MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звернення політв’язнів до керівництва держави у зв’язку з протидією поширенню COVID-19 у пенітенціарних установахCOVID-19: КЗК видає подальшу заявуУ Кропивницькій колонії № 6 від СOVID-19 помер в’язеньТестування у в’язницях, амністія та умовно-дострокове звільнення. Чи будуть?Міжнародні інструкції та рекомендації щодо запобігання і контролю над COVID-19 у в’язницяхОнлайн-дискусія «Проблематика відбування кримінальних покарань в Україні»Запобігання поширенню COVID-19 в пенітенціарних установах очима ув’язненихЧи готова кримінально-виконавча система України до протидії коронавірусу?Необхідні невідкладні заходи для запобігання поширенню COVID-19 в пенітенціарних установахПро реакцію на статтю «Коронавірусу в тюрмах немає. Але він є»Коронавірусу в тюрмах немає. Але він є (оновлене)Заходи проти поширення епідемії COVID-19 в пенітенціарних установах УкраїниПро заходи, що здійснюються для запобігання COVID-19 в установі, де перебуваєте ви або близька вам людина (ОПИТУВАЛЬНИК)Загальні настанови та рекомендації щодо запобігання та контролю над поширенням COVID-19 у в’язницяхНаказ про затвердження плану протиепідемічних заходів у місцях несвободиДва нормативні акти щодо карантину в місцях несвободиCOVID-19: Випуск Комітету Ради Європи із запобігання катуванням та поганому поводженню «Виклад принципів відносно поводження з людьми, позбавленими волі»Звернення європейських НУО щодо COVID-19 у тюрмахУряд має захистити від коронавірусу місця несвободиРеформа кримінально-виконавчої медицини: генпрокурор вимагає від прем’єр-міністра негайного втручання

Не віримо офіційній статистиці: 25 політв’язнів вимагають прийняти закон про амністію для протидії Covid-19

16.07.2020   
Денис Волоха
Політв’язні часів СРСР та сучасної України звернулися до Президента та Верховної Ради з вимогою повторно розглянути законопроекти про амністію та умовно-дострокове звільнення для запобігання коронавірусу в тюрмах.

Політв’язні часів СРСР та сучасної України звернулися до Президента та Верховної Ради з вимогою повторно розглянути законопроекти про амністію та умовно-дострокове звільнення для запобігання коронавірусу в місцях позбавлення волі.

Сьогодні на сайті Харківської правозахисної групи було опубліковано спільне звернення політв’язнів щодо протидії Covid-19 у пенітенціарних установах.

У ньому критикуються офіційні дані про кількість хворих у тюрмах, які публікує Департамент з питань виконання кримінальних покарань Мін’юсту. «Не може такого бути, що захворіли лише 4 в’язні, 6 медичних працівників та 27 працівників персоналу установ — загалом 37 людей, з яких одужали 32. При цьому проведено лише 633 тести».

Звернення підписали як радянські дисиденти Мустафа Джемілєв, Йосиф Зісельс, Мирослав Маринович, так політв’язні, яких утримувала сучасна Росія, — Олег Сенцов, Володимир Балух, Станіслав Асєєв та інші.

У зверненні згадується випадок із Дарницьким інтернатом, у якому після проведення масового тестування виявили 81-го інфікованого Covid-19, а також критикується небажання ухвалювати законопроекти 3396 (про амністію) та 3397 (про умовно-дострокове звільнення) через нібито їхню непопулярність.

«Складається враження, що у тих, хто приймає рішення, немає жодного розуміння, яку велику загрозу несе сплеск коронавірусу в пенітенціарних установах — не тільки для в’язнів та персоналу, а й для населення тих місцевостей, де установи знаходяться», — зазначають політв’язні.

Підписанти звернення вимагають почати проводити тестування ув’язнених та персоналу тюрем, а також заново розглянути законопроекти 3396 та 3397.

Раніше з вимогами прийняти законопроект про амністію зверталися правозахисники, журналісти, письменники, а також представники мистецької спільноти.

У червні комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності відхилив законопроект 3396 та відправив на доопрацювання 3397.


Публікація підготовлена за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Погляди, висловлені в цій публікації, належать авторам і можуть не збігатися з офіційною позицією Міжнародного фонду «Відродження»


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися