MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Загибель засудженого у Кропивницькому – прокуратура почала розслідуванняШвидка так і не приїхалаКоментар Харківської правозахисної групи до Сьомої періодичної доповіді України про виконання положень Конвенції ООН проти катувань та нелюдяного або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання (2-ге видання, виправлене та доповнене)Рефлексії з приводу коментаря Харківської правозахисної групи (ХПГ) до Сьомої періодичної доповіді України про виконання положень Конвенції ООН проти катувань та нелюдяного або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання«Довічно важливо». Науково-практична частина (Харків)«Довічно важливо». Науково-практична частина (Київ)Мистецько-науково-практичний проєкт «Довічно важливо»«Довічно важливо». Загальна ситуаціяСтрата в розстрочку. Необхідна процедура виправлення судових помилокЗвернення Української Гельсінської Спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи щодо звільнення Володимира ПанасенкаЧому Україна рухається в ЄС, а судді і прокурори залишаються в радянському минулому?!Панельна дискусія «Право на справедливий суд» у рамках Docudays UAРешение ЕСПЧ по делу Петухова против Украины (№ 2)ЄСПЛ: система довічного покарання в Україні порушує права людиниВрятувати ногу А.: у тюремній лікарні не оперують, цивільна не приймаєПраво знати: ув’язненим не кажуть про діагнози

Врятувати ногу А.

23.10.2020   
ХПГ-інформ
Облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок може призвести до гангрени. У А., засудженого Криворізької виправної колонії № 80, вже немає одного пальця на нозі, інші втратили чутливість, нога червоніє. До лікарні його не везуть.

...Облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок – хвороба тяжка: людині спочатку тяжко довго ходити, потім біль не відпускає навіть уночі. Артерії не пропускають кров. Ноги потроху німіють. З’являються почервоніння і виразки. Це може бути ознакою некрозу та гангрени. Тоді людину врятує лише ампутація.

У А., засудженого Криворізької виправної колонії №80, стадія захворювання зайшла вже далеко: немає одного пальця на нозі, інші втратили чутливість, нога червоніє. Лікаря в колонії немає. Фельдшер робить що може, але в умовах медичної частини виправного закладу може він небагато: хіба що дати антибіотики. До спеціалізованої лікарні чоловіка не вивозять.

– Фельдшер сам попередив А. про ризик ампутації, – розповідає адвокатка засудженого Таміла Беспала. – Але поки що відповідь начальника колонії – немає коштів. Це розповсюджена проблема. У мене є клієнти, які потрапляють до лікарень лише після того, як рідні надішлють чималі кошти. А що робити, коли засудженому допомоги немає звідки чекати?

Крім атеросклерозу, А. хворіє на ВІЛ, туберкульоз, гепатит. Це означає, що треба діяти негайно, гангрена може розвинутися дуже швидко, адже захисних механізмів у організму вже немає.

Хоча медична реформа пенітенціарної системи мала б уже завершуватися, ситуація, коли буцімто автономна медична частина колонії не має власного автомобіля і цілком покладається на допомогу адміністрації виправного закладу, типова для України. Правозахисники неодноразово вказували на вкрай низьку укомплектованість в’язничної медичної служби персоналом і, особливо, обладнанням, у тому числі спеціальним транспортом. Наприкінці серпня у Кропивницькій виправній колонії засуджений отримав опіки на виробництві. Швидка відмовилася їхати на виклик. Свого транспорту в медичній частині не було. В результаті постраждалого доправили до лікарні на автівці одного з працівників колонії. Чоловік помер у реанімації.


Медичну допомогу в закладах ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» правозахисники та Європейський суд часто описують як… катування та жорстоке поводження. Ми розповідали про засудженого Д., у якого в серпні 2018 року почала боліти й терпнути нога, на ній з’явилися абсцеси. Спочатку поставили помилковий діагноз і лікували флегмону. Потім, коли зрозуміли, що справа в серцево-судинній недостатності та ішемії нижніх кінцівок, довго не могли знайти судинного хірурга для консультації. Почалася гангрена. Вже з почорнілими пальцями, його доправили до лікарні, де він за два дні помер.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися