MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові ділилися досвідом взаємодії у протидії торгівлі людьми

25.11.2013   
Георгій Кобзар
21 листопада 2013 р. відбулась підсумкова конференція «Досвід поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в Харківській області».

21 листопада 2013 р. у Харківському національному університеті міського господарства ім. О. Бекетова відбулась підсумкова конференція «Досвід поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в Харківській області».

Захід був організований Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Міністерством соціальної політики України в рамках проекту «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні», що впроваджується за фінансової підтримки урядів Данії, Ірландії, Німеччини та Ліхтенштейну.

Ціллю означеного проекту є реалізація Закону України «Про протидію торгівлі людьми» шляхом впровадження дієвого механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, на регіональному рівні

Участь у конференції взяли представники Мінсоцполітики, офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Харківської облдержадміністрації, державних органів, задіяних у протидії торгівлі людьми, органів місцевого самоврядування, міліції та низки неурядових громадських організацій.

Представляючи результати реалізації проекту на теренах Харківської області, голова Харківської міської організації «Жіноча громада» Ольга Білецька повідомила, що комплексна робота була зосереджена за 3-ма напрямками:
- отримання учасниками (представниками органів і структур, задіяних у протидії торгівлі людьми) знань з проблеми торгівлі людьми.
- набуття і формування умінь і навичок з ідентифікації постраждалих, визначення їх термінових потреб, методології взаємодії суб’єктів у наданні допомоги постраждалим особам;
- використання емоційного компоненту – формування адекватного ставлення до проблеми торгівлі людьми і постраждалих.

З цією метою була проведена ціла низка тренінгів для тренерів, круглих столів, робочих зустрічей, семінарів-тренінгів, мультидисциплінарних навчань, а також тренінгів для посадових осіб, уповноважених у підготовці пакету документів на надання статусу особи, постраждалої від торгівлі людьми. Поза робочим планом проекту була організована конференція фахівців соціальної роботи м. Харкова і Харківської області та інші заходи.

Усі учасники тренінгів, семінарів і круглих столів отримали вичерпні пакети матеріалів щодо проблеми торгівлі людьми, виявленню та ідентифікації постраждалих, зокрема, збірник нормативних актів «Законодавче забезпечення реалізації державної політики у сфері протидії торгівлі людьми в Україні», брошури ОБСЄ і МОМ.

Інформаційна кампанія з протидії торгівлі людьми в Харківській області проводилась під гаслом «Кожен постраждалий від торгівлі людьми має право на допомогу!». Було здійснено розробку й видання 4-х видів плакатів для обраного в якості пілотного Богодухівського району Харківської області, друк і розміщення плакатів у вагонах і на станціях Харківського метрополітену, у відділеннях дільничних інспекторів управління громадської безпеки ГУМВС України у Харківській області і відділах кримінальної міліції у справах дітей, поширено листівку «Не станьте жертвою торгівців людьми!» накладом 4000 примірників.

Також постійно працювала й працює регіональна інформаційно-консультативна телефонна «гаряча лінія» з попередження торгівлі людьми (057) 714-38-50, за підтримки Департаменту соціальної політики Харківської ОДА.

На 2 грудня 2013 р. (у Міжнародний день боротьби за скасування рабства) заплановано проведення інформаційних заходів «За вільний світ без торгівлі людьми» у всіх 27 районах області та 6 містах обласного значення з залученням структур соціального захисту населення, місцевих ЗМІ й закладів освіти.

Виступаючи перед учасниками, начальник відділу протидії торгівлі людьми Департаменту гендерної політики Мінсоцполітики України Олена Фарімець зазначила, що забезпечення належної координації усіх задіяних у процесі протидії торгівлі людьми інституцій та організацій є важливою умовою ефективної боротьби з сучасним рабством.

