MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання Огляд № 18 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 25.11.2019–29.11.2019

28.06.2020   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Загалом за цей тиждень зареєстровано 39 проектів законів і постанов Верховної Ради України, з яких 15 становлять проекти процедурних постанов щодо різних аспектів діяльності парламенту, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, достроковим припиненням повноважень народного депутата, присудженням щорічних премій тощо. Стан проходження проектів у цьому огляді визначається на кінець робочого дня 20.06.2020.

Загалом за цей тиждень зареєстровано 39 проектів законів і постанов Верховної Ради України, з яких 15 становлять проекти процедурних постанов щодо різних аспектів діяльності парламенту, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, достроковим припиненням повноважень народного депутата, присудженням щорічних премій тощо.

Загальні засади, якими керуються автори огляду, див Вступні застереження до постійного моніторингу законопроектної діяльності Верховної Ради України ІХ скликання

Стан проходження проектів у цьому огляді визначається на кінець робочого дня 20.06.2020.

 

Міжнародні відносини

 

Проект 0011 від 28.11.2019 (Президент України) про ратифікацію Гарантійної угоди (Проект електрифікації української залізниці «Електрифікація залізничного напрямку Долинська – Миколаїв – Колосівка») між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку.

У пояснювальній записці зазначається, що гарантійна угода (Проект електрифікації української залізниці «Електрифікація залізничного напрямку Долинська – Миколаїв – Колосівка») між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку підписана 30.12.2017 у місті Києві з метою залучення фінансових ресурсів у розмірі 150 млн євро відповідно до Угоди про позику, підписану між ПАТ «Укрзалізниця» та Європейським банком реконструкції та розвитку, що є необхідним для реалізації проекту електрифікації зазначеного напрямку. Зазначається, що проект електрифікації української залізниці передбачає будівництво другої колії, електрифікацію та модернізацію систем сигналізації і зв’язку  на напрямку Долинська – Миколаїв – Колосівка. Очікується, що це дасть змогу збільшити рівень пропускної спроможності напрямку, забезпечити енергозбереження при перевезеннях залізничним транспортом та зменшити експлуатаційні витрати.

Проект 19.12.2019 прийнятий за основу та в цілому як закон і невдовзі підписаний Президентом України.

Проект Постанови 2510 від 28.11.2019 (Бобровська С. А., Геращенко І. В., Іонова М. М.) про Заяву Верховної Ради України щодо порушення Російською Федерацією Статуту Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу та використання Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу з метою створення тиску в умовах збройної агресії проти України.

У заяві Верховна Рада України: привертає увагу Міжнародної організації кримінальної поліції до можливого використання Російською Федерацією інструментів розшукової діяльності з метою політичного тиску на Україну, що веде до руйнування довіри та зниження результатів з подолання міжнародної злочинності; закликає Інтерпол здійснювати ретельну перевірку запитів Російської Федерації з урахуванням фактів збройної агресії Російської Федерації проти України та системного і масового порушення прав і свобод людини, що визнано міжнародними документами, на предмет можливого порушення статті 3 Статуту Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу; звертається до парламентів країн-членів Інтерполу, а також міжпарламентських організацій, учасницею яких є Україна, щодо можливих зловживань інструментами Інтерполу з боку Російської Федерації, порушення нею статей 2 та 3 Статуту Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу, використання Російською Федерацією розшукової діяльності Інтерполу як інструменту політичного тиску на Україну; закликає іноземні держави невідкладно інформувати українську сторону про такі затримання, виважено і відповідально ставитись до подібних запитів, приймати рішення відповідно до Статуту Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу; звертається до Генерального секретаріату Інтерполу  із закликом реагувати на можливі зловживання Російською Федерацією механізмами Інтерполу та з проханням посилити фільтри для публікації інформації про розшук у внутрішній системі Інтерполу з тим, щоб унеможливити політично вмотивовані переслідування Російською Федерацією громадян України за допомогою таких механізмів.

Проект включений до порядку денного 04.02.2020.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

 

Проект 2398-д від 27.11.2019 (Завітневич О. М., Копитін І. В. + 7) про оборонні закупівлі.

