доопрацювання у профільний комітет).

 

Соціальний захист та пільги

 

Проект 2365-1 від 31.10.2019 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном та протидії торгівлі людьми.

Альтернативний проекту 2365 від 31.10.2019 (Третьякова Г. М., Струневич В. О. + 6) про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон (див. Огляд № 14).

Проекти досить різні по суті, хоча і мають однакову мету. Основні ініціативи альтернативного проекту спрямовані на розширення компетенції Центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції у частині контролю за діяльністю із працевлаштування за кордон. Загалом проект вирізняється доволі помітним розширення бюрократичних процедур, а також  посиленням відповідальності за їх порушення.

16.06.2020 в першому читанні прийнятий основний проект.

 

Діяльність правоохоронних органів

 

Проект 2470 від 19.11.2019 (Іонушас С. К., Гетманцев Д. О., Василевська-Смаглюк О. М.) про внесення змін до прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» щодо терміну набрання чинності окремими положеннями.

Пропонується відкласти набуття чинності рядом положень  названого закону (підпункту 2 пункту 27 (щодо пункту 61.3 статті 61), підпункту 3 пункту 43 (щодо пункту 78.3 статті 78), пункту 132 (щодо пункту 344.1 статті 344), пункту 134 Розділу I (щодо виключення Розділу XVIII-2)) до дня прийняття рішення Кабінетом Міністрів України про початок діяльності Бюро фінансових розслідувань. На думку ініціаторів проекту, це має забезпечити повноцінність діяльності податкових органів правопорядку.

 

Судочинство і адвокатура

 

Проект 2462 від 18.11.2019 (Бабій Р. В.) про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо кількісного складу суддів Великої Палати Верховного Суду.

Через запроваджене скорочення вдвічі (з 200 до 100 осіб) максимальної граничної кількості суддів Верховного Суду України, пропонується зменшити і кількість суддів, які можуть бути обрані та входити до складу Великої Палати Верховного Суду з 21 судді до 9 суддів. Для цього кожний касаційний суд у складі Верховного Суду  матиме право обрати по 2 судді до складу Великої Палати і, як і зараз, до неї входитиме за посадою Голова Верховного Суду.

Вже після включення 04.04.2000 проекту до порядку денного його ініціатор 18.05.2020 подав заяву про відкликання, яка 03.06.2020 була підтримана профільним комітетом. Відповідно, 12.06.2020 зареєстрований проект постанови про зняття цього проекту з розгляду.

Проект 2469 від 19.11.2019 (Власенко С. В.) про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності судді, який виніс рішення з порушенням меж застосування обмежень прав).

Дещо розширена редакція однойменного проекту від того ж народного депутата 8302 від 19.04.2018 (див. Бюлетень № 172). Окрім певного технічного удосконалення, у новому проекті пропонується поширити його не лише на рішення з порушенням статті 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що встановлено Рішенням Європейського Суду з прав людини, яке набрало статусу остаточного, а й на рішення, яким залишено без змін рішення суду нижчої інстанції, яким порушено статтю 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що встановлено Рішенням Європейського Суду з прав людини, яке набрало статусу остаточного.

Проект 19.02.2020 повернутий суб’єкту ініціативи.

Проект 2483 від 21.11.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень».

Пропонується в ряді положень ст. 3, 4, 7 та 10 Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» слово «злочин» замінити словами «кримінальне правопорушення» у відповідних відмінках.

У зв’язку з відставкою Уряду проект відкликаний 04.03.2020.

Проект 2484 від 21.11.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку  з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень».

Пропонується в ряді положень ст. 36, 46, 49, 124 та 145 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» слово «злочин» замінити словами «кримінальне правопорушення» у відповідних відмінках.

Проект 19.02.2020 повернутий суб’єкту ініціативи..

Проект 2485 від 21.11.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень».

Пропонується в ряді положень ст. 132, 345, 350 та 352 Кодексу слово «злочин» замінити словами «кримінальне правопорушення» у відповідних відмінках.

У зв’язку з відставкою Уряду проект відкликаний 04.03.2020.

Проект 2486 від 21.11.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Митного кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень».

Пропонується в ряді положень ст. 570 та 580 Кодексу слово «злочин» замінити словами «кримінальне правопорушення» у відповідних відмінках.

У зв’язку з відставкою Уряду проект відкликаний 04.03.2020.

Проект 2487 від 21.11.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до пункту 9 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень».

Пропонується в підпункті 10 названого пункту слово «злочин» замінити словами «кримінальне правопорушення» у відповідних відмінках.

