MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Шестеро кримських мусульман – політв’язніФігуранти ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» – в’язні сумлінняКримчанин Сервер Мустафаєв визнаний в’язнем сумлінняРФ: Умови утримання Мустафаєва в СІЗО Краснодара адвокатка називає «тортурними»Крим: Підконтрольний Кремлю суд визнав арешт Мустафаєва правомірнимКрим: Експертиза нібито виявила сліди ДНК Бекирова на пакованнях набоїв та вибухівкиКрим: Хворого активіста Едема Бекирова залишили в СІЗОКрим: Бекирова перевели до медчастини СІЗОКрим: Стан Едема Бекирова не кращаєКрим: Едем Бекиров заявив, що умовами тримання в СІЗО відверто принижують його людську гідністьКрим: Едема Бекирова тримають у неналежних умовахКрим: Едема Бекирова повернули до СІЗОКрим: Активіста Бекирова вивезли з СІЗО до лікарніДеякі кримські події останніх днівКрим: «Тримання в ізоляторі – повільне вбивство»Крим: Асана Чапуха терміново госпіталізували (ОНОВЛЕНО)Крим: у Кязіма Аметова погіршився стан здоров’яКрим: Асану Чапуху змінили запобіжний західКрим останнім часом (21.08.–30.08.2018)Крим: Олександра Стешенка засудили до 2 років позбавлення волі

«Меморіял» визнав якутського шамана Олександра Габишева політв’язнем

26.06.2020   
ХПГ-інформ

Спадковий шаман з Якутська Олександр Габишев зробив три спроби пішого походу до Москви і планував четверту, щоби провести там обряд вигнання «демона» Володимира Путіна, але був примусово госпіталізований до психіятричної лікарні. Наводимо український текст заяви ПЦ «Меморіял».


Правозахисний центр «Меморіял» вважає Олександра Габишева політичним в’язнем згідно з міжнародним путівником з визначення цього поняття. Позбавлення волі застосовано до нього виключно через політичні та релігійні переконання, а також ненасильницьке здійснення свободи пересування, висловлювання думки, мирних зібрань, совісті і релігії. Ми закликаємо негайно та безумовно звільнити його та повністю реабілітувати з відшкодуванням шкоди.

Хто такий Олександр Габишев і в чому його підозрюють?

Спадковий шаман з Якутська Олександр Габишев зробив три спроби пішого походу до Москви і планував четверту, щоби провести там обряд вигнання «демона» Володимира Путіна.

12 вересня 2019 року проти Габишева порушили кримінальну справу про публічні заклики до екстремістської діяльності (ч. 1 ст. 280 КК РФ). Так слідство трактує висловлювання Габишева в YouTube-роліках про похід до Москви, знятих 6 березня – 22 травня 2019 року. Зі слів його адвокатів, слідство навмисне вирвало слова Габишева з контексту. Попри те, що справу порушено ще у вересні минулого року, обвинувачення шаманові досі не висунуто.

12 травня 2020 року під виглядом взяття аналізу на коронавірус Габишева ізолювали в Якутському республіканському психоневрологічному диспансері. 2 червня за рішенням Якутського міського суду його залишили там для недобровільної госпіталізації нібито через тяжкий психічний розлад.

Чому «Меморіял» вважає його політичним в’язнем?

Тільки-но Габишев став відомий, влада почала перешкоджати здійсненню ним своїх прав. Кримінальну справу порушили після мітингу на підтримку членів його загону, а госпіталізацію провели після оголошення про початок нового походу.

Лікарі та представники влади кажуть про госпіталізацію Габишева в політичному ключі, явно ув’язуючи її з популярністю та громадським впливом шамана, що зростають.

Жодної з законних підстав примусової госпіталізації переконливо не доведено. Обставини госпіталізації та медичного обслідування свідчать про відсутність таких підстав. Суд, який ухвалив рішення про примусову госпіталізацію Габишева, так само не розглянув ситуацію повно та об’єктивно.

Нездатність слідства протягом дев’яти місяців висунути Габишеву обвинувачення у кримінальній справі свідчить на користь його невинуватости.


Визнання особи політв’язнем або переслідуваним за політичними мотивами не означає ані згоди ПЦ «Меморіял» з її поглядами та висловлюваннями, ані схвалення її висловлювань або дій.

Художник Костянтин Єременко біля портрету Олександра Габишева
(фото Тимура Ханова з сайту проєкту «Радіо Свбода» «Сибирь.Реалии»)

 Поділитися