Є доопрацьованою версією однойменних проектів 2398 від 07.11.2019 (Копитін І. В., Завітневич О. М. + 8) (див. Огляд № 15) та 2398-1 від 22.11.2019 (Безугла М. В., Завітневич О. М., Араханія Д. Г.) (див. Огляд № 17). Від попередніх проектів відрізнняється доволі незначними змінами, які окрім редакційних, стосуються переважно порядку проведення закупівель, особливо щодо спрощеного порядку закупівель. Також сильно відрізняються проекти обсягом змін до Закону України «Про державну таємницю».

Проект 05.12.2019 прийнятий у першому читанні, а 13.05.2020 повернутий на повторне друге читання.

 

Законотворчість, парламентаризм

та діяльність Верховної Ради України

 

Проект 2492 від 25.11.2019 (Крячко М. В., Фролов П. В., Федієнко О. П.) про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо вдосконалення електронної форми законодавчого процесу.

Пропонується закріпити, що письмовою формою документу для цілей цього Регламенту є документ, створений у паперовій або електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги», складення та/або внесення та/або подання, та/або надсилання якого передбачається цим Регламентом. Відповідно усюди далі в тексті Регламенту «паперовий документ» і похідні від нього пропонується замінити словосполученням «документ в паперовій формі» і похідними. І саме пов’язані з цим приписи в різних формах становлять більшість змін. Також передбачається слова «база даних законопроектів електронної комп’ютерної мережі веб-сайту Верховної Ради» замінити словами «єдина автоматизована система». Пропонується установити, що апарат Верховної Ради забезпечує ведення бази даних нормативно-правової інформації «Законодавство України», що містить, зокрема, еталонні електронні тексти оригіналів актів, прийнятих Верховною Радою. Доступ до такої бази даних на офіційному веб-сайті Верховної Ради є вільним та безоплатним. Також закріплюється таке положення: Підписані Президентом України закони публікуються в газеті «Голос України» та у «Відомостях Верховної Ради України», а також оприлюднюються (до другого читання вжили слово «розміщуються») на офіційному веб-сайті Верховної Ради. Публікація законів та інших актів Верховної Ради у цих друкованих засобах масової інформації є офіційною. Водночас пропонується вилучити з тексту Регламенту положення, що оприлюднення на офіційному веб-сайті Верховної Ради є офіційним оприлюдненням.

ГНЕУ висловило чимало редакційних зауважень до проекту, які значною мірою враховані перед другим читанням.

Проект 20.12.2019 прийнятий у першому читанні, а 16.01.2020 прийнято у другому читанні як закон та невдовзі підписаний Президентом України.

 

Діяльність Вищих органів виконавчої влади

 

Проект 2490-1 від 25.11.2019 (Герус А. М., Жупанин А. В., Семінський О. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики та комунальних послуг.

Альтернативний проекту 2490 від 22.11.2019 (Кучеренко О. Ю.) про внесення змін до Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» та інших законів (щодо приведення у відповідність до вимог Конституції України) (див. Огляд № 17).

Проект більш ніж удвічі більший за основний, хоча і зберіг дослівно чимало його положень. Більшість ініціатив спрямовані на визначення порядку призначення членів комісії, вимогам до кандидатів тощо. Проте ряд новел стосуються і компетенції та функція комісії. Зокрема, на неї покладається завдання здійснювати розслідування порушень щодо функціонування ринків  електричної енергії та природного газу. Загалом проект досить насичений ініціативами, які потребували уваги з боку спеціалістів.

Проект 05.12.2019 прийнятий у першому читанні за основу із скороченням строку підготовки до другого читання, а 19.12.2019 прийнятий у другому читанні як закон та невдовзі підписаний Президентом України.

 

Права громадян та громадських об’єднань

 

Проект 2504 від 27.11.2019 (Мінько С. А., Мезенцева М. С.) про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» щодо спрощення державної реєстрації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку.

Фактично пропонується у частині державної реєстрації та внесення змін до установчих документів прирівняти об’єднання співвласників багатоквартирного будинку до громадських об’єднань та благодійних організацій.

