MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Закордонний паспорт за 170 гривень? – Можливо, але в судовому порядку

25.04.2015   
Юрій Шершень
У Харкові набирає обертів рух «Закордонний паспорт за 170 гривень». Якби ми жили у правовій державі, то жоден чиновник не наважився б стягувати з громадян додаткові кошти.

У Харкові набирає обертів рух «Закордонний паспорт за 170 гривень». Як повідомляє газета «Вечерний Харьков», утворилася ціла група активістів, які намагаються отримати документ для виїзду за кордон за таку суму.

Першою харків’янкою, що отримала закордонний паспорт, не сплативши жодних платежів понад встановлене законом державне мито, стала Ксенія Підопригора. Щоправда, або домогтися бажаного, дівчині довелося близько року судитися з Державною міграційною службою.

Збираючись вирушити в закордонну поїздку, Ксенія прийшла подавати документи на оформлення закордонного паспорта в територіальний підрозділ ДМС Червонозаводського району м. Харкова. Перед цим вивчила масу інформації в Інтернеті та вирішила, що єдиним офіційним платежем за оформлення цього документа є держмито – 170 гривень.

Однак, отримавши тільки одну квитанцію, місцеві чиновники ДМС відмовили їй в оформленні закордонного паспорта. Дівчина написала скарги до ДМС України та до прокуратури, але ці інстанції в діях бюрократів нічого неправомірного не розгледіли. Тоді Ксенія вирушила до суду.

Проте Харківський окружний адміністративний суд у жовтні 2013-го теж виніс рішення не на її користь. Тоді Ксенія звернулася до Апеляційного адміністративного суду, який 22 січня 2014 р. задовольнив її вимоги. І в березні 2014 р. Ксенія на підставі рішення суду подала-таки документи на оформлення закордонного паспорта і 3 квітня – перша в Харкові і третя в Україні – отримала довгоочікувану «ксиву» за 170 гривень.

За второваним нею дороговказом пішла ціла група активістів…

А от харків’янин Сергій Попов пропонує інший шлях отримання закордонного паспорта за 170 гривень.

Процедура наступна: громадяни приходять у ДМС і оплачують всі платежі, які від них вимагають. Отримавши через місяць свій закордонний паспорт, звертаються до Адміністративного суду з позовом, в якому вимагають повернути незаконні платежі. Таким чином вже було виграно не одну справу в різних регіонах України.

Більше того, активіст вирішив домогтися того, щоб закордонний паспорт із сплатою одного лише держмита людина могла отримати, не виснажуючи себе довгими судовими позовами. Вивчивши рішення судів, він подав позов до Окружного адміністративного суду (справа вже відкрита) з тим, щоб той зобов’язав ДМС утриматися від вимог незаконних платежів на всіх своїх інформаційних ресурсах: на офіційному веб-сайті та інформаційних табло в територіальних підрозділах.

Якщо й після цього ДМС буде продовжувати вимагати додаткові платежі, це потягне за собою вже кримінальну відповідальність за невиконання рішення суду.

Правовий коментар:

 

Зазначимо, що основними нормативними актами, які регулюють порядок оформлення документів для закордонних поїздок відноситься постанова Кабінету Міністрів України №231 від 31.03.1995 року «Про затвердження Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення» відповідно до вимог Закону України 21.01.1994 № 3857-XII «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України».

Отже, якщо особа виявила бажання отримати закордонний паспорт, на сьогодні представники ДМС України запропонують їй здійснити декілька платежів, серед яких:

  • державне мито – 170 грн. (навіть безкоштовно – за наявності відповідних пільг);
  • адміністративні послуги – 87,15 грн.;
  • бланк паспорта: з електронним чипом (біометричний паспорт) – 304 грн. 32 коп., без електронного чипа – 238 грн. 32 коп.;
  • довідка про несудимість – 45 грн. (зараз не надто наполягають).

Та ще плюс комісійні витрати на послуги банку.

Наголошуємо, що обов’язковою є лише сплата держмита.

