MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Що заробиш за кордоном: гроші чи неприємності?

31.10.2007   
Юрій Чумак
За оцінками Міжнародного центру ООН із запобігання злочинності, проблема торгівлі людьми має глобальний характер, та знаходиться у кримінальному бізнесі на 3-му місці після незаконної торгівлі зброєю та наркотиками. Її грошовий обіг становить 8-10 млрд. доларів на рік. Останніми роками і в Харківській області виявляється все більше фактів торгівлі людьми.

За оцінками Міжнародного центру ООН із запобігання злочинності, проблема торгівлі людьми має глобальний характер, та знаходиться у кримінальному бізнесі на 3-му місці після незаконної торгівлі зброєю та наркотиками. Її грошовий обіг становить 8-10 млрд. доларів на рік. Останніми роками і в Харківській області виявляється все більше фактів торгівлі людьми.

Темі торгівлі людьми була присвячена прес-конференція «Заробітки за кордоном: зворотній бік медалі», що відбулась 30 жовтня у Харківському прес-клубі.

Учасниками заходу виступили Кирило Тоцький – начальник управління по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми УМВС України у Харківській області, та представники громадських організацій «Жіноча громада» – Євгенія Корєнєва і «Шлях до життя» – Алла Аніщенко.

Як зазначила пані Корєнєва, торгівля людьми – це кримінальний злочин, який включає дії, пов’язані з вербуванням та перевезенням людей з метою продажу, працевлаштування чи надання послуг шляхом застосування ошукування, прямого чи непрямого насильства, приниження гідності, різних видів примушування.

Харківська міська організація Міжнародної організації «Жіноча громада» у тісній співпраці з державними установами здійснює програми, спрямовані на запобігання торгівлі людьми і допомоги потерпілим:

1. Гаряча лінія.

Ця програма працює з квітня 1999 р. За тел. 714-38-50 телефонують люди різного віку, в основному – 20-40 років. За весь час надійшло понад 3000 дзвінків. Більшість з них – 76%  – стосувалися питань працевлаштування за кордоном, 4% – отримання освіти в інших державах світу, 4% – шлюбу за кордоном, 2% – подорожей. «Гаряча лінія» є джерелом інформації про потерпілих від торгівлі людьми з метою надання їм подальшої допомоги.

2. Освітні програми для молоді, учнів.

За період з 2000 по 2006 рр. лекторською групою організації було проведено 320 міні-тренінгів у малих містах та селищах Харківської області та у Харкові.

3. Тренінги і конкурси для дітей-сиріт, вихованців державних закладів опіки.

Протягом останніх 3-х років проведені тренінги для працівників та вихованців Харківського, Люботинського, Кочетоцького та Нововодолазького інтернатів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. У 2006 р. організація провела конкурси малюнків з проблеми торгівлі людьми, роботи переможців якого увійшли до календаря, виданого на 2007 р.

Якщо головними напрямками діяльності «Жіночої громади» є просвітницька діяльність у галузі запобігання торгівлі людьми, то організація «Шлях до життя», за словами А. Аніщенко,  займається тим, що надає потерпілим, які повернулись в Україну, медичну та психологічну допомогу, а також допомогу у навчанні та працевлаштуванні.

Організація, що була створена у 2002 р., за цей час до неї звернулися по допомогу 320 чол., з них, тільки цього року – вже 120.

Як свідчать факти, торгівці людьми використовують найбільш вразливі верстви населення – жінок і дітей – з метою експлуатації праці, сексуальної експлуатації та використання в порнобізнесі.

За словами К. Тоцького, якщо в 2000 році на території Харківщини правоохоронцями був зафіксований всього 1 випадок торгівлі людьми, в 2001 році – 4, в 2005 – 23, в 2006 – 25, то за 2007 рік таких випадків нараховується вже 27.

Хоча, на думку Тоцького, відносно торгівлі людьми Харківська область вважається однією з найбільш благополучних, адже в Луганській, Донецькій та багатьох інших областях України положення значно гірше. Взагалі, проблема торгівлі людьми пов’язана з низьким рівнем життя людей, який вимушує їх шукати «легкого» заробітку за кордоном.

Частіше за все жителів Харківської області вербують українські та російські рекрутери для роботи в Москві та інших регіонах Росії, навіть у «гарячих» Дагестані та Чечні.

Якщо діють не справжні фірми з працевлаштування, а шахрайські структури, у заробітчан по прибутті забирають документи, і вони фактично потрапляють у рабство. Тоді замість заробітку вони вимушені працювати на свого «покупця» безкоштовно, за їжу протягом місяців, а іноді й років.

На сьогоднішній день у Харківській області легально діють лише 12 ліцензіатів з працевлаштування за кордоном, плюс велика кількість тих, які не мають відповідної ліцензії. Звертатися до останніх пан Тоцький наполегливо не рекомендував.

Щодо сексуальної експлуатації, проблему якої підняли журналісти, пан Тоцький зауважив, що, на його думку, 50 – 60 % модельних агентств по всій Україні так чи інакше займаються вербуванням дівчат для занять проституцією за кордоном, або для продажу їх у сексуальне рабство.

Так, минулого року, в поле зору харківських правоохоронців потрапило одне з таких «агентств», яке відвозило до Об’єднаних Арабських Еміратів привабливих дівчат віком від 15 до 21 року, на «місячний курс навчання» у так званий «модельний табір». Проте, у цьому «таборі» кілька разів на тиждень влаштовувались «покази з вечірками», на які запрошувалися багаті араби, що мали змогу скористатися сексуальними послугами будь-якої вподобаної «моделі».

Особи, що займалися вербовкою дівчат – 3 чол. – затримані, організатор втік до ОАЕ, – розповів К. Тоцький. Зараз справа передана до суду, тому є всі підстави вважати, що затримані отримають від 3 до 15 років позбавлення волі, згідно зі 149 ст. КК України.

 

Довідка «ПЛ»:

Стаття 149 Кримінального Кодексу України «Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини» передбачає таку відповідальність:

1. Торгівля людьми або здійснення іншої незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи, – караються позбавленням волі на строк від 3 до 8 років.

2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо неповнолітнього або щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою  з використанням службового становища, або особою, від якої потерпілий був у матеріальній чи іншій залежності, або поєднані з насильством,  яке  не  є  небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, – караються позбавленням волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна або без такої.

3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені щодо малолітнього, або організованою групою, або поєднані з насильством, небезпечним для життя або здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, –  караються позбавленням волі на строк від  8  до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Під експлуатацією людини в цій статті слід розуміти всі форми сексуальної експлуатації, використання в порнобізнесі, примусову працю або примусове надання послуг, рабство або звичаї, подібні до рабства, підневільний стан, залучення в боргову кабалу, вилучення органів, проведення дослідів над людиною без її згоди, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, примусову вагітність, втягнення у злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах тощо.

 Поділитися