MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим останнім часом (05.07.–13.07.2018)

13.07.2018   
ХПГ-інформ
Про катування у ФСБ Ахтема Мустафаєва, голодування Емір-Усеїна Куку в СІЗО в Ростові-на-Дону, стан Володимира Балуха, вирок «диверсанту» Євгенові Панову, розслідування адвоката Миколи Полозова обставин смерті Веджіє Кашка тощо.

Про катування у ФСБ Ахтема Мустафаєва, голодування Емір-Усеїна Куку в СІЗО в Ростові-на-Дону, стан Володимира Балуха, вирок «диверсанту» Євгенові Панову, розслідування адвоката Миколи Полозова обставин смерті Веджіє Кашка тощо.


05.07.2018 сайт «15 минут» (тепер ATR – ред.) повідомив, посилаючись на громадське об’єднання «Крымская солидарность», що на передодні адвокат Едем Семедляєв відвідав у психіатричній лікарні Сімферополя громадського журналіста Нарімана Мемедемінова, якого помістили туди проти волі для стаціонарної психіатричної експертизи.

«Настрій у нього нормальний, бойовий. Він готовий доводити, що він невинуватий, що психічно нормальний, хоча це дуже сильно його пригнічує, що він взагалі повинен проходити дану експертизу», – розповів адвокат.

Як каже Семедляєв, з Мемедеміновим практично щодня спілкуються психіатри, проте не розуміють, чому його взагалі відправили на цю експертизу, адже він абсолютно здорова людина.

«Він каже, що претензій ні до кого не має – ні до лікарів, ні до тої охорони, яка його там охороняє. Має претензії до законодавства. Саме до того, що законодавство Російської Федерації мусульман, кримських татар вважає за терористів, а якщо терорист, виходить, психічно ненормальний, і йому треба проводити психіатричну експертизу. Це його дуже сильно обурює. Він готовий доводити, що він нормальний і адекватний», – додав Семедляєв.

Архівне фото Антона Наумлюка (RFE/RL)

Нагадаємо, 22 березня ФСБ РФ провела хатній трус в с. Холмівці у громадського журналіста Нарімана Мемедемінова. Силовики зламали двері, поводилися брутально. Як стало відомо пізніше, проти Мемедемінова порушили кримінальну справу за статтею про заклики до здійснення теракту. Як каже дружина журналіста, справу порушили за публікації в YouTube 2013–2014 років. 28 червня кримського татарина помістили до психіатричної лікарні на 20 днів.


Кримського татарина Ахтема Мустафаєва, в якого 28 червня пройшов хатній трус, після затримання катували співробітники ФСБ РФ. Про це в коментарі телеканалу ATR розповів правозахисник Абдурешит Джеппаров. Про це 06.07.2018 повідомив сайт «15 минут».

«Його били, били по-всякому: по нирках, у печінку, в пах, били по потилиці. Були десятки ударів. Йому скотчем обтягнули в лобній частині мішок і при цьому казали, що зараз наллють туди води й примкнуть електричний струм. При цьому вони казали „Розповідай“ і били. (…) Він мені сказав, що найстрашніше не біль, а те, що на голові мішок, і ти не знаєш, що буде з тобою за хвилину», – каже Джеппаров.

Відомо, що Ахтем Мустафаєв багато років працює водієм Сафінар Джемілєвої – дружини Уповноваженого Президента України з питань кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Зараз відомо, що Мустафаєв залишив окупований Крим і подався до Києва.

10.07.2018 в Києві відбулася прес-конференція, на якій Ахтем Мустафаєв розповів подробиці свого затримання, – повідомив сайт «Крым.Реалии». Зокрема Мустафаєв сказав, що його затримали, коли він збирався від’їхати на авті від будинку родини Джемілєвих.

«Я побачив людей у військовій формі без розпізнавальних відмін. Вони схопили за ручку, я автоматично зачинив двері. Вони почали спрямовувати на мене вогнепальну зброю, пістолети. Я був вимушений вийти зі своєї машини. Тоді вони мене скрутили, надягли на мене наручники, кинули в автомобіль „Мерседес Спрінтер“, надягли мішок на голову», – розповів Мустафаєв.

Фото: Сергій Нужненко (RFE/RL)

Приблизно за півгодини його привезли до невідомого йому приміщення, здогадно, підвалу. Посадили на стілець, зняли мішок з голови. Мустафаєв побачив у приміщенні трьох людей, їхні обличчя були сховані під балаклавами. Їх цікавило, наскільки часто Мусафаєв буває на материковій Україні та з ким зустрічається.

