MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чому заборонили фото- та відео зйомку на процесах Луценка і Тимошенко?

20.07.2011   
Інна Сухорукова, Харківська правозахисна група
Невже наші можновладці не розуміють, що після того, що люди вже побачили і засвоїли, заборона трансляції тільки відбере у влади ще більше тих, хто сумнівається і додасть їх опозиції? Так воно і буде.

Заборона фото- і відеозйомки в політичних процесах Луценка і Тимошенко не може бути співпадінням. Не будемо гадати, хто з керівників цього дійства дав таку настанову. Не можна писати про те, чого не знаєш. Але те, що суддям хтось «порадив» видалити камери – не викликає сумніву. І я, навіть, здогадуюсь про причини цього відвертого порушення прав людини (до речі, не тільки прав обвинувачених, а і прав громадян, моїх, наприклад, які хочуть стежити за процесами наживо). Я вже не кажу, що це пряме перешкоджання роботі журналістів, і я б на їх місці оскаржувала ці брутальні постанови Вовка та Кірєєва.

Але повернемося до питання, навіщо хтось з високопосадовців дав таку відмашку – закрити для людей засідання судів, хоча сам Президент України п. Янукович перед усім українським народом клявся, що процеси будуть прозорими і відкритими. Тож хтось не слухає нашого Президента? Чи цей хтось пояснив йому самому, що процеси ці негучні, що прокуратура висмоктала їх з пальця, що вони розваляться на очах телеглядачів? Та ще й Луценко надто багато всього про всіх знає, і язика за зубами тримати не збирається. А справи, що йому інкримінують – то це куркам на посміховисько. Про Тимошенко і говорити не треба. Як не огидно бачити оту знервовану ляльку-суддю, але інколи шкода – настільки  несумісні і нерівні особистості зібрались в ролі судді і підсудної.

От хтось і підрахував і рейтинг правлячої партії, і рейтинг опозиції. Стало йому (кому, не знаю) зле, і вирішив він чи вона: порушувати права людей, так вже порушувати, і заборонили в суді фото-  та відеозйомки.

Але що зроблено, то вже зроблено. І люди не останні ідіоти. Невже наші можновладці не розуміють, що після того, що люди вже побачили і засвоїли, заборона трансляції тільки відбере у влади ще більше тих, хто сумнівається і додасть їх опозиції? Так воно і буде.

Я вже не кажу про відверте знущання головуючого Вовка над Луценком, який хворіє і якому вчасно треба їсти і пити ліки. А суддя Вовк на прохання прокуратури зробив таку малу перерву, що ні про які ліки і мови не було.

Взагалі, як людина з таким букетом захворювань, як у Юрія Луценка, може витримувати у таку спеку судові засідання, – незрозуміло. Але на очах приклад іншого обвинувачуваного – Іващенка. Лікарі просто і чітко кажуть, що утримання далі його в СІЗО може коштувати йому життя. І той самий найгуманніший суддя Вовк відмовився змінити йому запобіжний захід. Що цим недолюдкам до того, що хвора людина не їсть цілий день і не приймає ліки?

І щоб дізнатись про це, не потрібні ані фото, ані відео. На наших очах людожери просто їдять людей і кістки обсмоктують. Як на це може реагувати наше суспільство?

А не наше: американське, європейське?

У мене враження, що наша влада думає так. Якщо вони самі говорять те, чого й не думають робити – про реформи для людей, сталу демократію, тощо, тобто весь той перелік, що необхідний для конче потрібної для нас євроінтеграції – то і європейці щось говорять тільки, щоб говорити. Щоб їх слухали їхні громадяни, які обурюються згортанням демократії в Україні. А насправді вони будуть домовлятись з Україною на вигідних умовах, і навіщо їм Луценко? Ну, "Батьківщина" ще в входить до Европейської народної партії – так в Юлії Тимошенко і не такий суворий запобіжний захід.

Я впевнена, що наші можновладці міряють усіх по собі. А приклад Білорусії з невиїзним Бацьком, і приклад із скасуванням премії Путіну їх нічому не вчить.

Що ж, гарно про себе думати – не заборониш. А от порушувати постійно і нахабно права громадян, намагатися встановити в Україні авторитарний режим з політичними в’язнями, з тиском на громадськість, на свободу взагалі, – світ, я впевнена, не буде цього терпіти. І всі ці різновекторні потуги приречені.

 Поділитися