 

Соціальний захист та пільги

 

Проект 2494 від 25.11.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України. В остаточній редакції проект прийнятий з назвою «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб».

Згідно з пояснювальною запискою проект передбачав  підвищення соціальних гарантій для дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, в тому числі для дітей з інвалідністю, уніфікацію принципів надання допомоги на дітей одиноким матерям та малозабезпеченим сім’ям, а також запровадження державної соціальної допомоги на догляд одиноким особам, які досягли 80-річного віку та потребують постійного стороннього догляду. Пропонувалося внесення відповідних змін до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», «Про зайнятість населення».

У первісній редакції викликали критику вже сама малозмістовна назва проекту, вилучення з чинного законодавства ряду конкретних положень із віднесенням відповідного правового регулювання до компетенції Кабінету Міністрів України, сумнівна ініціатива щодо залучення непрацюючих працездатних осіб до безоплатних робіт тимчасового характеру. Також зазначалися неналежність фінансового обґрунтування і суттєві недоліки пояснювальної записки. Водночас позитивно слід оцінити ініціативу щодо запровадження допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї – безвідсоткової поворотної фінансової допомоги, яка надається одноразово непрацюючій працездатній особі з числа членів малозабезпеченої сім’ї для організації підприємницької діяльності та виведення сім’ї з бідності. Недоліки проекту певною мірою усунуті пд. час його тривалого опрацювання, але сумніви щодо його позитивного впливу на соціальний захист населення залишаються.

Проект 14.01.2020 прийнятий у першому читанні за основу із скороченням строку підготовки до другого читання, 13.05.2020 повернутий на повторне друге читання, а 02.06.2020 прийнятий як закон і невдовзі підписаний Президентом України.

Проект 2083-д від 26.11.2019 (Третьякова Г. М., Цимбалюк М. М. + 15) про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію.

Альтернативний проекту 2083 від 06.09.2019 (Королевська Н. Ю., Бойко Ю. А. + 14) про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян (див. Огляд № 6). Підготовлений профільним Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Фактично по суті проекти майже ідентичні, а більшість змін стосуються докладнішого та якіснішого викладу приписів.

Проект 05.02.2020 не був прийнятий у першому читанні і повернутий на доопрацювання в Комітет.

Проект 2512 від 29.11.2019 (Лабазюк С. П.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту осіб, які мають встановлені законодавством пільги у сфері послуг.

Пропонується Закони України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» доповнити однаковим приписом: Органи державної влади, які здійснюють правове регулювання господарських відносин, а також адміністративних  відносин  між органами державної влади та суб’єктами господарювання, мають зобов’язувати таких суб’єктів інформувати (у сфері господарської діяльності таких суб’єктів) споживачів щодо наявності пільг для осіб з інвалідністю та надавати їм право стягувати грошову плату з таких осіб лише у разі їхньої письмової відмови у користуванні пільгами. Для забезпечення цієї норми пропонується Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнити новою статтею 156-4 «Порушення законодавства щодо соціальної захищеності осіб, які мають встановлені законодавством пільги при отримані послуг», якою запровадити відповідальність за надання послуг за повну плату працівниками органів державної влади, суб’єктів господарювання і громадян, які займаються підприємницькою діяльністю з надання послуг, особам, які повідомили та надали документи, що підтверджують право на отримання пільги, без письмової відмови таких осіб від пільг.

 

Охорона здоров’я

 

Проект 2445-1 від 26.11.2019 (Бондарєв К. А.) про професійне самоврядування у сфері охорони здоров’я і Проект 2445-2 від 26.11.2019 (Геращенко І. В., Іонова М. М. + 8) про професійне самоврядування медичних професій в Україні.

Альтернативні проекту 2445 від 14.11.2019 (Дубнов А. В., Радуцький М. Б. + 18) про самоврядування медичних професій в Україні (див. Огляд № 16). Нові проекти попри розбіжності у деталях, повторюють головні недоліки основного проекту і низки схожих за змістом проектів, внесених у попередню парламентську каденцію. Йдеться про пропозиції наділити органи професійного самоврядування медичних професій в Україні повноваженнями, які мають ознаки державно-владних повноважень та є більш характерними для органів державної влади; утвердити монополію Палати медичних професій (медичної професії) на представництво медичної спільноти; встановити обов’язкове членство медичних працівників у органах професійного самоврядування; зробити рішення цих органів обов’язковими навіть для органів державної влади тощо.

