MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Літнього кримського татарина засудили на 10 діб арешту та штраф за одиночний пікет у Криму

11.08.2017   
Яра Скрипник
76-річного ветерана національного руху Сервера Караметова затримали 8 серпня 2017 року біля будівлі Верховного суду Республіки Крим. Чоловік вийшов на одиночний пікет з вимогою відпустити політичного в’язня Ахтема Чійгоза, тримаючи у руках саморобний плакат із написом: «Путин и (Аксёнов), наши дети (Ахтем Чийгоз) не террористы!». Камери спостереження зафіксували процес затримання. До Караметова підходять четверо правоохоронців, щось йому кажуть,й. не дочекавшись відповіді, починають силоміць тягнути до поліцейської машини. Наступного дня, 9 серпня, районний суд міста Сімферополя визнав старенького винним у непокорі «законним вимогам» поліції та призначив покарання у вигладі адміністративного арешту строком на 10 діб а на додачу - штраф на суму 10 тисяч російських рублів. Положення ускладнюється дуже слабким станом здоров’я затриманого, у тому числі хворобою Паркінсона.

Прокуратура Автономної Республіки Крим планує зайнятися розслідуванням незаконного позбавлення волі громадянина України Сервера Караметова, а також незаконного перешкоджання проведенню мирного одиночного мітингу з боку окупаційної влади Криму.

Заява про цей злочин проти літнього кримського татарина була подана до прокуратури АР Крим головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим. Відомості було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 146 (незаконне позбавлення волі) та статтею 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, що 76-річного ветерана національного руху Сервера Караметова затримали 8 серпня 2017 року біля будівлі Верховного суду Республіки Крим. Чоловік вийшов на одиночний пікет з вимогою відпустити політичного в’язня Ахтема Чійгоза, тримаючи у руках саморобний плакат із написом: «Путин и (Аксёнов), наши дети (Ахтем Чийгоз) не террористы!».

Камери спостереження зафіксували процес затримання. До Караметова підійшли четверо правоохоронців, щось йому кажуть,й, не дочекавшись відповіді, починають силоміць тягнути до поліцейської машини. Наступного дня, 9 серпня, районний суд міста Сімферополя визнав старенького винним у непокорі «законним вимогам» поліції та призначив покарання у вигляді адміністративного арешту строком на 10 діб а на додачу - штраф на суму 10 тисяч російських рублів. Положення ускладнюється дуже слабким станом здоров’я затриманого, у тому числі хворобою Паркінсона.

Громадські активісти, зокрема Міжнародна правозахисна організація Amnesty International, вимагають від російської влади негайно звільнити затриманого. У свою чергу, адвокат Еміль Курбедінов підкреслює, що у пана Караметова через хворобу порушена координація рухів, і він «може тільки ривками рухати руками і тілом». 

Варто також зазначити, що 10 тисяч штрафу збирають усім світом через соцмережі в рамках марафону «Монети від народу». Дана ініціатива була створена для збору коштів для сплати штрафів за незаконно засуджених в окупованому Криму кримських татар. Особливістю ініціативи стало те, що кожен бажаючий може пожертвувати на оплату штрафів монету номіналом 10 рублів. Активісти принципово мають намір сплатити штраф монетами по 10 російських рублів, щоб підкреслити абсурдність звинувачень та висловити підтримку незаконно засудженому чоловікові.
Фото - зі сторінки Е. Курбедінова у мережі Facebook.

 Поділитися