Щодо інших платежів, які вимагаються ДМС України та за які не обов’язково платити:

1. Адміністративні послуги (87,15 грн.) передбачені постановою КМУ від 4 червня 2007 р. №795 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання» та постановою КМУ від 26 жовтня 2011 р. №1098 «Деякі питання надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг» є добровільними та надаються за проханням громадянина.

Дані постанови КМУ регулюють широкий спектр дій, які не входять в прямі функціональні обов’язки МВС та ДМС України, тому можуть бути надані населенню в якості платних послуг на запит громадян.

У випадку оформлення закордонного паспорту, це ніщо інше як фотографування та надання бланку заяви-анкети громадянину (який мусить бути в якості зразку розміщений на інформаційних стендах у підрозділах ДМС та який можна знайти й завантажити в Інтернеті).

2. Платна послуга «за бланк закордонного паспорта» не передбачена жодним нормативним документом України.

Дійсно, до 11.04.2011 р. справлялася плата за бланк паспорта на підставі постанови КМУ від 04.06.2007 р. №795 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної Міграційної служби, і розміру плати за їх надання».

Однак у зв’язку з прийняттям постанови КМУ від 11.04.2011 р. №292 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 31 січня 1992 р. №47 та від 4 червня 2007 р. №795» було виключено абзац другий пункту 1, який встановлював плату за бланк закордонного паспорту.

Тобто, плату за бланк було відмінено. Також, згідно зі ст. 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», паспорт громадянина України для виїзду за кордон є власністю України. Держава видає його громадянину у тимчасове користування, після закінчення терміну дії якого громадянин зобов’язаний повернути паспорт державному органу, який його видав. Тому фактична пропозиція купівлі паспорта виглядає цілком абсурдною.

Втім, це не завадило Державному підприємству «Поліграфічний комбінат «Україна» заявити на своєму офіційному сайті про підвищення з 09.04.2015 р. на 16% вартості бланків паспортних документів для виїзду за кордон (див. розцінки, вказані вище). Це зумовлено, мовляв, «об’єктивними причинами», а саме: «девальвацією національної валюти з початку року (+32,8%) та запровадженням імпортного збору у розмірі 5%. Неможливо не враховувати те, що для виготовлення бланків паспортів використовуються імпортні матеріали»

3. Платна послуга (45 грн.) «довідка про несудимість». Згідно з п. 12 наказу МВС України № 1603 «Про затвердження Порядку провадження за заявами про оформлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини» територіальні органи та територіальні підрозділи через управління інформаційних технологій ГУМВС, УМВС здійснюють перевірку чи відсутність обставин, що обмежують право громадянина на виїзд за кордон відповідно до пп. 3, 4 і 9 постанови КМУ № 231 «Про затвердження Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення» (порушення проти заявника кримінальної справи, судимості за вчинення злочину, перебування заявника під адміністративним наглядом органів внутрішніх справ).

Але у п. 4 ст.19 Закону України «Про захист персональних даних» чітко зазначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування мають право на безперешкодний та безоплатний доступ до персональних даних відповідно до їх повноважень. Тобто ніяких оплат за те, що ДМС «на прохання» самого громадянина отримає підтвердження у МВС, що громадянин не є судимим, не повинно стягуватись.

Також у ДМС ще нерідко «просять» сплатити «страховку» та інші «благодійні платежі». То це вже взагалі «клініка», яка не підлягає коментуванню.

Нагадаємо, ще 3 грудня 2013 р. Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України поставила крапку у цій суперечці між українцями та ДМС. Суд встановив, що сплата державного мита покриває вартість витрат відповідача (мається на увазі ДМС) щодо видачі закордонного паспорта – у тому числі й вартість бланка. Тому Державна міграційна служба не має права вимагати повторної оплати тих самих дій (послуг) на підставі іншого нормативно-правового акта.

Якби ми жили у правовій державі, то з цього дня жоден чиновник не наважився б стягувати з громадян ці додаткові кошти.

 Поділитися