 

Господарська діяльність та ринковий нагляд

 

Проект 2501 від 27.11.2019 (Ковальов О. І.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення механізму справляння акцизного податку при реалізації тютюнових виробів). 28.02.2020 надано доопрацьовану редакцію на заміну, яка тут і розглядається.

Проект значно ширший від своєї назви і спрямований на суттєве посилення контролю та тиску на суб’єктів господарювання, які провадять діяльність з виробництва спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, біоетанолу, алкогольних напоїв та тютюнових виробів і пального. Зокрема, визначається, що ліцензія на названі види діяльності може анулюватися через прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження на підставі встановлення фактів: відсутності ліцензіата за юридичною адресою та/або за адресою провадження діяльності; здійснення роздрібної торгівлі через реєстратори розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), не зазначені в ліцензії; повторного порушення протягом року вимог одного з пунктів статті 17 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», крім пунктів, визначених абзацом тринадцятим цієї частини; порушення вимог пункту 7 та/або пункту 9 статті 17 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Посилюються і вимоги до ліценціатів, оскільки  ліцензії на оптову торгівлю тютюновими виробами видаються лише суб’єктам господарювання, які відповідають таким вимогам: кількість осіб, які перебувають у трудових відносинах із суб’єктом господарювання, становить не менше 50 осіб; у суб’єкта господарювання на праві власності або користування перебуває не менше двох вантажних автомобілів, або суб’єкт господарювання уклав договори перевезення тютюнових виробів із суб’єктом господарювання, у якого основний вид діяльності відповідає КВЕД 49.41 «Вантажний автомобільний транспорт»; у суб’єкта господарювання відсутній податковий борг на день подання заяви про видачу ліцензії на оптову торгівлю тютюновими виробами. У шість разів (з 500 000 до 3 000 000 гривень) пропонується збільшити річну плату за ліцензії на право оптової торгівлі тютюновими виробами.

Проект 2502 від 27.11.2019 (Ковальов О. І.) про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо удосконалення механізму справляння акцизного податку при реалізації тютюнових виробів) і Проект 2503 від 27.11.2019 (Ковальов О. І.) про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо удосконалення механізму справляння акцизного податку при реалізації тютюнових виробів).. Обидва проекти 28.02.2020 подані в доопрацьованих редакціях.

Обидва проекти є похідними від попереднього, складають з ним єдиний пакет пропозицій і не мають самостійного значення.

 

Інші питання

 

Проект 2493 від 25.11.2019 (Підласа Р. А., Жупанин А. В., Железняк Я. І.) про акціонерні товариства.

Проект містить майже 170 сторінок тексту самого проекту закону та зміни до майже тридцяти інших законодавчих актів.

Проект прийнятий у першому читанні 16.06.2020.

Проект 2497 від 26.11.2019 (Дубінський О. А.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операції із ввезення на митну територію України транспортних засобів для інвалідів.

Пропонується закріпити таке: Тимчасово, до 31 грудня 2030 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення на митну територію України транспортних засобів з об’ємом циліндрів двигуна не більш як 2500 куб. см, що класифікуються в товарній позиції 8703 (загальною масою до 3,5 тони) згідно з УКТ ЗЕД (у кількості однієї одиниці на особу з інвалідністю), для власного користування особами з інвалідністю, які в установленому порядку перебувають на обліку для отримання автомобіля в органах соціального захисту населення, або на їх користь за договорами купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення, поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду в кількості одного транспортного засобу.

Проект 2499 від 26.11.2019 (Дубінський О. А.) про внесення змін до Митного кодексу України та інших законодавчих актів щодо ввезення на митну територію України транспортних засобів для інвалідів.

Проект похідний від попереднього і самостійного значення не має.

Проект 2498 від 26.11.2019 (Дубінський О. А.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування деяких доходів фізичних осіб.

