MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Перші кроки реформування діяльності МВС

11.11.2014   
Юрий Асеев
Громадські правозахисні організації втілюють у життя перший етап реформи органів внутрішніх справ...

В рамках реалізації плана реформування МВС громадськими організаціями „Харківський інститут соціальних досліджень”, за підтримки Координатора Проектів ОБСЄ в Україні, сумісно з Експертною радою при МВС України та Харківською правозахисною групою були розроблені та виготовлені брошури „Правила поведінки осіб, утримуваних в ІТТ”, наліпки (стікери) з правилами поведінки в ІТТ (ізолятор тимчасового утримання) та сейф-пакети для зберігання особистих речей затриманих осіб.
Наразі представниками вищезазначених організацій комплекти брошур, наліпок та сейф-пакетів було передано в усі обласні управління МВС для подальшої передачі в кожний міський та районний підрозділ.
Департаментом внутрішньої безпеки МВС України видано розпорядження, яким усі рай- та міськвідділи МВС зобовязуються розмістити брошури та наліпки у кожній камері ІТТ, де перебувають особи, затримані за підозрою в учиненні злочину, узяті під варту та піддані адміністративному арешту, а наліпок – в інших приміщеннях установ, у яких можуть перебувати утримувані особи.
Також усіх працівників МВС зобовязали використовувати в діяльності ІТТ номерні сейф-пакети для зберігання особистих речей затриманих осіб з обовязковим зазначенням номеру сейф-пакетів у протоколах особистого обшуку та огляду речей.

Таким чином, зроблено перші кроки у напрямку реалізації  Стратегії розвитку органів внутрішніх справ.  Ці кроки спрямовані на пряме підвищення рівня поінформованості громадян, які затримані за підозрою в учиненні злочину, узяті під варту та підлягають адміністративному арешту, щодо вичерпного переліку своіх прав. Також запропоновані до практичної реалізації інструменти  (вилучення особистих речей затриманих у номерний сейф-пакет) повинні значно скоротити нарікання щодо невдосконалості умов зберігання особистих речей затриманих та розмитості відповідальності працівників мілиції, які проводять вилучення речей у громадян. 

 

   

 Поділитися