MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

РФ: Кримчан засуджено до тривалих строків ув’язненняКрим: Проти активістів порушено справу «про недоносництво»Крим: Знову обшуки у кримських татарКрим: Обшуки в сімох кримськотатарських господахКрим: Знову трус у кримськотатарській господіКрим: Присуд стосовно Делявера Гафарова залишили чиннимКрим: Повідомлено про засудження кримського татарина за участь у батальйоні ім. Н. ЧелебіджиханаКрим: Підконтрольний Кремлю суд залишив вирок щодо Февзі Саганджі чиннимКрим: Підконтрольний Кремлю суд засудив чоловіка до 10,5 років колоніїКрим останніми днями (19.03.–26.03.2018)Крим останніми днями (08.03.–16.03.2018)Крим останніми днями (01.03.–06.03.2018)Фігуранти ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» – політв’язніКрим останніми днями (14.02.–19.02.2018)Крим останніми днями (07.02–13.02.2018)Крим останніми днями (31.01.–06.02.2018)Крим останніми днями (24.01.–30.01.2018)У Криму відбулися хатні труси у двох кримських татар (ОНОВЛЕНО)Володимирові Балуху не надають медичної допомоги

Front Line Defenders: Негайно звільнити Сервера Мустафаєва!

25.09.2020   
Організація Front Line Defenders, що захищає правозахисників, які перебувають у небезпеці, повторно закликає російську владу скасувати обвинувальний вирок Серверу Мустафаєву та сприяти негайному звільненню правозахисника.

16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив правозахисника Сервера Мустафаєва до 14 років колонії суворого режиму за обвинуваченням в участі в терористичній організації, а також у «приготуванні до насильницького захоплення влади».

Організація Front Line Defenders, що захищає правозахисників, які перебувають у небезпеці, повторно закликає російську владу скасувати обвинувальний вирок Серверу Мустафаєву та сприяти негайному звільненню правозахисника.

Сервер Мустафаєв (архівне фото)


Сервер Мустафаєв – кримськотатарський правозахисник і координатор «Кримської солідарности», громадського об’єднання, створеного після анексії Криму Російською Федерацією. «Кримська солідарність», створена родичами та адвокатами ув’язнених, які зазнали переслідування з політичних мотивів, проводить моніторинг порушень прав людини та моніторинг судових процесів, надає юридичну та фінансову допомогу родинам ув’язнених. Діяльність «Кримської солідарности» переважно направлена на підтримку кримськотатарської громади, яка була піддана найбільшому тискові з боку російської влади.

Сервера Мустафаєва затримали 22 травня 2018 року в його домі в Бахчисараї. Перед затриманням у домі був проведений обшук, наслідком якого було вилучення техніки й документів. Адвоката до Мустафаєва під час трусу не допустили.

16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону визнав Сервера Мустафаєва винним в участі в ісламській партії Хізб ут-Тахрір (ч. 2 ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ), приготуванні до насильницького захоплення влади (ст. 278 КК РФ) і засудив до 14 років ув’язнення в колонії суворого режиму та обмеження деяких прав и свобод на один рік після закінчення терміну ув’язнення. Обмеження містять заборону на виїзд за межі Криму та обов’язок регулярно приходити для реєстрації в поліцію.

У 2003 році Хізб ут-Тахрір була визнана терористичною організацією в Росії, але не заборонена в Україні та більшості інших європейських країн.

У ході судового розгляду у справі Мустафаєва й семи інших обвинувачених були численні порушення права підсудних на захист, а також порушення процесуальних норм, а саме: відмова в розгляді клопотань, відмова в розгляді відводу суддів та прокурорів, відмова в допиті свідків та випровадження обвинувачуваного із зали за порушення порядку, якого він не вчиняв.

11 серпня 2020 року, коли суддя відмовив стороні захисту в допиті свідків, Сервер Мустафаєв мовчки підняв руку для того, щоб опротестувати рішення суду. У відповідь на це суддя несподівано оголосив, що Мустафаєв має бути випроваджений із судової зали до завершення судового слідства: «Враховуючи численні порушення регламенту судового засідання з боку підсудного Мустафаєва, марність ужитих судом заходів зі спонукання до порядку в судовому засіданні, перебивання головуючого випровадити підсудного Мустафаєва до кінця судового слідства».

У судовому засіданні 24 серпня 2020 року, коли суддя спитав, чи збираються Мустафаєв та інші підсудні складати свідчення, обвинувачені та їхні адвокати попросили суд у першу чергу розглянути їхні численні клопотання. Суддя визнав цю відповідь за відмову та оголосив перехід до змагання сторін. На ділі суд не дав обвинуваченим можливости виступити зі свідченнями.

Адвокати Сервера Мустафаєва підкреслюють, що немає жодних доказів, що правозахисник скоїв будь-які терористичні чи насильницькі дії. Amnesty International і російський Правозахисний центр «Меморіял» визнали Сервера Мустафаєва в’язнем сумління.

Перед оголошенням вироку суду, 15 вересня, мама Сервера Мустафаєва виступила в Бахчисараї з одиночним пікетом проти переслідування сина. Після цього її також почали переслідувати – 22 вересня проти неї порушили дві адміністративні справи. Їй інкримінують порушення правил проведення масового публічного заходу та порушення правил карантину, що забороняє проведення масових публічних заходів, попри те, що вона була одна на пікеті.

Організація Front Line Defenders глибоко занепокоєна рішенням Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону засудити правозахисника Сервера Мустафаєва до 14 років колонії суворого режиму. Front Line Defenders вважає це рішення явним зловживанням у застосуванні антитерористичного законодавства, спрямованим на переслідування та страхання правозахисників, що працюють у Криму. Front Line Defenders повторно закликає російську владу скасувати обвинувальний вирок Серверу Мустафаєву та сприяти негайному звільненню правозахисника.

Front Line Defenders закликає російську владу:

• Скасувати присуд Серверу Мустафаєву, негайно та без застереження звільнити правозахисника, адже Front Line Defenders вважає, що судовий вирок пов’язаний виключно з його мирною та законною роботою із захисту прав людини;

• Зняти всі обвинувачення з матері Сервера Мустафаєва, оскільки, на думку Front Line Defenders, вони пов’язані з тим, що вона скористалася зі свого законного права на мирний протест;

• Гарантувати, що всі правозахисники у Криму мають можливість здійснювати свою законну правозахисну діяльність за будь-яких обставин без обмежень і без страху помсти, у тому числі й без ризику судового переслідування.

 Поділитися