Пропонується установити, що до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу пропонується не включати доходи у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок, на вклад (депозит) у кредитних спілках, процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом.

Проект 2500 від 27.11.2019 (Лічман Г. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції».

Проект досить значного обсягу, але здебільшого запропоновані зміни є технічними і містять заміну посилань у відсилочних приписах на належні, уточнення термінології, редакційні зміни тощо.

Проект прийнятий у першому читанні 17.01.2020, у другому – 04.03.2020 та невдовзі підписаний Президентом України.

Проект 2511 від 28.11.2019 (Тарута С. О., Ніколаєнко А. І.) про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження спрощеної форми бізнесу для фізичних осіб).

Головні ініціативи проекту пов’язані із запровадженням категорії індивідуальної діяльності, яка визначається як суспільно корисна самостійна особиста діяльність фізичної особи (без використання найманої праці), з надання послуг населенню та/або діяльність у галузі народних художніх промислів, визначених статтею 1781.2. цього Кодексу. Така діяльність є різновидом самозайнятості особи і в ряді положень її прирівнюють до незалежної професійної діяльності. Дохід фізичної особи від провадження індивідуальної діяльності оподатковується за ставкою 10 відсотків. Зазначається, що фізична особа – резидент може займатися провадженням індивідуальної діяльності, за умови, що вона, не є підприємцем або фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, та якщо вона відповідає таким критеріям: не використовує працю найманих осіб; провадить діяльність виключно з надання побутових послуг населенню та/або діяльність у галузі народних художніх промислів; обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року. Під побутовими послугами населенню тут розуміються: послуги з ремонту (реставрації) взуття;  одягу та побутових текстильних виробів; трикотажних виробів; килимів та килимових виробів; шкіряних, галантерейних та дорожніх виробів; меблів; радіотелевізійної та іншої аудіо- і відеоапаратури; електропобутової техніки та інших побутових та офісних приладів; годинників; а також послуги з технічного обслуговування і ремонту музичних інструментів; послуги з ремонту інших предметів особистого користування, домашнього вжитку та металовиробів; послуги з прання та прасування білизни та інших текстильних виробів; перукарські та косметологічні послуги, послуги з манікюру та педикюру, татуювання; послуги домашньої прислуги; догляд за хворими або немічними особами; надання послуг індивідуальних уроків (репетитора); надання послуг індивідуального виховання дітей (гувернера); послуги, пов’язані з очищенням та прибиранням приміщень за індивідуальним замовленням; груминг.

Проект є доволі цікавим і перспективним, однак загалом лишається дискусійним, через загальну недосконалість самої категорії «самозайняті особи» у податковому законодавстві.

 

Проекти, які подаються без коментарів

 

Проект 2496 від 26.11.2019 (Єфімов М. В.) про забезпечення енергетичної безпеки та гнучкості енергосистеми, реальної конкуренції, декарбонізації економіки, зниження цін споживання електричної енергії (щодо систем накопичення енергії).

Незначним чином розвинена редакція проекту 10322 від 23.05.2019, поданого тим же народним депутатом,  про забезпечення енергетичної безпеки, надійності та гнучкості енергосистеми, реальної конкуренції, декарбонізації економіки, зниження витрат та цін споживання електричної енергії (щодо систем накопичення енергії) (див. Бюлетень № 225).

Проект 04.02.2020 повернутий на доопрацювання ініціатору внесення.

Проект 2505 від 28.11.2019 (Президент України) про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо будівництва лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Визначений Президентом України як невідкладний.

Прийнятий за основу та в цілому 06.12.2019 та невдовзі підписаний Президентом України.

Проект 2508 від 28.11.2019 (Задорожний М. М., Пуртова А. А. + 2) про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання цифровізації та інвестиційної привабливості підприємств легкої промисловості.

Проект 2509 від 28.11.2019 (Задорожний М. М., Пуртова А. А. + 2) про внесення змін до Митного тарифу України, затвердженого Законом України «Про Митний тариф України» щодо оптимізації ставок ввізного мита на текстильні матеріали.

 Поділитися