MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Окупований Крим: 45 зниклих безвісти, доля 15 досі невідома

14.07.2020   
ХПГ-інформ
«На очах близьких людину затримують правоохоронці у формі – агенти держави – і потім вона зникає для всіх: її немає в СІЗО, відділку поліції чи в суді, немає в лікарнях, вона не з’являється дома», – каже заступниця постійного представника президента в АРК Таміла Ташева.

За даними громадської організації Крим SOS, на території Криму за шість років російської окупації 45 осіб зникли безвісти, доля 15 з них досі невідома, – нагадує Представництво Президента України в АРК у фейсбуку.

Одним з найтяжчих злочинів, який вчиняє окупант, створюючи атмосферу страху, залякуючи родичів та друзів зниклого, назвала насильницькі зникнення заступниця Постійного Представника Президента України в АР Крим Таміла Ташева. Такі злочини Росія вчиняє як на своїх територіях, коли тисячі людей у Чечні стали жертвами насильницьких зникнень, так і на окупованих нею територіях.

Таміла Ташева (фото: Радіо Свобода)


«Уявіть, що на очах близьких людину затримують правоохоронці у формі – агенти держави – і потім вона зникає для всіх: її немає в СІЗО, відділку поліції чи в суді, немає в лікарнях, вона не з’являється дома. І така невідомість може тривати місяці і роки», – каже Ташева.

Задача держави – документувати випадки насильницьких зникнень, у рамках повноважень здійснювати розслідування та залучати міжнародні організації до розшуку, одночасно підтримуючи родичів зниклих безвісти, що може полягати не тільки в матеріальній допомозі, а й у психологічній підтримці та постійному доступі до інформації про стан розслідування.

«Ми маємо пам’ятати про імена всіх жертв насильницьких зникнень на наших територіях, адже за цифрами 45 та 15 стоять реальні люди, сльози та сподівання десятків і тисяч людей», – наголошує Ташева.

Ось імена кримчан, про долю яких нічого невідомо: Валерій Ващук, Іван Бондарець, Василь Черниш, Тимур Шаймарданов, Сейран Зінедінов, Іслям Джеппаров, Джевдет Іслямов, Ескендер Апселямов, Федір Костенко, Мухтар Арісланов, Арлен Терехов, Руслан Ганієв, Арсен Алієв, Ескендер Ібраімов, Ервін Ібрагімов.

У повідомленні на сторінці Представництва Президента також ідеться, що зараз кабмін формує Комісію з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. З початком роботи Комісії Представництво планує порушувати питання насильницьких зникнень, що відбувалися протягом періоду окупації на території АРК та міста Севастополя.


Нагадаємо, Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерреш опублікував другу доповідь про ситуацію з правами людини у Криму, анексованому Росією в 2014 році. У доповіді зокрема йшлося про тортури та жорстоке поводження з боку ФСБ РФ та інших правоохоронних органів, порушення прав затриманих, у тому числі систематичні побиття, безпідставні особисті обшукування, відмови у побаченнях із родичами та адвокатами, в отримання російського громадянства під тиском.

2 липня Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет, презентуючи доповідь, що стосувалася Венесуели, Нікарагуа та Криму, заявила, що порушення людських прав у Криму, анексованому Російською Федерацією, тривають. Зокрема йдеться про тортури та обмеження свободи слова.

Окупація Криму

Захоплення Криму російськими військами розпочалося 20 лютого 2014 року. Окупанти, що висадилися на півострові, не мали розпізнавальних знаків і відомі як «зелені чоловічки» (у російському інформаційному просторі їх називають «ввічливими людьми»). «Ввічливі люди» захопили сімферопольський аеропорт, Керченську паромну переправу, інші стратегічні об’єкти.

1 березня самопроголошений глава Ради міністрів АРК С. Аксьонов звернувся до президента РФ В. Путіна про надання сприяння у забезпеченні миру і спокою на території Автономної Республіки Крим. Того ж дня Держдума РФ проголосувала за введення військ на територію України.

16 березня у Криму відбувся «референдум» про статус півострова. За результатами «референдуму», які не визнали ні Україна, ні Європейський Союз, ні США, Росія включила Крим до свого складу – 18 березня Путін оголосив про приєднання Криму до РФ.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними та засудили дії Російської Федерації. Країни Заходу запровадили економічні санкції.

Росія заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливости».

 Поділитися