У зв’язку з відставкою Уряду проект відкликаний 04.03.2020.

 

Земельні справи

 

Проект 2474 від 20.11.2019 (Герега О. В., Сова О. Г. + 5) про внесення зміни до статті 284 Податкового кодексу України щодо плати за землю в зоні відчуження, зоні безумовного (обов’язкового) відселення.

Метою законопроекту проголошена забезпечення підтримки природоохоронної, наукової та дослідницької діяльності в зоні відчуження, зоні безумовного (обов’язкового) відселення, відродження територій, що зазнали радіоактивного  забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, підтримки та соціального захисту постраждалих осіб. Пропонується установити, що плата за землю за земельні ділянки в зоні відчуження, зоні безумовного (обов’язкового) відселення, які надані  (передані) в постійне користування природоохоронним установам, справляється у розмірі, який не може перевищувати 15 відсотків податку, обчисленого відповідно до статей 274 і 277 цього Кодексу.

Утім, Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку відмічає, що реалізація положень законопроекту призведе до втрат місцевих бюджетів, які необхідно буде компенсувати за рахунок державного бюджету. Крім того, Мінфін зауважує, що стимулювання діяльності будь-яких суб’єктів господарювання шляхом надання їм права на застосування пільгових режимів не призводить до покращення діяльності цих суб’єктів чи суттєвого збільшення їх продуктивності, а, навпаки, призводить до ускладнення адміністрування податків та створення різних схем податкової оптимізації.

 

Господарська діяльність та ринковий нагляд

 

Проект 2463 від 18.11.2019 (Папієв М. М.) про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законів України щодо користування державними інформаційно-телекомунікаційними системами.

Головні ініціативи проекту пов’язані з виключенням із законодавства про електронні закупівлі та торги положень щодо електронних майданчиків. Пропонується скасування будь-яких фінансових вимог і виплат операторам названих майданчиків. Замінити їх має державна електронна система торгів. Зазначимо, що деталізація процедур електронних закупівель без застосування електронних майданчиків не проводиться, зокрема і не запроваджуються відповідні приписи щодо відповідальності осіб, які забезпечують діяльність державної електронної торгової системи. Також проектом пропонується розширити коло електронних процедур, зокрема в електронній формі можна проводити: аукціони з продажу спеціальних дозволів на користування надрами; земельні торги, проведення конкурсу та укладення договору оренди державного та комунального майна тощо.

Як видається, проект одночасно посилює корупційні ризики і тиск на державний бюджет, на який покладатиметься фінансування такої системи. Водночас ініціатори проекту не зупинилися на питанні державних видатків загалом, хоча саме кошти на утримання та забезпечення функціонування електронних систем становлять значний відсоток від тих виплат, які отримують оператори електронних майданчиків (ініціатори проекту оцінюють це в розмірі понад 2 мільярди гривень на рік). За таких умов ризики для системи електронних закупівель у разі прийняття проекту значно перевищуватимуть той ефект для бізнесу, яку пов’язаний зі скасуванням плати за користування майданчиками.

Проект 04.02.2020 включений до порядку денного.

Проект 2473 від 20.11.2019 (Герега О. В., Сова О. Г. + 4) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо переробки відходів виробництва спирту коньячного.

Проект пов’язаний з особливостями оподаткування «головної та хвостової фракції спирту коньячного для виробництва окремих видів продукції».

 

Інші питання

 

Проект 2471 від 19.11.2019 (Семінський О. В., Бондар М. Л. + 5) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розвитку сфери використання рідкого біопалива (біокомпонентів).

Основна ідея проекту  полягає в запровадженні вимоги обов’язкового забезпечення суб’єктами господарювання, що виробляють та/або імпортують паливо моторне та/або паливо моторне альтернативне, вмісту обов’язкової частки рідкого біопалива (біокомпонентів) у загальному річному обсязі продажу на митній території України бензинів. При цьому проект не містить ні екологічного обґрунтування (наскільки біотопливо чи біокомпоненти менш шкідливі за паливо на основі нафти),  ні економічного (щодо співвідношення ціни біопалива та ціни палива на основі нафти). За таких умов видається, що проект  лобіює інтереси виробників біопалива (біокомпонентів) в Україні за рахунок коштів громадян.

Проект 04.02.2020  включений до порядку денного, але 20.02.2020 його ініціатор подав заяву про відкликання, яка тепер чекає на підтримку профільним комітетом.

Проект 2475 від 20.11.2019 (Лаба М. М., Кривошеєв І. С. + 27) про внесення змін до Митного кодексу України, Закону України «Про гуманітарну допомогу» (щодо звільнення від сплати митних платежів транспортних засобів спеціального та спеціалізованого призначення, які надійшли у якості гуманітарної допомоги для забезпечення соціально-економічних потреб територіальних громад в Україні).

Проектом пропонується скасувати сплату мита щодо спеціалізованих санітарних автомобілів екстреної медичної допомоги, тракторів, цистерн, ритуальних автомобілів, автомобілів для аварійного ремонту, пожежних автомобілів, вишок бурових на автомобілі, автомобілів для транспортування сміття та інших відходів, автомобілів прибиральних, асенізаційних автомобілів, за умови їх використання за цільовим призначенням. Такі транспортні засоби не можуть бути відчужені протягом 10 років за будь-якими цивільно-правовими угодами, окрім безоплатної передачі іншій сільській, селищній, міській раді. Фактично проект спрямований на врегулювання питань, які обійшли ряд попередніх проектів, зокрема проект 2342 від 29.10.2019 (Ковальов О. І.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення умов ввезення на митну територію України транспортних засобів та приведення умов оподаткування до загального режиму акцизних зборів Європейського Союзу (див. Огляд № 14).

Проект 2476 від 21.11.2019 (Демченко С. О.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні.

Пропонується установити, що справи про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, які на день набрання чинності цим Законом були включені до переліків, затверджених Законом України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», підлягають закриттю, крім тих, що ліквідуються за рішенням власника. Провадження у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, які на день набрання чинності цим Законом були включені до переліків, затверджених Законом України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», не відкриваються протягом трьох років з дня набрання чинності цим Законом, крім тих, що ліквідуються за рішенням власника.

 

Проекти, які подаються без коментарів

 

Проект 0010 від 21.11.2019 про приєднання до Угоди про розвиток мультимодальних перевезень ТРАСЕКА.

Проект повністю повторює однойменний проект 0198 від 05.09.2018 (див. Бюлетень № 190).

У зв’язку з відставкою Уряду проект відкликаний 04.03.2020.

Проект 2367-1 від 18.11.2019 (Магера С. В., Магомедов М. С., Шпенов Д. Ю.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збільшення ставок екологічного податку та впровадження європейських принципів модернізації української промисловості і Проект 2367-2 від 19.11.2019 (Мороз В. В.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збільшення ставок екологічного податку для впровадження європейських принципів модернізації української промисловості.

Альтернативні проекту 2367 від 01.11.2019 (Шевченко Є. В., Гетманцев Д. О. + 7) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збільшення ставок екологічного податку з метою проведення додаткових заходів, що сприятимуть зміцненню здоров’я та покращенню медико-санітарного забезпечення громадян України (див. Огляд № 14).

Проект 2464 від 18.11.2019 (Магера С. В., Магомедов М. С., Шпенов Д. Ю.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження європейських принципів модернізації української промисловості і Проект 2465 від 18.11.2019 (Магера С. В., Магомедов М. С., Шпенов Д. Ю.) про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення цільового використання екологічного податку та впровадження європейських принципів модернізації української промисловості.

Незважаючи на гучну назву, проекти торкаються доволі локального питання звітності, пов’язаної з екологічним податком.

Проект 2477 від 21.11.2019 (Герега О. В., Мінько С. А. + 5) про внесення змін до Митного кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про стандартизацію».

Проект має здебільшого технічний характер.

Проект 2479 від 21.11.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 17 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо надання інформації з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

У зв’язку з відставкою Уряду проект відкликаний 04.03.2020.

Проект 2482 від 21.11.2019 (Кабінет Міністрів України) про Митний тариф України.

Величезний проект обсягом у сотні сторінок, який містить власне Митний тариф України. Навіть у загальних рисах охарактеризувати його неможливо в такому короткому огляді.

У зв’язку з відставкою Уряду проект відкликаний 04.03.2020.

Проект 2380-1 від 22.11.2019 (Королевська Н. Ю., Солод Ю. В.) про внесення змін до пункту 2 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення.

Альтернативний проекту 2380 від 05.11.2019 (Василевська-Смаглюк О. М.) про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій (див. Огляд № 15).

Обидва проекти 27.12.2019 були повернуті суб’єктам ініціативи.

Проект 2488 від 22.11.2019 (Герман Д. В.) про внесення змін до статті 17-2 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України».

Проект знятий з розгляду 04.02.2020.

Проект 2489 від 22.11.2019 (Савчук О. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору).

Проект повністю повторює однойменний проект 7343 від 28.11.2017 (Левченко Ю. В.) (див. Бюлетень № 153).

Проект включений до порядку денного 04.02.2020.

 Поділитися