MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Воєнні злочини на Донбасі (червень–вересень 2020 року)

21.10.2020   
У четвер, 22 жовтня, о 15:00 ГО Truth Hounds, організація-учасниця CivilM+, представить звіт про воєнні злочини на Донбасі (червень–вересень 2020 року). Онлайн-трансляція буде доступна на фейсбук-сторінці організації.

У четвер, 22 жовтня, о 15:00 ГО Truth Hounds, організація-учасниця CivilM+, представить звіт про воєнні злочини на Донбасі (червень–вересень 2020 року). Онлайн-трансляція буде доступна на фейсбук-сторінці організації.


Truth Hounds оприлюднить звіт про воєнні злочини та інші порушення прав людини у прифронтових районах Донецької та Луганської областей

Представники ГО Truth Hounds розкажуть про віднайдені й задокументовані епізоди скоєння воєнних злочинів, що трапились у 2014–2020 роках. Також вони поділяться інформацією про гуманітарну ситуацію та стан дотримання прав людини у зоні бойових дій.

Автори звіту з 17 червня по 21 вересня 2020 року особисто відвідували ймовірні місця злочинів уздовж лінії зіткнення з боку підконтрольної уряду України території, спілкувалися з безпосередніми свідками подій і потерпілими. За результатами місій експерти ГО Truth Hounds проаналізували зібрані докази, ретельно дослідили інформацію, у тому числі з використанням даних із відкритих джерел, і дали необхідну й обґрунтовану кваліфікацію встановленим фактам. Ці знахідки було оформлено в окремі подання, які ГО Truth Hounds передали до Офісу Генерального прокурора України в рамках співпраці. Про неї, а також інші особливості роботи з кейсами воєнних злочинів зможуть розповісти представники прокуратури, що також будуть присутні на заході.

«За 30 днів документування наші експерти відвідали 20 населених пунктів уздовж лінії розмежування. Інтерв’ю зі свідками тривали від пів години до кількох годин із перервами. Ми опитали 100 свідків порушень норм ведення збройних конфліктів і провели класифікацію воєнних злочинів: свідчення були проаналізовані з використанням Статуту МКС, Елементів злочину МКС, Кримінального кодексу України та відповідних норм права та оформлені у відповідні подання до органів прокуратури», – зазначає директор Truth Hounds Роман Авраменко.

Представлені у звіті факти воєнних злочинів не обмежуються хронологічними рамками польових місій. Так, документаторам вдалося реконструювати обстріл 1 лютого 2015 року в селищі Новотошківське Донецької області й ідентифікувати ймовірних винуватців атаки. Територію, звідки відкрили мінометний вогонь по цивільних, на момент обстрілу контролювала так звана «група Призрак». Раніше цей обстріл, внаслідок якого загинула одна й отримали поранення кілька осіб, не потрапляв у фокус уваги правоохоронних органів.

Також експерти ГО Truth Hounds дослідили та кваліфікували як воєнний злочин кілька фактів незаконного затримання, катування й убивства цивільних осіб в Донецьку та в смт Щотове, що розташоване на території так званої «ЛНР».

Серед спікерів пресконференції – Роман Авраменко, виконавчий директор ГО Truth Hounds, представники Посольства Королівства Нідерландів, працівники Офісу Генерального прокурора України, члени ГО «Женевський заклик».

22 жовтня 2020 року, початок о 15:00
вулиця Хрещатик, 7/11
Конференц-центр ADMIRAL HALL
2 поверх

Контакти відповідальної особи: +380 67 236 77 27

Для довідки:

ГО Truth Hounds (www.truth-hounds.org) – це команда досвідчених фахівців із прав людини, що документують воєнні злочини та злочини проти людства в контексті конфліктів із 2014 року. Truth Hounds борються проти безкарності за міжнародні злочини та грубі порушення прав людини шляхом розслідування, документації, моніторингу, адвокації й розв’язання проблем в інтересах вразливих груп. За час діяльності організації Truth Hounds підготували п’ять великих подань до Міжнародного кримінального суду.

 Поділитися