«Вони продовжували питати, з ким я ще спілкувався. Тільки я відповів, що не пам’ятаю, мені завдали удару в область огруддя, також ударили ззаду по потилиці. Били руками. Допит тривав, мене знову питали про зв’язки та про перебування в Україні. Якщо моя відповідь їм не подобалася, вони завдавали ударів, переважно в потиличну частину», – сказав Мустафаєв.

Питання, що йому задавали, стосувалися підпалу будинку кримського муфтія Еміралі Аблаєва, помічника Мустафи Джемілєва Ерола Веієва, а також підриву опор ЛЕП в Алушті.

«Мені погрожували, казали, що я не вийду звідти, що я загублюся назавжди», – сказав Мустафаєв.

Потому йому туго обв’язали голову скотчем, сказали стати навколішки і тримати руки за головою. В такій поставі його примусили пробути близько години. Після цього йому запропонували скласти угоду про співпрацю. Він написав і сказав на камеру все, що в нього просили, у тому числі те, що до нього не застосовували заходів фізичного впливу.

Щоби уникнути подальшого переслідування, Мустафаєв вирішив залишити територію Криму. Під час перетину адміністративного кордону з Херсонською областю співробітники російської прикордонної служби не перешкоджали його виїзду.

Два місяці тому після тяжкої хвороби померла дружина Ахтема Мустафаєва. В Бахчисараї в нього залишилася 13-річна дитина, яка зараз під опікою бабусі й дідуся.


09.07.2018 підконтрольний московській владі Верховний суд Криму виправдав 19-річного кримського татарина Сейтасана Асанова, якого обвинувачували в непокорі поліції. Про це, посилаючись на «Крымскую солидарность», повідомив сайт «15 минут». Суддя ухвалив виправдальний вирок, усі обвинувачення з Асанова були зняті.

Фото з сайту «15 минут»

Нагадаємо, ввечері 17 травня в сімферопольському мікрорайоні Акъ-мечеть традиційна акція «Запали вогник у своєму серці» до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу закінчилася масовими затриманнями. У відділі поліції в затриманих, серед яких були неповнолітні, взяли пояснення і зняли відбитки пальців, а потім усіх відпустили, крім Сейтасана Асанова, якого обвинуватили в непокорі поліції. Наступного дня в підконтрольнім московській владі Центральнім районнім суді Сімферополя відбулося засідання у справі затриманого. Після змагання сторін і допиту свідків суд виправдав кримського татарина через відсутність складу злочину. Тоді сторона обвинувачення подала апеляційну скаргу на рішення суду.


Етапування українського активіста Володимира Балуха, засудженого в Криму 5 липня цього року до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тисяч рублів, може стати для нього смертельним – Балух голодує вже більше ніж 110 днів. Про це 09.07.2018 повідомив сайт «Крым.Реалии», посилаючись на заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

«Транспортувати Балуха неможна. Будь-яке транспортування Балуха етапом для нього – смерть. Цього категорично робити неможна. Цими днями адвокати мають подати апеляцію на вирок. За процедурою він має місяць-півтора», – сказав Чийгоз.

Володимир Балух у суді з адвокатом Ольгою Дінзе і громадським захисником архієпископом Климентом, 22.06.2018 (фото з сайту «Крым.Реалии»)

Чийгоз каже, що Балух не має наміру припиняти голодування (яке розпочав 19 березня цього року – ред.), а стан його здоров’я «вкрай серйозний».

12.07.2018 сайт «Радіо Свобода» повідомив, посилаючись на Ахтема Чийгоза, що Балух продовжує перебувати в загальній камері сімферопольського СІЗО, що погано позначається на його здоров’ї у зв’язку з голодуванням, яке він тримає понад 115 днів.

«Зараз він перебуває в загальній камері, де понад 10 ув’язнених, і йому дуже складно – збивається режим. Це істотно ускладнює його спокій. З огляду на голодування, яке він продовжує тримати, йому бажаніше більш спокійна обстановка. Стан здоров’я залишається вкрай складним», – сказав Чийгоз.


Мати фігуранта севастопольської «справи Хизб ут-Тахрір» Нурі Примова – Раїме Примова – припинила голодування. Про це 09.07.2018 повідомив сайт «Крым.Реалии», посилаючись на координатора Кримської контактної групи з прав людини Абдурешита Джеппарова.

«Наскільки мені стало відомо, ввечері 3 липня Раїме Примова прийняла рішення все ж таки припинити голодування», – сказав Джеппаров.

Інформацію підтвердила кримськотатарська активістка, правозахисниця Лутфіє Зудієва. За її словами, станом на 8 липня Раїме Примова ще перебувала в лікарні.

Фото: «Крымская солидарность»

Нагадаємо, 20 червня 68-річна Раїме Примова, мати засудженого у вересні 2016 року до 5 років Нурі Примова, оголосила голодування з вимогою обміну сина. Раїме Примова – інвалід другої групи, в неї відсутня одна нирка, а також діагностовано захворювання печінки.


Правозахисника, фігуранта ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Еміра-Усеїна Куку вивезли з СІЗО Ростова-на-Дону (РФ). Про це 10.07.2018 повідомив сайт «Крым.Реалии», посилаючись на адвоката Сергія Локтєва, який у свою чергу посилається на співробітників СІЗО.

«Коли я прийшов до СІЗО, то мені відмовили в доступі до підзахисного, аргументувавши тим, що його увезли. Куди – мені не повідомили. Мною була подана заява з вимогою надати інформацію, де він перебуває, а також інформацію про його стан здоров’я. І якщо є необхідність, то надати йому медичну допомогу», – розповів Локтєв.

Фото: «Крымская солидарность»

За словами адвоката, 11 липня має відбутися чергове судове засідання, і «російські служби зобов’язані забезпечити його явку».

Пізніше стало відомо, що Куку вивозили з СІЗО на огляд до медичного закладу.

«Сказали, що його возили на медосвідування. У зв’язку з чим, відповідно, не пояснили. Я так розумію, що це пов’язано з голодуванням. Зараз він знову перебуває в СІЗО. У допуску до нього мені відмовили і причин не пояснили. Про стан його здоров’я мені також нічого не відомо», – розповів Сергій Локтєв.

Як сказав адвокат, він подав скаргу до обласної прокуратури на дії співробітників СІЗО через відмову допустити захисника до підсудного.

За 16 днів голодуванні Емір-Усеїн Куку схуд на 9 кілограмів. Про це 11.07.2018 повідомив сайт ATR, посилаючись на «Крымскую солидарность», яка в свою чергу цитує адвоката Едема Семедляєва.

«Емір-Усеїн тримає голодування зі свого дня народження, з 26 червня 2018 року. За ці 16 днів схуд на 9 кг. У середньому, втрачає 600 грамів на день. Перебуває в СІЗО–4 в одиночній камері під постійним відеонаглядом. Попри оголошене ним голодування, щодня йому приносять їжу й повсякдень зважують», – розповів адвокат.

11.07.2018 адвокат Локтєв розповів: «Стан його здоров’я задовільний. Він геть відмовився від уживання їжі, вживає лише воду. Глюкозу тощо він відмовляється отримувати. Скарг на стан здоров’я він не пред’являє», – передав сайт ATR із посиланням на «Крымскую солидарность».

11.07.2018 під час судового засідання у Військовому гарнізонному суді в Ростові-на-Дону Емір-Усеїн Куку передав свою письмову заяву про голодування, в якому виклав свої вимоги, – передає сайт ATR, посилаючись на «Крымскую солидарность», і наводить текст заяви:

«Я, Куку Емір-Усеїн Кемалович, 26.06.1976 року народження, громадянин України, кримський татарин, мусульманин, оголошую голодування (відмова від уживання їжі) з 26.06.2018 року до тих пір, поки не вирішиться питання зі звільненням політв’язнів у російських тюрмах, виправних колоніях, у кількості 70 людей (повний перелік указаний у Резолюції Європарламенту від 14.06.2018 року, а також наданий Уповноваженою з прав людини Верховної Ради України Денісовою Л. Л., правозахисною організацією Amnesty International Ukraine).

Крім того, я вимагаю припинити репресії проти кримських татар та інших вірних у Криму.

Цим голодуванням я висловлюю солідарність з Олегом Сенцовим, Володимиром Балухом, Олександром Шумковим, Станіславом Клихом, які оголосили голодування раніше.

26.06.2018».

Заява адресована президентові РФ В. В. Путіну, Генеральному прокурору РФ Ю. Я. Чайці, Генеральному консулу України в Ростові-на-Дону В. А. Москаленку.

Нагадаємо, 26 червня цього року Емір-Усеїн Куку розпочав голодування. Як написала його дружина Мер’єм Куку-Ашчі у Facebook, «це протест проти сфабрикованих справ щодо нього та інших несправедливо арештованих політичних в’язнів».