За її словами, на сьогоднішній день Міністерством соціальної політики України встановлено статус 51 особі, яка постраждала від торгівлі людьми. З цих осіб: 45 – громадяни України та 6 – іноземці. За статтю – 24 чоловіки, 20 – жінок та 7 дітей. 24 випадки з них – трудова експлуатація, 13 – сексуальна експлуатація, 6 випадків - це втягнення у жебрацтво, 4 випадки – змішана експлуатація, це наявність і трудової, і сексуальної експлуатації одночасно, 3 випадки – вилучення органів та 1 випадок – продаж малолітньої дитини.

Заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Печура додала, що на Харківщині теж є перші позитивні результати реалізації цього проекту. «Вперше в цьому році в Харківській області було виявлено 8 осіб, які звернулись до нас з проханням встановити їм статус постраждалих від торгівлі людьми», – зауважила вона.

Щоправда, присутні на конференції правозахисники звернули увагу на те, що жодна з цих осіб так і не отримала відповідного статусу.

На думку головного спеціаліста відділу з питань трудових ресурсів управління праці та зайнятості Департаменту соцзахисту населення ХОДА Наталії Сухорукової, причиною ненадання статусу є те, що працівники Мінсоцполітики вимагають чітких доказів того, що особа дійсно є постраждалою від торгівлі людьми, і такими аргументами можуть бути довідки, які засвідчують, що за даним фактом розпочато кримінальне провадження. Втім, з огляду на те, що жертви сучасного рабства нерідко не бажають звертатися до правоохоронних органів, означених документів вони не отримують.

З цього приводу нарікав і виконуючий обов’язки начальника управління боротьби з торгівлею людьми ГУМВС України в Харківській області Юрій Фалько, який закликав усіх постраждалих звертатися до міліції (хоча вітчизняне законодавство та міжнародні норми гарантують жертвам сучасного рабства конфіденційність та можливість самим вирішувати, чи зустрічатися з поліцією, за умови, звісно, що державний орган передасть правоохоронцям знеособлену інформацію про злодіяння). До речі, нещодавно статус цього підрозділу було підвищено, оскільки останніми роками питаннями виявлення кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми, займався на обласному рівні відповідний відділ.

Як наголосила О. Фарімець, під час реалізації проекту в Україні були виявлені проблеми, які потребують законодавчого врегулювання:
- конкретизація підстав для встановлення та відмови у встановленні статусу;
- зменшення термінів та спрощення процедури встановлення статусу особи, постраждалої від торгівлі людьми;
- належне врегулювання правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які постраждали від торгівлі людьми;
- надання повноважень щодо розгляду звернень постраждалих від торгівлі людьми Раді міністрів АР Крим та виконкомам міст обласного значення (наразі такими функціями наділені лише місцеві державні адміністрації).

А правовий експерт ГО «Жіноча громада» Андрій Стеценко добавив, що необхідно внести зміни до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», включивши до ряду суб’єктів права на вторинну правову допомогу жертв торгівлі людьми, що забезпечить останніх кваліфікованою юридичною підтримкою.

Факультативною частиною конференції став кінопоказ, в рамках Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, фільму «Раби», (Швеція, Норвегія, Данія, режисери Давід Ароновіч та Ханна Хейльборн), знятого у техніці «анімадок» (документальний мультфільм).

Голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», член Харківської правозахисної групи Юрій Чумак представив цю стрічку, присвячену долі дітей, яких загін озброєної суданської «міліції» викрав у рабство. На щастя, малолітніх невільників звільняє «Комітет протидії викраденню жінок та дітей». Сюжет фільму «Раби» заснований на реальному інтерв’ю 2003 року. Ця кіно-історія виявилася напрочуд зворушливою та не залишила байдужим нікого з учасників заходу.

На завершення конференції національний спеціаліст проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександр Кириленко підкреслив, що в Україні загалом і на Харківщині зокрема, останнім часом зроблено чимало задля посилення спроможності державних структур і органів місцевого самоврядування у виявленні постраждалих від торгівлі людьми та наданні їм допомоги.

 Поділитися