MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Білорусь: Слідчий комітет зв’язав справи опозиціонерів та затриманих бойовиківЧастина затриманих у Білорусі бойовиків воювала на ДонбасіБілорусь: Під час протестів затримали більше ніж 300 людейНа святкуванні Дня Волі в Білорусі затримали більш ніж 120 людейУ Білорусі відбулися сутички з силовиками. Є затримані та пораненіУкраїнського журналіста побили в МінськуБілорусь: Стрілянина, вибухи, барикади. Загинув протестувальникПрипинити поліцейське насильство в Білорусі! (Заява УГСПЛ і ХПГ)Білорусь: Третій день протестівВідкрита заява правозахисних та громадських організацій України щодо затримання українських громадян в МінськуБілорусь: Четвертий день протестів. Ще один загиблий. Затримано українських правозахисниківБілорусь: Протести триваютьБілорусь: Головні події 14 серпняЗатриманих у Білорусі українських правозахисників звільнили

Спільна заява Міжнародного ПЕН-клубу та Білоруського ПЕН-центру

07.08.2020   
ХПГ-інформ

Міжнародний ПЕН-клуб, Білоруський ПЕН-центр і 23 інші ПЕН-центри надзвичайно занепокоєні систематичними порушеннями права на свободу висловлювання та інших прав людини, без яких неможлива демократична участь політичних опонентів і всіх незгодних у президентських виборах, які відбудуться в Білорусі 9 серпня 2020 року, – повідомляє Білоруський ПЕН-центр на своєму сайті.

«Більше ніж 20 в’язнів білоруських тюрем на сьогодні визнані політичними ув’язненими, – заявила голова Білоруського ПЕН-центру Світлана Алєксієвич. – Серед них – блогери та журналісти, меценати культури, ті, хто у 2020 році пробудили білоруське суспільство, уперше за 26 років створивши серйозну конкуренцію авторитарному режиму Олександра Лукашенка. Сьогодні білоруські письменники стають поряд з народом, бо історія створюється на вулицях і площах, а не за столами. Білоруський ПЕН-центр вимагає від білоруської влади негайного звільнення всіх політичних в’язнів. Ми закликаємо до поваги до свободи слова та інших політичних прав і висловлюємо надію на вільні та прозорі вибори 9 серпня в Білорусі».

За інформацією правозахисного центру «Весна» та Білоруського Гельсінського комітету, з 6 травня по 31 липня 2020 року 204 політичні активісти, журналісти, блогери та учасники мирних зборів отримали адміністративні арешти загалом 2 937 днів відповідно до адміністративного законодавства, яке зазвичай використовується для політичного переслідування. І це без урахування чисельних штрафів. Майже проти 30 людей порушені кримінальні справи за фальшованими обвинуваченнями в економічних злочинах або в організації масових заворушень. Серед них блогер Сергій Тихоновський, який планував балотуватися у президенти як «кандидат протесту», а також інші блогери, які його підтримали. Згідно з надійними звістками, Тихоновський утримується в нелюдських умовах.

Сергій Тихоновський (фото Радіо Свобода)


Також серед політв’язнів – журналіст і політик Павло Северинець, лавреат літературної премії імені Алеся Адамовича 2007 року та премії імені Францішка Аляхновича 2014 року. Він був затриманий біля свого дому після участи у передвиборчому пікеті 7 червня 2020 року і тепер відбуває кілька адміністративних арештів, що призначаються один по однім. Його обвинувачують зокрема в порушенні правил організації та проведення зборів.

Павло Северинець (фото: Белсат)


 «Ми вельми занепокоєні умовами утримання Павла Северинця та Сергія Тихоновського, – заявив Саліл Трипаті, голова Комітету „Письменники в ув’язненні“. – Наприклад, після арешту Павло Северинець перебував в одиночній камері, йому не давали бачитися з адвокатом та отримувати передачі від рідних. Особливо нас непокоїть повідомлення про те, що Северинець зазнає жорстокого та нелюдського поводження, яке серед іншого включає позбавлення сну та незадоволення головних гігієнічних потреб, позбавлення можливости займатися спортом и носити достойний одяг. Павло Северинець має бути визволений без заперечення та без додаткових затримок, а обвинувачення в жорстокому поводження з ним мають бути невідкладно та ефективно розслідувані».

18 червня були затримані кандидат у президенти Віктор Бабарико, філантроп і колишній генеральний директор «Білгазпромбанку», і його син Едуард Бабарико, який очолював платформи Улей і MolaMola. Віктор був великим прихильником білоруського мистецтва та літератури, а Едуард через платформи, які він очолював, відігравав важливу роль у підтримці незалежних культурницьких проєктів.

Едуард і Віктор Бабарики (фото: Влад Гридін, Радіо Свобода)


Арешт претендентів на пост Президента та їхніх прихильників викликав масові акції протесту, під час яких люди вимагали припинити 20-річне керування Лукашенка, звільнити політв’язнів і провести чесні вибори. Під час цих протестів співробітники силових структур побили кількох журналістів и не менш ніж 62 журналісти були затримані тільки за те, що виконували свій професійний обов’язок. Наприклад, журналісту «Радіо Свобода» Антону Трофимовичу під час затримання 15 липня розбили ніс; проти Ігора Лосика, адміністратора телеканалу «Білорусь головного мозку» й білоруського консультанта «Радіо Свобода», який перебуває в тюрмі КДБ з 25 червня, була порушена кримінальна справа за обвинуваченням в організації масових заворушень.

Антон Трофимович після затримання (фото: Радіо Свобода)


Репресії проти незгодних також не обмежені гучними справами, безпосередніми політичними опонентами та журналістами, але розповсюджуються на будь-кого, хто висловлює критику влади: від музейних гідів до музик, телеведучих і багатьої інших спеціялістів, які втратили роботу, бо наважилися критикувати владу.

Ігор Лосік (фото: Радіо Свобода)


 «Зрозуміло, що, коли політичних опонентів саджають у тюрму, коли журналістів заарештовують за інформацію про акції протесту та політичні події, а звичайних громадян карають за мирне висловлювання своїх поглядів, вільні й чесні вибори неможливі, – сказав Емануель Пере, голова Комітету „Письменники за мир“. – Білоруська влада повинна припинити переслідування за політичними мотивами та зняти всі перешкоди демократичним процесам».

Заяву підписали:

Міжнародний ПЕН-клуб
Білоруський ПЕН-центр
ПЕН Бразилії
ПЕН Чехії
ПЕН Данії
ПЕН Англії
ПЕН Естонії
ПЕН Ефіопії
ПЕН Франції
ПЕН Німеччини
Незалежний ПЕН Китаю
ПЕН Нової Зеландії
ПЕН Америки
ПЕН Бангладеш
ПЕН Хорватії
ПЕН Нідерландів
ПЕН Норвегії
ПЕН Французької Швейцарії
ПЕН Туреччини
ПЕН України
ПЕН Зімбабве
ПЕН Польщі
ПЕН Румунії
ПЕН Сан-Мігель-де-Альєнде
Шведський ПЕН

 Поділитися