Як повідомлялося раніше, 12 лютого 2016 року після масових трусів і затримань підконтрольний московській владі Київський районний суд Сімферополя арештував Енвера Бекірова, Вадима Сірука, Мусліма Алієва та Емір-Усеїна Куку. Їх обвинувачують в участь в організації «Хізб ут-Тахрір», яка в РФ визнана терористичною й заборонена. 18 квітня затримали Рефата Алімова та Арсена Джеппарова.


13.07.2018 підконтрольний московській владі Верховний суд Криму засудив громадянина України Євгена Панова, обвинуваченого в підготовці диверсій на території півострова, до восьми років колонії суворого режиму. Про це повідомив сайт «Радіо Cвобода».

Фото: Антон Наумлюк, RFE/RL

Раніше, на судовому засіданні 9 липня, прокурор попросив для Панова покарання у вигляді позбавлення волі на строк 10 років і шість місяців у колонії суворого режиму.

Нагадаємо, 10 серпня 2016 року в ФСБ РФ заявили, що запобігли здійсненню терактів у Криму, які нібито готувала група українських диверсантів. Одним з організаторів ФСБ назвала Євгена Панова. Окрім Панова тоді затримали Андрія Захтея. Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО Лефортово, пізніше повернули до Криму.

Повідомлялося, що Захтей підписав досудову угоду зі слідством. У лютому його засудили до шести років і шести місяців колонії суворого режиму і штрафу 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень).


Адвокат Микола Полозов, який проводить незалежне розслідування обставин смерті ветерана кримськотатарського руху Веджіє Кашка, повідомив 11.07.2018 у Facebook, «що до сьогодні ані родичам загиблої, ані йому Слідчий комітет (РФ – ред.) так і не надав матеріалів дослідчої перевірки, в якій були здійснені як мінімум дві судово-медичні експертизи, які є основними доказами для слідства, які дозволяють знов і знов відмовляти в порушенні справи».

Адвокат пише, що результати експертизи отримати конче необхідно.

«Для того, щоби просунутися далі в розслідуванні смерті (можливо, вбивства) Веджіє Кашка, нам необхідно ознайомитися з цими експертизами, а також залучити незалежних спеціалістів і провести незалежну експертизу на основі перевірки відомостей медичного характеру, які є в матеріалі перевірки», – написав Полозов.

Веджіє Кашка

На думку адвоката, російська влада чудово це розуміє та використовує всі бюрократичні можливості для того, щоби ці матеріали не потрапили в руки адвоката й родичів померлої.

«Якщо російські силовики, які здійснювали 23 листопада 2017 року дуже жорстке затримання Бекира Дегерменджі, Асана Чапуха, Казіма Аметова, Руслана Трубача та Веджіє Кашка, у явно сфабрикованій проти активістів кримськотатарського національного руху кримінальній справі, не причетні до смерті Веджіє Кашка, тоді чому російські слідчі органи та прокуратура так ретельно приховують ці матеріали від рідних Веджіє Кашка та їхнього адвоката?», – питає Микола Полозов.

Адвокат повідомляє, що подав скаргу до Київського районного суду Сімферополя в порядку ст. 125 КПК РФ на незаконні дії (бездіяльність) слідчого у зв’язку з відмовою в наданні для ознайомлення матеріалів перевірки за фактом смерті Веджіє Кашка.

12.07.2018 на черговому судовому засіданні фігурантам «справи Веджіє Кашка» продовжили арешт до 15 вересня. Про це повідомив сайт телеканалу ATR, посилаючись на «Крымскую солидарность».

Фото з сайту atr.ua

Адвокати кримських татар неодноразово клопотали про заміни їм запобіжного заходу, бо у всіх політв’язнів за час перебування в СІЗО погіршився стан здоров’я.

Нагадаємо, 23 листопада минулого року ФСБ РФ спільно з МВС РФ затримала кримських татар Бекира Дегерменджі, Кязима Аметова, Асана Чапуха. Чоловіків звинувачують у вимаганні у громадянина Туреччини на ім’я Юсуф Айтан. Проте, як повідомляли ЗМІ, вони лише намагалися допомогти родині Веджіє Кашка повернути вкрадені цим чоловіком гроші. На думку першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, російські спецслужби використали турка, чи той сам пішов з ними на співпрацю, щоби таким чином запобігти повертанню боргу. У момент облави затримані були в кафе разом з Веджіє Кашка. Вони прийшли туди на прохання саме згаданого громадянина Туреччини, який напередодні пообіцяв повернути гроші. Під час затримання Веджіє Кашка стало зле. Її увезли на «швидкій». Дорогою до лікарні жінка померла.

 Поділитися