MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Швидка так і не приїхалаКоментар Харківської правозахисної групи до Сьомої періодичної доповіді України про виконання положень Конвенції ООН проти катувань та нелюдяного або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання (2-ге видання, виправлене та доповнене)Рефлексії з приводу коментаря Харківської правозахисної групи (ХПГ) до Сьомої періодичної доповіді України про виконання положень Конвенції ООН проти катувань та нелюдяного або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання«Довічно важливо». Науково-практична частина (Харків)«Довічно важливо». Науково-практична частина (Київ)Мистецько-науково-практичний проєкт «Довічно важливо»«Довічно важливо». Загальна ситуаціяСтрата в розстрочку. Необхідна процедура виправлення судових помилокЗвернення Української Гельсінської Спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи щодо звільнення Володимира ПанасенкаЧому Україна рухається в ЄС, а судді і прокурори залишаються в радянському минулому?!Панельна дискусія «Право на справедливий суд» у рамках Docudays UAРешение ЕСПЧ по делу Петухова против Украины (№ 2)ЄСПЛ: система довічного покарання в Україні порушує права людиниВрятувати ногу А.Врятувати ногу А.: у тюремній лікарні не оперують, цивільна не приймаєПраво знати: ув’язненим не кажуть про діагнози

Загибель засудженого у Кропивницькому – прокуратура почала розслідування

27.08.2020   
ХПГ-інформ
Чоловік обпалив руки і ноги. Швидка не приїхала. В медичній частині колонії має бути власна спецтехніка, вважають у Центрі екстреної медичної допомоги Кропивницького.

Прокуратура Кіровоградської області розпочала кримінальне провадження щодо смерті засудженого ДУ «Кропивницька виправна колонія», який отримав значні опіки на виробництві. Крім того, розслідують факт неналежного надання медиками екстреної допомоги. 

Як ми повідомляли, 21 серпня у Кропивницькій виправній колонії № 6 загинув засуджений. Він звернувся до медичної частини увечері 12 серпня з опіками рук і ніг. Чоловік пояснив, що отримав травми із власної необережності на виробництві паливних брикетів. Адміністрація колонії викликала швидку, але машина так і не приїхала: диспетчер та черговий старший лікар зміни КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Кіровоградській області Кіровоградської обласної ради» вирішили не надсилати карету швидкої до колонії.

Постраждалого відвезли до лікарні на автомобілі одного із співробітників установи виконання покарань. 14 серпня чоловіку зробили операцію, але за тиждень він помер.

Коментуючи ситуацію «Суспільному», керівник Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Кропивницького Олександр Ярошенко зазначив: «За штатним розписом, у колонії є медична служба, вона складається із керівника та лікарів. Має бути спецтехніка, яка зможе доправляти хворих до лікарні. Ми вчинили вірно. У засудженого не було травматичного шоку, 30% опіків. Медична служба колонії мала б надати першу допомогу, а не чекати на „швидку“. Пишуть, що відвезли травмованого у лікарню працівники колонії на власному транспорті. Де їхня спецтехніка?» Крім того, він додав, що на момент виклику вільних карет швидкої не було.

Правозахисники неодноразово вказували на вкрай низьку укомплектованість в’язничної медичної служби, персоналом і, особливо, обладнанням, в тому числі спеціальним транспортом. Перевезення хворих засуджених зазвичай відбувається в настільки поганих умовах, що воно неодноразово визнавалось ЄСПЛ порушенням права не бути підданим нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню.


4 червня у Кропивницькій колонії №6 в’язень помер від COVID-19.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися