MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Стан державної політики у сфері протидії торгівлі людьми та гендерної рівності. Харківська область (прес-реліз)

24.02.2011   

24 лютого 2011 року в інформаційному агентстві «МОСТ–Харків» відбулася прес-конференція на тему «Стан державної політики у сфері протидії торгівлі людьми та гендерної рівності. Харківська область».

Катерина Левченко, президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна» та Юрій Чумак, голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА» представили результати громадського моніторингу виконання Державної програми протидії торгівлі людьми в Харківській області в 2010 році та надали відповіді на актуальні питання гендерної політики та дотримання прав людини в Україні.

Ще в 2007 році Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда –Україна» розпочав роботу з розробки методології здійснення моніторингу виконання Державної програми протидії торгівлі людьми до 2010 р., яка була прийнята Кабінетом Міністрів України 7 березня 2007 р.

Перші результати заявилися на поч. 2009 р., і включали аналіз діяльності у цій сфері в 2007 та 2008 роках. Другий етап моніторингу здійснювався на поч. 2010 р. у 4-х регіонах – Луганській, Львівський. Херсонській областях, в Автономній Республіці Крим та на національному рівні. Його результати суттєво допомогли експертам, які включилися в роботу з формування проекту нової Державної програми протидії ТЛ до 2015 р.

Найважливішим етапом стало здійснення моніторингу діяльності у сфері протидії торгівлі людьми наприкінці 2010 р.– року завершення реалізації Державної програми та року кардинальних політичних та суспільних змін в країні. Робота об’єднала в собі моніторинг національний та регіональний (у 7-х областях – Харківській, Рівненській, Волинській, Кіровоградській, Одеській, Миколаївській та Івано-Франківський).

Так, якщо говорити про Харківську область, Юрій Чумак вважає, що працівники правоохоронних органів Харківської області, і, передусім. УБЗПТЛ, ведуть достатньо активну роботу з протидії торгівлі людьми, однак занизькою залишається ефективність судових покарань за означені злочини.

Найбільший поступ можна відмітити у діяльності з профілактики та попередження торгівлі людьми. А стан надання соціальної допомоги її жертвам на Харківщині є явно недостатнім.

З 3-х років функціонування обласної Програми, лише у 2008-му її фінансове забезпечення було відповідним, а потім вельми скоротилося, що негативно позначилося на її виконанні.

Як зазначила Катерина Левченко, громадський моніторинг показує, що змінюються й основні чинники, які спонукають громадян до пошуку роботи за кордоном, трудової міграції, і підштовхує у руки торгівців людьми. «Якщо раніше мова йшла про безробіття, то вже декілька років головною рушійною силою є не відсутність роботи, а нестача достойної заробітної плати. Крім того, до таких чинників як правова неграмотність, корупція, додається гендерна дискримінація, яка яскраво проявилася в 2010 році».

За словами К. Левченко, 2010 р. експертами був визнаний роком гендерного протистояння влади та суспільства, оскільки почався патріархатними заявами вищих керівників держави та закінчився руйнуванням інституцій, відповідальних за політику впровадження гендерної рівності.

За додатковою інформацією звертатися за телефоном:
Кизим Вікторія,
Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда –Україна». Київ. Тел.: 044-205-36-94.

 Поділитися